Když dojdou zásoby, které jste si s sebou na chalupu dovezli, nemusíte hledat vzadu na polici zapomenuté sušenky nebo vyrážet do mrazu na mnohakilometrovou túru do nejbližšího obchodu s potravinami.
Bude vám stačit pár základních ingrediencí, které máte po ruce, a nebudete potřebovat žádné vychytané domácí spotřebiče. Hodit se bude trouba, ale v pohodě si vystačíte i s klasickými kamny na dřevo, ve kterých babička pekla buchty.
Domácí kmínový chléb
Ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky žitné mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 lžičky soli
- 2 hrnky vlažné vody
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 2 lžičky kmínu
Pracovní postup:
- Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme sušené droždí, cukr a sůl. Pak přilijeme vlažnou vodu, olej i ocet, vmícháme kmín a vařečkou vypracujeme hladké pružné těsto.
- Jednu velkou nebo dvě malé ošatky vysypeme hladkou moukou nebo solamylem vysypané ošatky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
- Troubu předehřejeme na 250°C. Vykynuté bochníky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Než je vložíme do trouby, rychle do ní stříkneme trochu studené vody.
- Pečeme asi deset minut na 250°C, pak zmírníme teplotu na 180°C a ještě asi 35 minut dopékáme. Když je chléb hotový, přendáme ho na mřížku a necháme vychladnout. Kůrka musí znít na poklep dutě.
Tip: Pokud nemáte ošatky, vytvořte z těsta dva menší kulaté nebo šišaté bochníky a nechte je na plechu pokrytém pečicím papírem kynout pod utěrkou.
Hrnková bábovka ze zakysané smetany
Ingredience:
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 4 vejce
- špetka soli
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 2 lžíce holandského kakaa
- moučkový cukr k podávání
Pracovní postup:
- Oba cukry a vejce utřeme do pěny, přidáme špetku soli, mléko, zakysanou smetanu a vejce. Promícháme.
- Pak zapracujeme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva.
- Formu na bábovku vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní dvě třetiny těsta a do zbývající třetiny vmícháme kakao. Kakaovou směs nalijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme na 170°C asi 50 minut, pak píchneme do těsta špejlí a jestli ještě lepí, dopečeme dle potřeby.
- Horkou bábovku necháme několik minut ve formě a pak ji vyklopíme na velký talíř. Necháme zcela vychladnout. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Oříšková roláda s tvarohem
Ingredience:
- 1/2 kostky másla (125 g)
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 velké balení dětských piškotů (250 g)
- 3/4 hrnku lískových ořechů
- moučkový cukr na podsypání
- 1 vanička měkkého plnotučného tvarohu
- 2 lžíce medu nebo agávového sirupu
Pracovní postup:
- V míse utřeme máslo s vanilkovým cukrem. Piškoty a ořechy nasekáme v robotu nebo nastrouháme. Vmícháme je do utřeného másla a vypracujeme tužší těsto (pokud se hmota nechce spojit, můžeme přidat lžíci mléka).
- Větší kus potravinové fólie lehce posypeme moučkovým cukrem a z těsta vyválíme obdélníkový plát.
- Rovnoměrně ho potřeme náplní, kterou jsme připravili smícháním tvarohu s medem (sirupem). Na jednom konci necháme kousek nenamazaného místa.
- Z druhého konce opatrně zavineme za pomoci fólie, roládu do ní zabalíme a necháme v chladničce několik hodin nebo přes noc odležet.
- Před podáváním krájíme na kolečka.