Ruský prezident Vladimir Putin s čínským protějškem Si Ťin-pchingem (16. září 2022) | foto: AP

Putin nepopřeje Bidenovi k Novému roku. Bude jednat se Si Ťin-pchingem

  • 78
Ruský prezident Vladimir Putin neplánuje poslat novoroční zdravici svému americkému protějšku Joe Bidenovi. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova na gratulace vzhledem k vzájemnému nepřátelství není čas na gratulace. Putin bude ještě do konce tohoto roku hovořit se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

„Teď jsme zašli tak hluboko do vzájemného nepřátelství, že pravděpodobně není čas na gratulace,“ řekl Peskov podle agentury Interfax novinářům v odpovědi na otázku, zda prezident plánuje poblahopřát Bidenovi k Novému roku.

Zda se podobný přístup hodlá Putin aplikovat i vůči další lídrům „znepřátelených“ zemí, mluvčí neupřesnil. Podle agentury Ria Novosti už Putin poblahopřál vůdcům členských států organizace Společenství nezávislých států, která sdružuje devět post-sovětských republik včetně samotného Ruska.

Ria Novosti dále uvádí, že Putin nehodlá do konce roku mluvit s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Ten je za opakované telefonáty s šéfem Kremlu terčem silné kritiky.

Rozhovor s čínským prezidentem

Ruský prezident ale chystá do konce roku mluvit se svým čínským protějškem. „Skutečně se takový kontakt připravuje,“ uvedl Peskov na dotaz novinářů. O formátu tohoto jednání je podle něj ale ještě předčasné hovořit.

Vztahy Ruska a Číny jsou navzdory ruské válce proti Ukrajině dobré, uvedla agentura DPA. Krátce před únorovou invazí na Ukrajinu Putin a Si podepsali prohlášení o strategickém partnerství, v němž uvedli, že neexistují žádné hranice spolupráce.

Čínské přešlapování skončilo. Si zavelel k posilování vazeb s Ruskem

Minulý týden jednal s čínským prezidentem v Pekingu místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. Si tehdy řekl, že Čína doufá, že všechny strany zapojené do konfliktu na Ukrajině zachovají umírněnost a vyřeší krizi politickými prostředky.

Si a Putin se osobně setkali naposledy – a zároveň poprvé od únorové ruské invaze na Ukrajinu - v polovině září.

23. prosince 2022

,

Video