Opékané hovězí po vietnamsku i banánové smaženky máte na stole v mžiku

  0:50
Vietnamská kuchyně si díky skvělým polévkám a závitkům získala příznivce i u nás. Určitě vás nadchnou i extra silný vývar z hueské oblasti, opékané hovězí s nudlemi (kterému se také přezdívá obrácené pho bo) a banánové smaženky.

Opékané hovězí s nudlemi a cukrovým hráškem | foto: z knihy Pravá vietnamská kuchyně

Opékané hovězí s nudlemi

Vůně a chutě Vietnamu

Uyen Luuová bydlí v Londýně, pracuje jako food stylistka, vede kurzy vaření, bytovou restauraci a ještě k tomu píše foodblog.

Ve Vietnamu se narodila a často se tam vrací znovuobjevovat své kulinární kořeny. Jídla jsou inspirovaná tím, co vařily její maminka a babička, a předvedou vám bohatost chutí a vůní vietnamských pokrmů.

Pravá vietnamská kuchyně Uyen Luuové

Suroviny pro 2 osoby:

  • 2 lžíce oleje
  • 200 g steakového hovězího masa (svíčková, nízký roštěnec, kýta) nakrájeného na tenké plátky
  • 120 g cukrového hrášku (nebo nakrájené cukety či listové zeleniny)
  • 3 lžíce ústřicové omáčky
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • troška bílého vína, nebo vody
  • špetka mletého pepře
  • 1 stroužek česneku na plátky
  • 1/2 nakrájené cibule
  • 400 g nudlí na pho (ho fun)
  • 80 g výhonků mungo (nemusí být)

Omáčka k namáčení (nemusí být):

  • 1 chilli paprička ptačí očko na kolečka
  • 3 lžíce sojové omáčky

Postup:

  1. Ve větší hluboké pánvi, nebo ve woku rozehřejeme trošku oleje na vysokou teplotu, pak několik minut opékáme/dusíme nakrájený steak, cukrový hrášek, lžíci ústřicové omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, trošku vína, nebo vody, pepř a česnek a propečte steak podle vašich představ. Obsah pánve pak přesuneme na talíř a necháme odpočívat.
  2. V pánvi rozehřejeme ještě trošku oleje a pár sekund opékáme cibuli. Přidáme nudle a zbývající ústřicovou a sojovou omáčku. Několik minut opékáme za stálého obracení. Přidáme výhonky munga a podle chuti trochu vína, nebo vody. Za stálého obracení minutu prohříváme.

Omáčka k namáčení:

V misce podrtíme spodní stranou lžíce chilli papričku zalitou sojovou omáčkou.

Odpočatou hovězí směs podáváme s opečenými nudlemi a omáčkou.

Banánové smaženky

Pro 6-10 osob:

Banánové smaženky
  • 6 právě dozrálých banánů
  • 200 g rýžové mouky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu, nebo dřeň z lusku
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • moučkový cukr na posypání

Kokosový krém:

  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru

Postup:

  1. Banány podélně rozpůlíme a nakrájíme na 7 cm dlouhé kousky. V míse smícháme rýžovou mouku, kokosové mléko, cukr, vanilku na hladké těstíčko bez hrudek. Vložíme banány a promícháme, aby se těstíčkem obalily. 
  2. Olej rozehřejeme v pánvi na středním ohni a po dávkách na něm opékáme banány, z každé strany 2-3 minuty do zlatohněda. Smaženky odkládáme na papírové utěrky.
  3. Do rendlíku nalijeme kokosové mléko, osolíme a osladíme. Kokosový krém prohřejeme na mírném ohni.
  4. Smaženky poprášíme moučkovým cukrem a podáváme teplé, nebo při pokojové teplotě s kokosovým krémem.

Nudlová polévka z hovězího a vepřového masa

Pro 6-8 osob
Vývar a vařené maso:

Nudlová polévka s vepřovým a hovězím masem
  • 2 lžíce soli
  • 1 kg hovězích žeber
  • 500 g hovězí kližky, nebo pupku
  • 600 g vykostěné hovězí oháňky, nakrájené
  • 2 vepřové nožičky (nemusí být)
  • 3 litry vody
  • 2 litry kuřecího vývaru
  • 1 velká cibule s odkrojeným vrškem a spodkem, oloupaná
  • 6 podrcených stébel citronely
  • 40 g cukru kandys
  • 1 ředkev daikon, oloupaná
  • 1 lžíce krevetové pasty
  • 1 lžíce vepřového bujonu
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 paličky česneku, oloupaného a nakrájeného na drobno
  • 2 stébla citronely na drobno
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/2 lžíce mletého annatta

Dokončení:

  • 2 jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka
  • 1/2 červené cibule na tenká kolečka
  • 8 snítek čerstvého koriandru včetně stonků nakrájených nahrubo
  • 450 g tlustých rýžových nudlí
  • vietnamská šunka (nemusí být)
  • 8 snítek vietnamského koriandru (nemusí být)

K podávání:

  • klínky limety
  • chilli papričky ptačí očko
  • výhonky mungo
  • thajská bazalka

Vývar:

  1. Maso povaříme 10 minut v osolené vodě, dokud se na jejím povrchu nevytvoří povlak. Vodu vylijeme a maso opláchneme a necháme odpočinout. Umyjeme hrnec, nalijeme do něj 3 litry vody a přivedeme k varu. Lžící sbíráme z hladiny veškeré sraženiny, pěnu a tuk. Přidáme kuřecí vývar. Nyní nasucho rozpálíme grilovací pánev. Cibuli a citronelu opečeme z obou stran skoro do černa. Přidáme k vývaru spolu s cukrem, ředkví daikon a solí. Zvolna vaříme přiklopené nejméně 2 hodiny. Občas zkontrolujeme a sebereme sraženiny a tuk.
  2. Po dvou hodinách vyjmeme z hrnce hovězí maso, necháme ho chvilku stát, nakrájíme na tenké plátky a uložíme do uzavíratelné nádoby do chvíle podávání.
  3. Do scezeného vývaru pak přidáme krevetovou pastu, vepřový bujón, bujónovou kostku (bun bo hue - nemusí být) a rybí omáčku. V rendlíku rozehřejeme olej a opečeme česnek, citronelu nakrájenou nadrobno a mleté chilli. Spolu s mletým annattem přidáme do vývaru a povaříme.

Dokončení:

  1. Připravte si rýžové nudle. Zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte stát 20 minut, nebo podle návodu na obalu. Sceďte, propláchněte horkou vodou a rozdělte.
  2. Oba druhy cibule smícháme s koriandrem. Do velké hluboké polévkové misky dáme porci nudlí. Na ně dáme vařené hovězí maso a šunku, posypeme cibulovo koriandrovou směsí a vietnamským koriandrem podle chuti. Vývar přivedeme k bodu varu a zalijeme jím nudle tak, aby se ponořily.

K podávání:

Na závěr můžeme do polévky přidat limetovou šťávu a podle chuti nakrájené thajské chilli papričky a výhonky munga.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...