GRAFIKA:
Směsi s máslem - chutnají lépe
Margaríny - jsou zdravější
* Jak se vyrábí margarín? Co je pravdy na tom, že se používají tuky vyrobené z ropy?
To je nesmysl. Ropné produkty se v žádném případě nesmějí používat pro potravinářské účely. Tenhle mýtus možná vznikl z toho, že výroba margarínu může někomu připomínat chemickou továrnu, ale to dnes platí pro celý potravinářský průmysl. Margaríny se vyrábějí v podstatě smícháním různých rostlinných olejů s vodou. Aby se voda spojila s olejem, musí se přidat emulgátory. Používají se i stabilizátory a konzervační látky. Máslovou chuť mu dodává máslové aroma, někdy se přidávají i barviva. Teoreticky se mohou přidávat i tuky živočišného původu. Ale musely by být označeny na obale.
* Kdy se začal margarín vyrábět?
Francouzský císař Napoleon III., Bonapartův synovec, vyhlásil v roce 1869 zvláštní soutěž. Odměnu slíbil tomu, kdo mu vymyslí náhražku másla, která by nebyla tak drahá a tak rychle se nekazila. Císařský požadavek nejlépe splnil francouzský lékař Hippolyte MegeMouries. Z hovězího loje, mléka a vody vytvořil bílou emulzi. Právě bílá barva dala novému tuku jméno. Pochází z řeckého výrazu „margaritas“, který znamená perla. V roce 1872 si ho nechal patentovat. První margaríny byly z živočišných tuků. Teprve v dvacátých letech minulého století, když objevili vědci hydrogenaci - metodu, jak nechat tekuté oleje ztuhnout, je nahradily rostlinné oleje, bohaté na nasycené mastné kyseliny.
* Jsou light margaríny zdravější?
Používat místo běžného zhruba 70% margarínu 25% znamená výrazné snížení příjmu tuku, a tedy i energie. Light margaríny ale mají význam pro toho, kdo chce snížit svou váhu. Ovšem za předpokladu, že si namaže na chleba stejnou vrstvu, jakou by si dal normálního margarínu. Méně tučné margaríny trochu svádějí k tomu, namazat si víc, protože mají méně „tučnou“ chuť.
* Margarín neobsahuje vůbec žádný cholesterol?
V rostlinných tucích skutečně žádný cholesterol není. Máslo obsahuje cholesterolu 250 mg/100 g, což je mnohem méně než vaječný žloutek, který má 1400 mg/100 g, ale víc než směsný tuk. Tam závisí obsah cholesterolu na tom, kolik je v něm rostlinného tuku. Čím je vyšší obsah rostlinného tuku, tím je nižší obsah cholesterolu.
* Zhubnu, když budu jíst hodně margarínu?
Ne. Margarín je v každém případě tuk. Třebaže je méně tučný než olej, přináší do těla tuku přibližně stejně jako máslo, a tedy i stejné množství kalorií. Po margarínu se tedy nehubne.
* Měl bych z preventivních důvodů konzumovat anticholesterolové margaríny?
Ne. Tyto nové margaríny s obsahem fytosterolů jsou speciální výrobky určené výhradně pro lidi, kteří by měli snížit obsah cholesterolu. Pokud užíváte léky proti cholesterolu, měli byste se o jejich konzumaci poradit s lékařem. Neměly by je konzumovat těhotné a kojící ženy a děti do 5 let.
* Co když se z margarínu v kelímku uvolnil olej?
Za to mohou buď levnější suroviny, nebo levnější technologie. Výrobce nakoupil levné nekvalitní oleje, nebo je zpracovává na technologii, která neumožňuje dokonalé prohnětení - právě to dává margarínu jemnou konzistenci. Může to být i špatným skladováním.
* Je máslo tučnější než margarín?
Záleží na tom, o jaký jde margarín. Donedávny se vyráběly margaríny s 80 procenty tuku (máslo má 81 až 83 procent), dnes se ale většinou dělají s tučností 70 nebo 75 procent. Samozřejmě méně tučné jsou odlehčené margaríny, procentu tuku je uvedeno na obale, bohužel ne jednotným způsobem, což může ztížit orientaci.