Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Kyjev uzavřel nebe nad Donbasem. Tvrdí, že povstalci našli černé skřínky

  9:41aktualizováno  13:01
Ukrajina kompletně uzavřela vzdušný prostor nad Luhanskou a Doněckou oblastí, kde probíhají boje s proruskými separatisty. Částečně omezila provoz nad Charkovskou oblastí. Kyjev tak učinil den poté, co se v Donbasu zřítil malajsijský boeing a spekuluje se o jeho sestřelení.

Až dosud byl prostor nad oblastí bojů podle ruského listu Kommersant uzavřen pouze do výšky 7 500 metrů, prý aby ukrajinské úřady mohly inkasovat platby za přelety civilních strojů ve větší výšce.

Let společnosti Malaysia Airlines MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpur se ve čtvrtek s 298 lidmi na palubě zřítil na východě Ukrajiny. Objevily se informace, že letadlo mohlo být sestřeleno a proruští separatisté a vláda v Kyjevě se navzájem obviňují z odpovědnosti za tragédií.

Ukrajinští záchranáři k pátečnímu poledni z trosek vyprostili už 181 těl. Oznámil to představitel ukrajinského ministerstva zahraničí Andrij Sibiga. Dodal, že těla budou převezena do Charkova, které se nachází pod kontrolou kyjevské vlády.

Reportér agentury ITAR-TASS dříve informoval, že genetické testy k identifikaci ostatků budou provedeny buď v márnicích v Charkově nebo v Rostově. Na palubě byly i desítky odborníků na AIDS, kteří cestovali na konferenci do Melbourne.

Separatisté slíbili, že expertům umožní přístup k troskám

Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) separatisté slíbili, že umožní mezinárodním expertům bezpečný přístup k troskám. Tragédie se stala v oblasti bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými vzbouřenci, podle tisku asi padesát kilometrů od ruských hranic.

Pád boeingu na Ukrajině

Kyjev si ve čtvrtek postěžoval, že separatisté zabránili ukrajinským úředníkům dostat se na místo neštěstí. Separatisté údajně týž den oznámili, že našli jednu z takzvaných černých skříněk letadla, která obsahuje elektronický záznamník dat z letu. Druhou skříňku prý našli záchranáři dnes.

Představitel ukrajinského ministerstva vnitra Anton Gerašenko podle agentury Unian prohlásil, že povstalci se černé skříňky chystají se předat ruské tajné službě FSB. Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov se posléze nechal slyšet, že Rusko si letové záznamníky vzít nehodlá.

Už ve čtvrtek z Kyjeva zazněly hlasy, že letoun sestřelili separatisté pomocí raketového systému Buk. Gerašenko v pátek prohlásil, že povstalci už jednotku tohoto systému přesunuli na území Ruské federace, kde bude podle něj zničen.

Ruské ministerstvo obrany kontrovalo oznámením, že místo dopadu letadla se nachází v dostřelu ukrajinských raketových baterií. Ve středu údajně ruská armáda zachytila radarovou aktivitu u ukrajinského systému Buk umístěného jižně od Doněcku.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Bohdan Senyk ruské tvrzení odmítl s tím, že malajsijský boeing byl mimo dostřel ukrajinských raketových systémů. Kyjev podle něj během vojenské operace proti separatistům na jihovýchodě země žádné rakety nerozmístil. "Všechny rakety jsou ve skladech, žádnou jsme nepoužili," dodal mluvčí bezpečnostní rady Ukrajiny Andrij Lysenko.

Malajsie pošle na Ukrajinu 62 expertů

Separatisté očekávají, že budou pokračovat rozhovory se zástupci Kyjeva ohledně dalšího vyšetřování události. Hovoří se i o vyhlášení třídenního nebo čtyřdenního příměří, které by usnadnilo přístup k troskám stroje a vyšetřování příčin neštěstí.

Malajsie pošle na Ukrajinu tým o 62 lidech, kteří mají navštívit místo pádu letadla. Oznámil to malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai, který uvítal mezinárodní výzvy k nezávislému vyšetření neštěstí.

Zároveň aktualizoval seznam obětí havárie podle národností. Na palubě podle něj bylo 173 Nizozemců, 44 Malajsijců (včetně posádky), 27 Australanů, 12 Indonésanů, devět Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan. Více než dvě desítky cestujících stále ještě nebyly identifikovány.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk prohlásil, že viníci tragédie by měli stanout před mezinárodním tribunálem v Haagu. "Rusové zašli příliš daleko. Je to mezinárodní zločin, jehož viníci by měli být souzeni v Haagu," uvedl. "Je tam (v Haagu) spousta místa, všichni se tam vejdou," dodal podle agentury Interfax-Ukrajina.

Trasa zříceného letu MH17 podle serveru Flightradar24
Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....