Čtenářský recept: Prase na kole

  15:19

Doba přípravy: 2 dny i s přípravou, čistého času pak cca 2,5 hodiny
Množství: 6 porcí

  • 1,5 kg plece nebo kýty z divočáka (vcelku)
  • směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nebo koupené "Halali" bez nálevu (2 balení)
  • 3 střední cibule
  • 3 dl červeného vína (ideálně plné, těžké, například Merlot z Chile)
  • 3 dl Coca cola (nedietní)
  • rybízová (nebo jiná výrazně kyselá) zavařenina
  • naložené brusinky
  • divoké koření (mleté nové koření, mletý nebo drcený jalovec, mletý černý pepř, mletý kmín, trocha mletého hřebíčku)
  • sůl
  • jíška

1. Maso osolíme, okořeníme divokým kořením a naložíme do pekáče do směsi nastrouhané kořenové zeleniny, hrubě pokrájené cibule a červeného vína. Necháme odležet v chladu do druhého dne. Maso během té doby alespoň 2 - 3x otočíme, aby do něj nálev pronikl ze všech stran.
2. Druhý den pekáč vložíme do trouby a maso dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, základ do hladka rozmixujeme a do něj přidáme kyselou rybízovou marmeládu, trochu naložených brusinek a přilijeme asi polovinu coly. Vždy to trochu svaříme a pak zase dolijeme colu, a tak to opakujeme, dokud nemá sos požadovanou sílu. V případě použití sladší zavařeniny by coly bylo potřeba méně - dávkování se nedá popsat přesně, musíme zkrátka ochutnávat.
3. Nakonec sos lehounce zahustíme jíškou (v případě kupované granulované jíšky je lepší tmavá jíška), maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podávávame s houskovými knedlíky.

Poznámka: Nejlepší jsou domácí houskové knedlíky, karlovarské, případně hrníčkové knedlíky. Talíř můžeme doplnit plátkem citronu, na který dáme lžíci naložených brusinek. Šlehačku, na kterou jsme zvyklí u svíčkové, v tomto případě nedoporučuji. K pití se nejvíce hodí plné červené víno (můžeme dopít to, které jsme použili na vaření), výborný je Merlot, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké, Frankovka i Rulandské modré.

Alternativy: Ačkoli s divočákem je tento pokrm nejchutnější, zkoušeli jsme i jiné varianty. Klasická vepřová pečeně nás zklamala, vynikající ale bylo srnčí maso. Protože šlo o tenčí řízky, tak jsme je zabalili do jednoho balíku, omotali režnou nití a dále zpracovali tak, jak je popisováno v receptu. Niť jsme odstranili až těsně před podáváním a rozkrájením. Chuťově to bylo vynikající.

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...