Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zimu nepřežijete. Ve Švédsku hoří azylová centra, populisté sbírají body

  19:41
Švédsko až dosud platilo za jednu z nejpřívětivějších zemí pro uprchlíky. Proti vstřícné politice se však začínají bouřit obyvatelé menších měst, kde jsou zřizovány uprchlické osady. Desítky z nich již skončily v plamenech, ze situace profitují populistické strany v čele se Švédskými demokraty.
Požár azylového centra ve švédském Munkedalu (20. října 2015)

Požár azylového centra ve švédském Munkedalu (20. října 2015) | foto: Profimedia.cz

Obrázek Švédska jako humanitární velmoci přilákal do skandinávské země statisíce lidí, kteří v Evropě hledají lepší život. V letošním roce vláda očekává až 190 tisíc uprchlíků, což je více než dvojnásobek původních odhadů. I prouprchlické politické křídlo však začíná uznávat, že země takový nápor nemůže zvládnout. V přepočtu na počet obyvatel totiž do Švédska přijde vůbec největší počet uprchlíků ze všech evropských zemí.

Uprchlická krize

Průzkumy sice ukazují, že většina Švédů uprchlíky ve své vlasti ráda přivítá, realita je však na mnoha místech jiná. Zejména v menších městech a vesničkách, za kterými vyrůstají oficiální uprchlické tábory i provizorní osady, se lidé začínají bouřit. Hněv některých Švédů pocítil i student Mustafa, který přicestoval do města Munkedal z Pásma Gazy.

„Jeden den jsem se tady cítil v bezpečí, hned druhý den po příjezdu azylové centrum lehlo popelem,“ popsal Mustafa pro agenturu Reuters. Nyní tak žije ve strachu a každý večer s spolu s dalšímu prchlíky drží hlídky u svého nového bydliště.

Neznámí žháři útočí nejen na již zabydlená uprchlická centra. Na sklonku října vyhořela plánovaná ubytovna pro uprchlíky ve městě Eskilstuna, asi sto kilometrů západně od Stockholmu. Policie za poslední týdny registruje pět podobných případů. Všechny incidenty se odehrály v jižní části země. Při požárech zatím nikdo nezemřel, podle médií je však jen otázkou času, kdy si útoky vyžádají první oběť.

Proti přistěhovalcům byl podle dosavadního vyšetřování zaměřen také brutální útok ve škole ve Trollhättanu. 22. října tam maskovaný mladík mečem zabil učitele a jednoho žáka. Později vyšlo najevo, že byl sympatizantem krajní pravice a nesnášel imigranty (více o případu se dočtete zde).

Politické body

I kvůli těmto útokům se část veřejnosti kloní k názoru, že benevolentní přijímání přistěhovalců je třeba omezit. Tyto nálady se promítají zejména do vzrůstající podpory politických stran zaměřených na omezení imigrace.

Nejvíce z takové podpory těží Švédští demokraté, kteří překvapivě uspěli už v loňských parlamentních volbách (více o nich zde). Jenže jestliže před rokem získali asi 13 procent hlasů a stali se třetí nejsilnější stranou v parlamentu, podle některých průzkumů z letošního září by nyní volby vyhráli se ziskem až 25 procent hlasů.

Jejich lídr Jimmie Akesson prohlašuje, že jeho strana nemá se žhářskými útoky nic společného, ministryně zahraničí Margot Wallströmová mu však oponuje. Podle ní Švédští demokraté přiživují násilí vyhrocenou rétorikou vůči uprchlíkům.

Akessonova strana například nedávno zveřejnila místa, kde úřady plánovaly zřídit uprchlická centra. Švédská agentura pro migraci přitom i kvůli množícím se útokům udržuje plány na zařízení pro uprchlíky v tajnosti.

„Tohle není to Švédsko, které známe. Není to Švédsko, na které bych byl hrdý,“ myslí si premiér Stefan Löfven . Sociálnědemokratický premiér svými postoji odkazuje na doby, kdy Švédsko přijímalo uprchlíky před válkou ve Vietnamu či v Perském zálivu, připomíná agentura Reuters.

Poslední varování

Na severu země však mají na uprchlíky jiný názor. Na dveřích hotelu, který se proměnil na uprchlickou ubytovnu pro 250 lidí, se tam objevil nápis v arabštině: „Tohle je poslední varování. Odejděte z našeho města. Zimu tady nemůžete přežít. Pokud neodejdete, zemřete. Pamatujte na to, že tady není žádná policie. Můžeme vám udělat, co se nám zlíbí.“ Švédové se podle průzkumů v souvislosti se současnou uprchlickou krizí bojí zejména zvýšení kriminality ve městech a zahlcení zdravotnických zařízení.

Žebraví Romové pokoušejí švédskou toleranci, žijí v lesních chatrčích

V Lundu, kde před pár dny vyhořela jedna z plánovaných ubytoven, využili nálady místních Švédští demokraté. Na facebookové stránky umístili plán chystaných uprchlických center ve městě. Na setkání s voliči pak jeden ze členů strany Kent Ekeroth k davu prohlásil: „Vy všichni, kteří zde dnes jste, byste na sebe měli být pyšní. Vy jste ti, díky kterým získáme naši zemi zpět.“

Komisař OSN pro lidská práva Zejd Ra’ad al-Husejn v říjnu prohlásil, že za násilí po celé Evropě spojené s uprchlíky jsou zodpovědní politici, kteří se vezou na vlně agresivní rétoriky. Tedy té, která jim u mnohých může pomoct ke snadným politickým bodům.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Politické vedení Hamásu zvažuje přesun z Kataru, možná do Ománu

20. dubna 2024  7:56

Politické vedení palestinského hnutí Hamás zvažuje, že svou základnu přesune z Kataru, kde...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...