Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V nejlepší české hospodě slánku nenajdete. Ochucuje jen kuchař

Restaurace Terasa U Zlaté studně získala první místo v právě vydaném nejnovějším Maurerově průvodci po nejlepších restauracích Česka. Redaktorka MF DNES šla zjistit proč.

Šéfkuchař Pavel Sapík ukazuje interiér restaurace Terasa U Zlaté studně, která vyhrála letošní ročenku nejlepších restaurací. | foto: MF DNES

Vyhlídka na Prahu z restaurace Terasa U Zlaté studně na Malé Straně snad nemá konkurenci. "Tady by člověku chutnala snad i svíčková z nejposlednější hospody," říkám si v duchu.

Tak to ale není. Tamní mistři v oboru gastronomie vědí, že na smysly návštěvníků se musí působit komplexně. "Zlatá studně" se letos poprvé vyhoupla na špici žebříčku Grand Restaurant. Tak dobrá, uvidíme, co udělá pár chodů s neškoleným jazykem příležitostného klienta běžného lokálu.

O nejlepší restauraci

Pražská restaurace Terasa U Zlaté studně letos poprvé zvítězila v soutěži Grand Restaurant. Loni se umístila jako druhá.

Ročenku se žebříčkem nejlepších restaurací v Česku, které hodnotí hosté, vydává Pavel Maurer. Soutěž má šestnáctiletou historii. 

"Zlatá studně" se nachází ve čtvrtém patře stejnojmenného hotelu. Historie budovy sahá až do roku 1528. Od dubna do října nabízí hostům ještě 40 míst na terase s vyhlídkou na Prahu.

Z menu:

  • Tradiční dršťková polévka za 140 korun
  • Smažený kuřecí řízek s jemnou bramborovou kaší za 420 korun
  • Domácí špagety s bazalkovým pestem za 320 korun
  • Ořechové palačinky s javorovým sirupem a ovocem za 190 korun

Nahlížím do degustačního menu. Jeho sedm chodů přijde i s vínem na 3 300 korun. Což takhle dát si kachní játra Foie Gras? Chuťově lahůdka, leč při komentáři mi sousta v krku lehce zhořknou.

"Vlastně teď jíte zduřelá játra. Dřív kachny zakopali do země a krmili, ale v řadě zemí to pak zakázali a přesunuli ptáky do klecí. Během pár minut se tak do kachny dostane kilo a půl kukuřice. My je vozíme z Maďarska. Celý svět si tuto pochoutku oblíbil," líčí šéfkuchař Pavel Sapík. Hádám, že ochránci zvířat mezi zdejšími strávníky nebudou.

K játrům vrchní číšník Martin Danko nalévá lehce nasládlé víno Hibernal – výběr z bobulí.

Degustační menu v restauraci Terasa U Zlaté studně prý patří k nejprodávanějším. Oblibě se těší také royal steak z argentinské svíčkové a bramborové pyré s lanýži, které šéfkuchař označuje kvůli výrazné chuti za pánské jídlo. Přijde na 1 150 korun.

"Ženy ale upřednostňují spíš jemnější a lehčí pokrmy, například ryby," dodává šéf restaurace Michal Motyčka.

Proč ne? Na talíři mi vzápětí spočine svatopetrská ryba zvaná pilobřich, která podle mých hostitelů patří mezi velkou rybí šestku. Ze zvyku zapátrám očima po slánce, ale tu v top restauraci nenajdete. "Sůl a pepř je jen na vyžádání. Za jídlo zodpovídám já a lidé k nám chodí za chutěmi podle mého," říká šestatřicetiletý Sapík, hvězda ve svém oboru.

Třetí chod mi pasuje nejvíc ze všech. Bramborové povidlové tašky s lesními plody posypané mletými ořechy se rozplývají na jazyku. "Degustace by měla gradovat. Není dobré dát největší pecky na začátku," říká Michal Motyčka.

Česká jídla tu prý vaří hlavně kvůli cizincům, například svíčkovou, která přijde na 720 korun. Žádané jsou prý romantické večeře. Není výjimkou, že za ni dvojice utratí s vínem i několik desítek tisíc. V nabídce mají dokonce speciální balíček pro žádosti o ruku.

V novém interiéru z dílny italských architektů se člověk cítí vskutku královsky. Na talířích se vzdouvají bílé plachty ubrousků a la Opera v Sydney, kávu podávají v porcelánu z mletých buvolích kostí s příměsí křišťálu. Pokrmy se připravují z prvotřídních surovin.

Jak se pak divit těm cenám? V ročence Pavla Maurera se po právu hodnotí vedle jídla i úroveň interiéru a obsluhy. "Host si od nás musí odnést dlouhodobý zážitek. Stavíme na individuálním přístupu. Pečeme si sami sedm druhů pečiva, chléb, děláme si vlastní jogurty," líčí šéfkuchař.

Stejně jako šéf Motyčka neskrývá ctižádost vyniknout. "Z úspěchu se radujeme, přáli jsme si ho. Nikdy jsme nechtěli být v davu," loučí se šéfkuchař Sapík.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Víkend otevřených zahrad už si žije vlastním životem, radují se organizátoři

6. června 2024

Již v sobotu se po celé České republice symbolicky otevřou návštěvníkům více než dvě stovky zahrad,...

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

5. června 2024

Premium Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy,...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...