Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Po zrušení práva na potrat mohou přijít na řadu i další svobody, říká expert

Konzervativní třetina Američanů bude zřejmě na začátku léta velmi spokojená. Tedy pokud se soudci Nejvyššího soudu USA skutečně rozhodnou zrušit právo žen na potrat. Liberálové jsou však zhrození, kam až to povede, říká v rozhovoru pro iDNES.cz amerikanista Jakub Lepš. Otevřít se může třeba otázka přístupu k antikoncepci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P. Leps fakta o Roe vs Wade zna. Co bych mu vytknul je ze nenazyva veci pravym jmenem - potrat je vrazda z pohodlnosti. Je znamo ze ty miminka (nekdy az do okamziku porodu) jsou "sklizena" pro transplantace. Na druhe strane jsou situace kdy to chapu. Nase matka, v r. 1941, kdy se zdalo ze narodni socialiste (nacisti) ovladnou svet (pred tim nez Hitler vyhlasil valku Americe), inu, zavrazdila mou sestricku. Obcas se o tom zminovala. Ale v r. 43, kdy se narodil muj bratr, uz bylo jasny ze muj bratr bude zit. Na druhe strane je hruznost byt nechtenym ditetem. Asi 60% vsech (OK, potratu} v Americe je spachano na cernosskych zenach. Je pravda ze pocet potratu jde dolu. Z asi 1M na "pouhych" 650 tisic. Jenze v cernosskych ghetech, diky Johnsonove "great society", uz je velmi malo sporadanych cernosskych rodin, t.j. otec (stara se o rodinu), matka o deti. Misto otce Demokrat Johnson zaved' welfare. Otec neni zapotrebi. Dokonce se rika ze zrejmy pokles zlocinosti v Americe je diky Roe & Wade.

A ted hlavni otazka - proc nejvyssi soud, a konzervativci, chteji zvysit mnozstvi nechtenych deti? Je fakt ze cernossti mladici maji mnohem (10 x?) vyssi zlocinnost nez belosi. Je to ucta k hroznemu zivotu tech nechtenych a casto pak zlocinnych deti? Me by opravdu zajimalo co p. Leps by na to odpovedel.

0 0
možnosti
JO

J87i62ř94í 85O63p74l98t

5. 5. 2022 21:15

nevzít si antikoncepci, a kvůli tomu chtít mít právo zabít dítě, ještě ke všemu bez povinného souhlasu jak ženy tak i muže, v tom tedy nevidím nic žádoucího. když dítě nechce, tak ho nemá dělat, a když už ho udělá, tak ať ho porodí a dá k adopci, je tolik párů bez dětí. to by mě zajímalo, co by zastánci potratů odpověděli, kdyby se jich před jejich potracením ptali, zda se chtějí narodit, nebo být zabiti. kdo si myslí, že by odpověděl "zabte mě", tak má právo jít na potrat. tady je 30 tisíc potratů ročně, kdy plod je v pořádku, porod neohrožuje matku, když to přepočítáme na eu, kde žije 450 mil. lidí, tak potratů bude v eu za rok přes milion, až tolik ukrajinců zabijí rusové na ukrajině, tak se můžeme ozvat s nějakými sankcemi, to prostě ukazuje, jak je ta evropská reakce na válku iracionální, tváří se jak humanisti, a na potratech zabijí v pohodě 100x víc lidí než rusové na ukrajině. kdo obhajuje agresi na ukrajině, tak ho zavřou, a přitom sami legalizovali něco 100x horšího. pokrytci.

0 1
možnosti
JB

V česku nikdy nebyly dovoleny potraty po celé délce těhotenství a nikterak to neohrozilo svobodu. Udělat potrat před porodem je zabíjení dítěte.Jsem reakcionáž, ale těch 6 týdnů na potrat po otěhotnění se mi zdá dost času na rozmyslení.

2 1
možnosti
HM

V 6 týdnech většina žen ani nemusí vědět, že je těhotná. Už jste někdy slyšel o nepravidelné menstruaci? Myslím, že tak, jak je to nastaveno u nás, je ideální situace. Do 12 týdnů bez omezení, poté v případě, že má plod těžkou vadu.

Nevím přesně, jak funguje ten "potrat do porodu" v Americe, ale řekla bych, že se to také týká těžce postižených plodů. Připadá mi nelogické, že by žena třeba 8 měsíců nosila dítě (není to zrovna procházka růžovým paloučkem) a pak si řekla: "Dost, končím, jdu na potrat"...

0 1
možnosti
MN

A tak dopadá, když náboženský fanatismus se skryje za konzervativnost. Pak žena musí donosit a porodit dítě, které nechce. Jaký má význam plodit děti, jež jsou nechtěné?

5 3
možnosti
MD

Mě zas příde nechutné vraždit děti proto že je nechci. Dají se dát k adopci plno lidí chce dítě a nemůže a druhý je doslova hazí do popelnice.

5 2
možnosti
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...