Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žádná senzace, Afričané z Ukrajiny míří domů. Slovenská policie vyvrací hoaxy

  12:37
Do Evropy nemíří Ukrajinci, ale migranti z Afriky, kteří chtějí pobírat dávky. To je typický příklad dezinformací šířících se v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny. Na Facebooku je proto neúnavně vyvrací slovenská policie. „Tvrzení, že tu zůstanou různí migranti z Afriky, je postavené na vodě,“ dodává. I proto začala natáčet příběhy jednotlivých migrantů, kteří se nyní snaží dostat zpět domů.

Jak se na hranice dostal, popisuje na videu například student medicíny z Kamerunu: „Situace neustále eskalovala, tak jsme se museli přemístit do bezpečí, a proto jsem tady. Byl jsem na Ukrajině rok,“ popsal s tím, že bylo velmi těžké dostat se pryč, protože utíkalo spoustu lidí.

„Musel jsem 24 hodin stát bez přestávky ve vlaku, než jsem se sem dostal. Uvidím, jak se situace vyvine, protože bych se chtěl vrátit a pokračovat ve studiu. Když se nezlepší, budu se muset vrátit do své rodné země, do Kamerunu,“ dodal. 

Záběry s příběhy uprchlíků tmavé pleti začali zveřejňovat slovenští policisté v návaznosti na řadu hoaxů, které se objevují. „Neustále se šíří dezinformace o tom, jak se nám tu promenádují neukrajinští uprchlíci, kteří nemají s válkou nic společného. Povíme vám šokující informaci: Na Ukrajině žili, pracovali a studovali i černoši nebo Arabové,“ uvádí.

Vzdělání na Ukrajině je totiž kvalitní a školné je v přepočtu nižší než jinde v Evropě, takže si ho mohou dovolit studenti z chudších zemí. Během míru tak nebylo výjimečné v přednáškových halách potkat Indy, Nigerijce nebo Maročany. Cizinci přitom pomáhali také ukrajinské ekonomice, když se po studiích rozhodli zůstat a vykonávat své povolání.

Nebojte se, všechno si platí sami. I jídlo na fotkách. Omlouváme se za ironický podtón, ale u takovýchto statusů se setkáváme s výčitkami, kdo to celé platí, a už nevíme, jak na to racionálně reagovat

Slovenská policie

Modlím se za mír, potřebuju studovat

„Pocházím z Nigérie. Studuji v Ternopilu Národní lékařskou univerzitu. Válka eskalovala a způsobila chaos. Oznámili nám, abychom opustili ubytování. Bylo to velmi stresující, něco, co nechcete zažít. Na hranicích kolabovala spousta studentů kvůli zimě i hladu,“ vypráví další mladý muž tmavé pleti. 

Psal mi to Pepa, tak je to pravda. Dezinformátoři z webů přešli na sítě

„Bylo to zmatečné, ale byl jsem přijatý a povolili mi vstup, zachází se mnou vlídně. Až bude na Ukrajině mír, chci se vrátit a pokračovat ve studiu. Modlím se za mír, ať je mír. Nemůžu zůstat déle, potřebuju studovat,“ uzavírá.

Policisté také přidávají fotografie z evakuačních letů, například Indů. Pod jednou z fotek stojí popisek, který ilustruje někdy až přehnaně hysterickou situaci: „Nebojte se, všechno si platí sami. I jídlo na fotkách. Omlouváme se za ironický podtón, ale u takovýchto statusů se setkáváme s výčitkami, kdo to celé platí, a už nevíme, jak na to racionálně reagovat.“

Na protiuprchlické rétorice si totiž nyní staví kampaň ultrapravicové strany, například Ľudová strana Naše Slovensko v čele se Stanislavem Mizíkem a Marianem Kotlebou. Kotlebovci zároveň jako jediní odmítli odsoudit agresi Ruska vůči Ukrajině. Nyní místo toho vykreslují situaci na hranicích jako příliv nelegálních migrantů. Tyto narativy přebírají také četné dezinformační servery, a dále se tak šíří mezi lidmi.

Policie proto neúnavně vysvětluje, že na Ukrajině uvázli nejen domácí Ukrajinci, ale i cizinci, kteří tam buď dlouho či krátce žili, pracovali, byli na dovolené nebo studovali. „Jelikož se nad Ukrajinou nedá létat, tak musí využít nejbližší hraniční přechody. Například první černoši se objevili na hranicích už v pátek, což jste mohli vidět i na našich fotografiích. Takže pohyb osob různých národností je při útěku z válečné zóny naprosto normální,“ uvedli na své stránce zaměřené na hoaxy a podvody.

Zároveň podotýkají, že nejvíce neukrajinských migrantů pochází z Maroka. „Tvrzení, že tu zůstanou různí migranti z Afriky, je postavené na vodě,“ dodávají. Den předtím opustili Slovensko například také uprchlíci z Libye.

Na Slovensko do pondělního rána vstoupilo z Ukrajiny od začátku ruské invaze do této země celkově přes 128 tisíc lidí. Podle dostupných informací jde hlavně o uprchlíky z Ukrajiny, především ženy a děti. Kromě nich na Slovensko utekly před ozbrojeným konfliktem i tisíce občanů členských států EU a dalších zemí. Ti do vlasti pokračovali i prostřednictvím repatriačních letů.

O azyl nebo status dočasného útočiště, jenž umožňuje na Slovensku přístup na trh práce a k neodkladné zdravotní péči, zatím požádal jen zlomek těchto uprchlíků. Mnoho Ukrajinců po útěku na Slovensko pokračovalo například za rodinami do dalších zemí včetně Česka.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) od začátku ruského útoku z Ukrajiny uprchlo do zahraničí 1,735 milionu lidí, oproti neděli se počet lidí utíkajících před válkou zvýšil o 200 tisíc. Nejvíce utečenců míří do Polska, kam se podle UNHCR uchýlilo již více než milion Ukrajinců. Podle Mezinárodní organizace pro migraci své domovy muselo kvůli bojům opustit i na sedm milionů lidí, kteří zatím zůstali na Ukrajině.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...