Slovinsko: Čevapčiči s bramborami na grilu
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut + 15 minut pečení
* 600 g jemně mletého hovězího masa
* sůl
* mletý pepř
* 1 lžička mleté sladké papriky
* 1 cibule, usekaná najemno
* 4 lžíce oleje
* 800 g nových brambor
* 1 lžíce směsi koření čubrica
* rajčatová salsa k podávání
1. Mleté maso prohněteme se lžící vody a oleje, osolíme, opepříme, vmícháme sladkou papriku, čubricu a usekanou cibuli. Propracujeme a dáme do chladu.
2. Brambory omyjeme a nakrájíme na centimetrové plátky. Propláchneme je ve studené vodě a osušíme. V misce smícháme dvě lžíce oleje se směsí koření, přidáme brambory a promícháme.
3. Mezitím si rozehřejeme gril. Z masové směsi vytvarujeme menší válečky. Brambory rozložíme na grilovací mřížku a pečeme je z jedné strany dozlatova, otočíme a dopékáme z druhé strany. Upečené brambory přendáme na mísu, solíme až při podávání.
4. Na gril přidáme čevapčiči potřené olejem a pečeme ze všech stran, stačí 5-10 minut, podle velikosti válečků a teploty grilu. Podáváme s grilovanými bramborami a rajčatovou salsou.
Portugalsko: Medailonky s barevnou zeleninou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 15 minut + 20 minut vaření
* 800 g vepřové panenky
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku, nadrobno usekaného
* 250 g paprik
* 250 g rajčat
* 4 lžíce hrášku
* 2 snítky citronové bazalky
* menší hrst lístků koriandru nebo petrželky
* 100 ml bílého vína
* 400-600 g oloupaných brambor
1. Vepřové panenky omyjeme, osušíme a nakrájíme na 2-3cm plátky. Dlaní je lehce zmáčkneme a zpět vytvarujeme. Osolíme, opepříme, potřeme částí oleje a necháme odležet. Zeleninu omyjeme a očistíme, česnek a cibuli nakrájíme najemno. Papriky nakrájíme na proužky, rajčata na plátky. Bylinky usekáme.
2. Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka, trvá to 10-15 minut. V pánvi rozehřejeme olej a maso z obou stran prudce opečeme, zmírníme plamen a pečeme z obou stran asi 5 minut. Opečené medailonky přendáme do mísy a přikryjeme.
3. Z výpeku slijeme část oleje, přidáme máslo, rozehřejeme ho a zpěníme na něm cibuli a česnek. Přidáme papriky, rajčata, osmahneme, osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem. Dusíme do změknutí zeleniny, stačí pár minut, ke konci sejmeme poklici, přidáme hrášek a usekané bylinky. Po pár minutách vložíme opečené plátky panenky a společně krátce prohřejeme.
4. Podáváme s uvařenými kostičkami brambor.
Anglie: Rostbíf s yorkshirským pudinkem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut + 40 minut pečení
* 800 g nízkého roštěnce
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1 lžíce hořčice
* 1-2 lžíce worcestrové omáčky na potření masa
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
Na pudink:
* 200 g hladké mouky
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* 2 velká vejce
* 250-300 ml mléka
* 3 lžíce tuku vypečeného z rostbífu nebo oleje
1. Omyté a osušené maso odblaníme. V misce promícháme hořčici, worcester a část oleje. Do očištěného roštěnce vetřeme sůl a pepř, maso potřeme připravenou směsí, přetáhneme fólií a necháme odležet. V pekáčku rozehřejeme zbylý olej, maso na něm ze všech stran zprudka opečeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme za přelévání šťávou asi 30 minut, podle výšky masa, během pečení jednou otočíme a povrch potřeme máslem pro lepší barvu a chuť. V žádném případě rostbíf při pečení nepodléváme vodou. Po upečení necháme 10-15 minut odležet a potom nakrájíme přes vlákna na tenčí plátky. Správně upečený rostbíf má být uprostřed růžový. Před vyjmutím z trouby by při vpíchnutí jehly měla vytékat růžová šťáva, ne krev.
2. Rozšleháme vejce s mlékem a mouku se solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem a necháme hodinu odpočinout. Do předehřáté trouby vložíme plech na muffiny na 5-10 minut. Do horkých formiček nalijeme olej nebo tuk z masa a rozpálíme. Do důlků s horkým tukem nalijeme těsto a pečeme v horní části předehřáté trouby 15-20 minut.
Francie: Jehněčí řízky s ratatouille
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 minut + 25 minut pečení
* 4 řízky z jehněčí kýty
* 2 lžíce citronové šťávy + kůra z 1/2 citronu
* 4 stroužky česneku
* sůl a drcený bílý pepř
* 2 snítky šalvěje a rozmarýny
* 4 lžíce olivového oleje
Na ratatouille:
* 1 lilek
* 2 cukety
* 3-4 barevné papriky
* 4 rajčata
* 3 cibule
* 1 palice česneku
* 3-4 lžíce oliv. oleje
* hrst čerstvých bylin
* sůl a mletý pepř
1. Jehněčí řízky odblaníme, špičkou nože po okraji nasekneme, aby se maso během pečení nekroutilo, a lehce naklepeme přes fólii. Plátky vložíme do misky, do masa vetřeme sůl, pepř, drcený česnek, nastrouhanou citronovou kůru, zakapeme citronovou šťávou a potřeme olejem. Maso proložíme čerstvými bylinkami a necháme hodinu marinovat. Rozpálíme si pánev nebo gril, maso vyjmeme z marinády a zprudka opečeme po obou stranách. Zmírníme plamen a dopékáme po každé straně 4-5 minut a potíráme zbylou marinádou. Upečené řízky necháme chvíli odpočinout, aby se šťávy a chutě rozležely, a podáváme s ratatouille.
2. Na ratatouille si předehřejeme troubu na 220-230 stupňů. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, česnek můžeme nechat celý. Rozložíme ji na vyšší plech nebo do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme 10-15 minut a občas promícháme, potom vmícháme posekané bylinky, osolíme, opepříme a pečeme ve šťávě, kterou zelenina pustila, dalších 10 minut, dokud není zelenina měkká. Vyjmeme z trouby a podáváme jako přílohu ke grilovanému masu i jako samostatný pokrm s pečivem.
Německo: Masové koule s pepřovou omáčkou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 minut + 30 minut vaření
* 500-600 g ml. telecího
* 2 lžíce másla
* 2 cibule
* 2 lžíce meduňky
* kůra z 1/2 citronu
* 2 rohlíky + mléko
* 2 vejce
* sůl, pepř, muškátový oříšek
Na omáčku:
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 400 ml telecího vývaru
* sůl a muškátový květ
* 4 lžíce steril. pepře
* 100 ml bílého vína
* citronová šťáva a kůra
* 50-100 ml smetany
* 2 žloutky
1. Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli. Pečivo namočíme do mléka. Do mísy k mletému masu přidáme vychladlou cibuli, meduňku, citronovou kůru, vymačkané pečivo, vejce a osolíme a okořeníme. Promícháme, rozdělíme na 12-16 kousků a vytvarujeme knedlíčky.
2. V kastrole rozehřejeme zbylé máslo a opečeme na něm knedlíčky. Podlijeme trochou vody a dusíme nebo pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Uvařené knedlíčky necháme ve šťávě a před podáváním přihřejeme.
3. V kastrole rozehřejeme máslo, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji chladným vývarem, prošleháme a vaříme 20 minut. Podle potřeby přilijeme šťávu z knedlíčků a ke konci varu bílé víno. Omáčku přecedíme, přidáme zelený pepř, ochutíme solí, muškátovým oříškem a citronovou šťávou a kůrou a necháme přejít varem. Nakonec vmícháme žloutky rozmíchané ve smetaně a stáhneme z ohně. Chuť omáčky doladíme solí, případně mletým bílým pepřem. Omáčkou přelijeme knedlíčky a podáváme s vařeným novým bramborem a posypané lístky meduňky.