Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chovatel slepic přišel s vejcomaty, nyní staví pojízdný kurník

  7:00
Josef Dvořák ze Zlatníků u Prahy chová více než pět tisíc slepic. Na rozdíl od konkurence vejce neprodává přes e-shopy ani farmářské obchody, v okolních obcích nainstaloval vejcomaty. Automaty nejsou jedinou inovací, na které Dvořák pracuje. V současnosti vyrábí mobilní kurník se solárními panely.

Jsou lidé, kteří přitahují příběhy. Když vidíte Josefa Dvořáka, jak na svém statku zápasí s armádou pěti tisíc slepic, tušíte, že patří mezi ně. „Je to tu krásný, to jo. Ale bolí mě ruce,“ směje se sedmatřicetiletý statkář.

Za ním, na dvoře v obci Zlatníky u Prahy, se rozkládá neveliký, zato udržovaný statek. Je domovem hospodáře, jeho tří dětí, přítelkyně a také tisíců slepic různých druhů. Každá snese kolem tří set vajec ročně. Hnědá, ale i na českém trhu méně žádaná bílá. Kupovat si je zvykli místní i Pražané.

„Odbyt vajec před Velikonocemi je dvojnásobný. Nevím, jestli je to pro nás příjemné, protože musíme dodávat celoročně, a když po nás chtějí dodavatelé víc, musíme pak vysvětlovat, že je nemáme,“ líčí statkář.

Nemusí být zrovna Velikonoce, práce má nad hlavu pořád. Představa o idylickém životě na statku se dokonale rozplývá ve 14 hodinách, které běžně denně stráví péčí o své slepičí panství. Přesto vypadá, že věci bere s nadhledem.

Kurník z Německa

Po smrti otce se Josef Dvořák rozhodl, že se na rodinném hospodářství bude naplno věnovat do té doby okrajovému chovu slepic. Začátky byly krušné. V prvních třech letech přišly problémy s technologiemi, nákazami nebo špatnou várkou krmení. Nejednou se stalo, že přišel o celý chov. Následující měsíce se mu ale vždy podařilo postavit opět na nohy.

„Zaplať pánbůh, teď se mi daří, ale nebylo to zadarmo,“ říká místní pán slepic. Jen několik jich pobíhá na dvoře. Pět tisíc jich snáší v potemnělých halách, největší komfort má dvě stě nosnic ve volném chovu na přilehlém poli. Když po týdnu spasou trávu ve výběhu, slepice prostě nažene do kurníku na kolech a přeparkuje ho o kus dál na zelené louce.

Vynález si nechal dovézt z Německa. Kupodivu to bylo složitější než ze zemí třetího světa. Dodávka šla přes známé a jejich známé, výrobce totiž dělal obstrukce.

„To jsem v životě nezažil. Řekli mi, že s východní Evropou nespolupracují,“ líčí. Má v plánu volný chov rozšiřovat, ale peripetie s dovozem mobilního kurníku ze zahraničí už znovu absolvovat nechce. „Po roce zkušebního provozu jsme přišli na spoustu věcí, které by se daly vylepšit nebo udělat jinak. Rozhodli jsme se postavit svůj vlastní mobilní kurník, a pokud vše půjde hladce, bude první prototyp na mém poli v září,“ popisuje.

Kurník, který připomíná maringotku, už přitáhl zájemce z řad velkochovatelů. Díky solárním panelům na střeše je energeticky samostatný, jen vodu a krmivo je potřeba dovážet.

Pohyblivé kurníky nejsou jedinou inovací, jíž se farmář odlišuje od ostatních. Protože přišel na trh později – v době, kdy už měla konkurence rozebrané dodávky do e-shopů i farmářských obchodů – rozhodl se, že svá vejce bude prodávat přes automaty. Prvních pět vejcomatů instaloval v okolních obcích, brzy jich bude mít už dvanáct. Každý stroj přitom vyšel na zhruba 250 tisíc korun.

„Je v tom určitá nezávislost, ale také servis a každodenní objíždění,“ popsal. Ty nejvzdálenější, které budou v Davli a v Uhříněvsi, dělí čtyřicet kilometrů.

Dvořák není nadšencem do technologií. Svůj e-mail kontroluje jen zřídka. Přesto má haly s nosnicemi i odchovnu v Hodkovicích s 11 tisíci kuřaty vybavené kamerami a senzory. Aplikace v mobilu mu hlásí teplotu vzduchu, kolik toho zvířata vypijí a zkonzumují.

Nosnice si nechává jen první rok, během něhož snášejí nejvíc. „Po roce snášejí třeba o 50 vajec méně, takže ekonomika už nevychází,“ vysvětluje. Zvířata nekončí na jatkách, ale u neziskové organizace Slepice v nouzi a poté v domácnostech. Hodně vzrostl i zájem o kuřata. Podle Dvořáka je to způsobeno aférami z posledních let: kontaminací vajec fipronilem a také salmonelózou. Tyto kauzy částečně narovnaly roky pokřivenou cenu.

Vejce barvená zevnitř

Dvořák připouští, že je plošně zvykem krmit nosnice krmením s aditivy, po nichž jsou žloutky žlutější. „Dobarvuje téměř každý včetně nás. Spotřebitelé věří, že čím žlutější žloutek, tím kvalitnější vejce. Není to pravda,“ říká. Barevnější žloutky však mívají slepice z volného chovu, které žerou trávu.

Kromě spotřebitelů vyžadují výraznější žloutky i podniky v gastronomii. „Myslím, že na tom není nic špatného. Problém je, že jsou dva způsoby. Někteří chovatelé používají syntetická barviva, my dobarvujeme na přírodní bázi krmivy s výtažky z papriky a aksamitníku. To samozřejmě vejce prodražuje,“ říká Dvořák. Raději se tím ale nechlubí, protože to zákazníci neradi slyší.

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Musk si připsal velký úspěch v Číně, Tesla může naplno rozvíjet samořízení

29. dubna 2024  21:20

Miliardáři Elonu Muskovi se na návštěvě Číny podařilo odstranit překážky v zavádění technologie...

Škrty jsou v Evropě u konce. Strach ze ztráty voličů vede zase k rozhazování

29. dubna 2024

Po několika letech silně uvolněné rozpočtové politiky v Evropě měl rok 2024 znamenat velkou změnu....

Mráz nadělal škody za stovky milionů, odhadují pojišťovny. Výborný jedná o pomoci z EU

29. dubna 2024  16:12,  aktualizováno  19:33

Česko v nejbližších dnech pošle Evropské komisi (EK) žádost o mimořádnou finanční pomoc pro české...

Brexit se projeví naplno, začínají platit přísnější pravidla na dovoz

29. dubna 2024

Dovoz potravin z EU do Velké Británie bude od 30. dubna nejen dražší, ale i komplikovanější....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...