Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 4 porce
- 1 bažant
- červené zelí
- bramborový knedlík
- anglická slanina
- olej
- sůl, kmín
1. Odleželého bažanta (necháme ho v peří odležet 2 až 3 dny, aby maso zkřehlo) dobře prosolíme, pokmínujeme, poklademe plátky anglické slaniny (ty jsou důležité, jinak by bylo maso suché). Podléváme a pečeme doměkka.
2. Hlávku červeného zelí nakrájíme a na troše oleje neustále restujeme, až změkne. Osladíme, osolíme a okyselíme dle chuti. Nezahušťujeme, přidáním cukru se vytvoří karamel a zelí chutná úplně jinak, než když ho d1usíte ve vodě. Zkuste, nebudete litovat, jen je třeba u toho stát a míchat.
3. Bramborový knedlík dělám z práškového bramborového těsta, které je výtečné. Vždycky jsem se poctivě dělala s domácím bramborovým knedlíkem, ale není třeba, doba je rychlá, ženy jsou víc než vytížené a nač se zdržovat.
TIP: Recept mám od mamky, svého času táta nosil domů pořád bažanty a už mi pak lezli krkem, ono z bažanta se toho moc vymyslet nedá. Kdeže jsou ty doby, dneska je bažant úzkoprofilové zboží a táta s mámou už dávno nejsou mezi námi.