Omeleta, špagety, rumpsteak. Teplá večeře za 15 minut

  10:29
Nevíte, kam dřív skočit, ale hladovým krkům doma musíte něco naservírovat. Někdy to spasí pár krajíců se salámem nebo ohřáté párky, ale i večeře by měla mít nějakou úroveň. Ty naše ji mají, a přitom vám zaberou minimum času.
Omeleta s rajčaty a bazalkou

Omeleta s rajčaty a bazalkou | foto: Isifa.com

Omeleta s rajčaty a bazalkou

Doba přípravy: 10 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 rajčata
  • svazek čerstvé bazalky
  • 2 lžíce oleje
  • 8 vajec
  • sůl, pepř

1. Omytá rajčata přepůlíme, vykrojíme bubáky, vymáčkneme z nich jádra a přebytečnou tekutinu, pokrájíme na plátky.

2. Bazalku omyjeme a osušíme, část lístků natrháme, zbytek necháme na ozdobu.

3. Na větší pánvi rozehřejeme olej. Vejce rozšleháme vidličkou se solí a pepřem, promícháme je s rajčaty a natrhanou bazalkou.

4. Vejce s rajčaty nalijeme do pánve a necháme bez míchání opékat asi dvě minuty. Když jsou kraje omelety pevné, obracečkou je směrem ke středu nadzvedáváme a necháme tekutá vejce stéct na dno pánve.

5. Pánev zakryjeme poklicí a na mírném plameni asi 10 minut dopékáme. Pokud je omeleta na povrchu stále tekutá, vložíme ji na chvíli odkrytou pod gril.

6. Hotovou omeletu rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme ji zbylou bazalkou.

TIP: Rozšlehejte s vejci několik lžic smetany nebo zakysané smetany.

Rumpsteak se salsou z rajčat a oliv

Rumpsteak se salsou z rajčat a oliv

Doba přípravy: 15 minut + 8 minut vaření
Množství: pro 2 osoby

  • 4 střední rajčata
  • sůl
  • hrst zelených oliv bez pecek
  • 1 malá salátová okurka
  • čerstvá pažitka
  • olivový olej
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • směs listového salátu
  • sůl, pepř
  • 1 citron
  • 2 steaky z roštěné
  • drcený pepř

1. Omytá rajčata nasekáme na drobné kousky, prosolíme a necháme vykapat na sítu. Olivy pokrájíme. Okurku omyjeme a nakrájíme na kostičky.

2. Rajčata, olivy a okurku vsypeme do mísy, promícháme s lžící oleje, balsamikem, nasekanou pažitkou.

3. Salátové listy pokapeme trochou oleje, osolíme, opepříme a dochutíme trochou šťávy z nakrájeného citronu.

4. Steaky nakrojíme ostrým nožem po stranách, aby se nekroutily, naklepeme, potřeme olejem, drceným pepřem a na pánvi je opečeme zprudka 2–4 minuty po každé straně. Pánev stáhneme z ohně, přetáhneme alobalem a necháme steaky pět minut dojít.

5. Na talíře rozdělíme salátové listy, skrojky citronu a steaky, podáváme s rajčatovoolivovou salsou.

TIP: Do salsy nasekejte nadrobno kousek červené cibule.

Smažená rýže s vejci

Smažená rýže s cibulkou a vejci

Doba přípravy: 5 minut + 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 jarní cibulky
  • 2–3 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 4 šálky uvařené nebo podušené rýže
  • 1 lžíce sojové omáčky

1. Jarní cibulky podélně i příčně překrojíme, bílé části nasekáme na jemné kostičky, zelené nadrobno pokrájíme a odložíme stranou. Vejce prošleháme se solí.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme na něj kostičky cibulky, opečeme, přihodíme rýži a restujeme společně asi dvě minuty.

3. Rýži shrneme na pánvi ke straně, vlijeme vejce, s rýží promícháme a opečeme.

4. Do hotové rýže s vejci vmícháme sójovou omáčkou, pokrájenou zelenou nať jarní cibulky a dochutíme čerstvě mletým pepřem.

TIP: Přidejte k rýži a vejcím hrst horkou vodou propláchnutého mraženého hrášku.

Špagety s omáčkou z tuňáka, citronu a kaparů

Špagety s omáčkou z tuňáka, citronu a kaparů

Doba přípravy: 10 minut + 12 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 plechovky tuňáka v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce kaparů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka
  • strouhaný parmazán

1. Ve větší nerezové míse promícháme slitého tuňáka, prolisovaný česnek, citronovou kůru, šťávu, kapary, olej, sůl a pepř.

2. Misku dáme nad hrnec s osolenou vodou na špagety a směs prohřejeme, mísu stáhneme z hrnce ve chvíli, kdy se začne vařit voda na špagety.

3. Špagety uvaříme v osolené vodě na skus, scedíme a přesypeme do mísy s prohřátým tuňákem.

4. Špagety a tuňáka promícháme, rozdělíme na porce a ozdobíme nasekanou petrželkou a parmazánem.

TIP: Pokud kapary nebudete proplachovat, do směsi přidejte jen malé množství soli.

Špenát s jarní cibulkou a sýrem feta

Špenát s jarní cibulkou a sýrem feta

Doba přípravy: 15 minut + 12 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 700 g čerstvých špenátových listů
  • svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 placky libanonského chleba nebo menších korpusů na pizzu
  • 200 g sýra feta
  • pepř

1. Troubu rozehřejeme na 170 °C. Omytý a osušený špenát zbavíme stonků, větší lístky natrháme. Jarní cibulku rozřízneme podélně na poloviny, větší na čtvrtiny. Česnek oloupeme a prolisujeme.

2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm pokrájené jarní cibulky, přidáme česnek, špenátové listy a promícháme, dokud špenátové listy nezavadnou.

3. Libanonský chléb mašlovačkou trochu navlhčíme vodou a vložíme ho na 3 5 minut na plechu do trouby.

4. Špenát a cibulky ochutíme solí a promícháme s nadrobenou fetou.

5. Prohřáté placky ozdobíme špenátovou směsí a posypeme čerstvě mletým pepřem.

TIP: Placky potřete před ozdobením špenátovou směsí bazalkovým pestem nebo olivovou tapenádou.

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...