Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Trump požádal soud, aby pozastavil zkoumání dokumentů zabavených v jeho sídle

Právníci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v pondělí požádali soudce, aby zabránil Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) pokračovat v prověřování dokumentů zabavených v jeho floridském sídle. Žádají jmenování nezávislého vyšetřovatele, který by na analýzu dokumentů dohlížel, uvedly zahraniční agentury.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

J65a32n 72F78i92s12c43h62e42r

28. 8. 2022 21:52

Trump si ty dokumenty zabalil sám v době, kdy věděl, že jako prezident končí. Nedělala to za něj obvyklá služba (General Services Administration). Ty dokumenty vůbec neměl mít. Na to že je má vrátit byl opakovaně upozorňován. Upozorňovali ho na to už lidé, kteří v Bílém domě pracovali v době, kdy byl Trump ještě prezidentem. Upozorňoval ho na to úřad, který ty dokumenty má spravovat (Národní archiv).

Je to naprostá neúcta k zákonům a bezpečnosti vlastní země. Trump si z Bílého domu odnesl 184 tajných dokumentů. 25 z nich bylo přísně tajných. Pokud by se takové materiály dostaly do rukou nepovolaných lidí, mohly by vážným způsobem ohrozit bezpečnost Spojených států, to vyplývá už z definice pro označení tajných dokumentů. Některé z dokumentů obsahovaly informace, které mohou ohrozit lidské zdroje (tedy životy), pokud by se tyto informace dostaly ven, je zdroj ohrožen. Zjistilo se také, že Trump udělal v dokumentech velký nepořádek, vyndal je z určených desek a měl je promíchané s jinými dokumenty a také třeba časopisy nebo novinami. Do některých dokumentů si vlastní rukou napsal poznámky. Kromě obsahu krabic ale archiváře znepokojilo, také to kde se nacházely. Mar-a-Lago je golfový klub, do nějž mají přístup jeho členové. Ale členem se může stát každý za poplatek 200 tisíc dolarů ročně (skoro pět milionů korun); v minulosti pak opakovaně zaznamenal bezpečnostní selhání. Až do května 2022 byla většina krabic v nehlídané místnosti bez zámku.

1 0
možnosti
JK

J72a43n 30K80u94l53í53s44e92k

23. 8. 2022 22:10

iDnes neposkytuje zásadní fakta, protože to by pak Trump vypadal, že je v právu a to samozřejmě nelze.

První zásadní fakt je ten, že k domovní prohlídce dal příkaz soudce, který je zkompromitován případem Jeffrey Epsteina, jehož on obhajoval a zametal stopy pro Demokraty v čele s Billem Clintonem.

Další zásadní věc je, že příkaz k domovní prohlídce obsahoval celou rezidenci a jakýkoliv dokument. Agenti mohli vzít úplně cokoliv a pak zkoumat, co se hodí obžalobě a na základě získaných dokumentů pak vypracovat jakoukoliv obžalobu aby Donald Trump nemohl už nikdy kandidovat.

Dle zdejších příspěvků odhaduji, že povědomí českých lidí o zákonnosti ve svobodné společnosti je velmi nízké. Ono opravdu v USA není možné aby policie jen tak vtrhla do něčí rezidence z důvodu nutnosti toho kterého občana odstranit z veřejného života. Něco takového opravdu nejde a je ošetřeno v Ústavě 4. dodatkem, který platí úplně pro všechny včetně Donalda Trumpa.

Chápu, že v ČR to funguje jinak, ale v USA domovní prohlídka opozičního politika státní policií za účelem něco na něj najít je něco naprosto bezprecedentního a nepřijatelného. Samozřejmě prohlídka tedy byla protizákonná v rozporu s Ústavou.

Další zásadní fakt je, že FBI nesměl nikdo při prohlídce kontrolovat, co vlastně s sebou bere a FBI si dokonce vyžádala, aby byly vypnuty všechny kamery vně i v okolí rezidence. Tento příkaz byl však ignorován a FBI agenti byli natočeni, takže bude zajímavé, zdali budou záběry připuštěni k případnému soudnímu procesu. Můj instinkt mi ale říká, že nikoliv.

Zatím v této záležitosti žádný státní orgán neuspořádal tiskovku, jak prezident, tak Attorney General a všichni ostatní mlčí s výmluvou, že otevřené případy se veřejně nediskutují. Jedná se o běžnou situaci jakou zažívalo mnohokrát předlistopadové Československo v podobě perzekuce svých disidentů.

Není tedy divu, že se Českým lidem tohle zdá naprosto normální, když ještě připočteme fakt, že Trump je oranžový a i jinak podivný politik...

1 8
možnosti
JK

J18a23n 87K78u94l83í27s57e79k

23. 8. 2022 22:16

...kamery měly být vypnuty vně u uvnitř rezidence...samozřejmě!

0 0
možnosti
VV

Trump, jako vždy začne obranu útokem a chce, jako vždy delegitimisovat justici USA - tedy vždy tehdy, když ta justice je proti němu a jeho plánům.

Nemyslím si, že mu na tohle někdo skočí.

1 3
možnosti
JK

J36a20n 53K18u93l61í10s45e73k

23. 8. 2022 22:18

Trump chce delegitimovat politickou perzekuci státní policí FBI a Ministerstvem spravedlnosti. Co je na tom špatného?

1 4
možnosti
MK

"Nelze připustit, aby politika ovlivňovala výkon spravedlnosti."

A v následujících větě říkají: Jelikož Donald je přední kandidát v primárkách a volbách 2024, pokud se rozhodne kandidovat, nemůžete takhle postupovat.

Tedy politika má ovlivňovat výkon spravedlnosti? ;-D

4 0
možnosti
JK

J88a60n 44K32u76l98í37s79e97k

23. 8. 2022 22:20

Ano, politika musí ovlivňovat výkon spravedlnosti, protože to by pak Demokratická strana ztratila vedoucí úlohu ve státě a společnosti...

1 4
možnosti
MK

Směšné divadýlko akorát pro Svědky Donaldovy. Jen aby se neřeklo, že Donald tady vlastně nemá absolutně co rozporovat. A v reálu - co chce jako pozastavovat teď po 14 dnech? To si myslí, že už to dávno pečlivě neprošli a neroztřídili? Už podle těch vrácených pasů víme, že ano.

Jinak Trump mj. sliboval a oznámil, že tuto žádost podává s odůvodněním kvůli porušení 4. dodatku ústavy. Ve skutečnosti tam nic takového není, místo toho cosi nesmyslně splétají o výkonném privilegiu. A co to jako má být? Však podle zákona ty dokumenty, co ukradl, právě výkonné moci patří. A ta si je po právu vzala zpět.

Ta jeho žádost je de facto doznání k tomu, že skutečně porušil Espionage Act, nebo toho, že skrz právníka činil hrozby ministru spravedlnosti.

5 1
možnosti
JK

J42a82n 80K83u43l58í21s62e50k

23. 8. 2022 22:22

Vám připadá uskutečnění domácí prohlídkyaby na Donalda Trumpa něco už konečně našli naprosto normální? Asi jo, oranžový, divný a hlavně nepředvídatelný, tak to musí pryč z veřejného života!

0 4
možnosti
JM

J88a71n 12M27o64l84n91á87r

23. 8. 2022 10:00

Pripomina mi Bureše co chtěl pozastavit stíhání ;-D

1 0
možnosti
IP

Trump jiz kandidovat nebude. Poskodil USA tak jako zadnej president v jejich historii.

5 1
možnosti
LP

Nedělal války? Hrozná představa!

1 1
možnosti
JS

Vše co se děje kolem Trumpa jen svědčí o tom, jak velký z něj mají liberální demokraté strach. Doslova se asi nebudu štítit ničeho a možná by zašli i dál, kdyby neriskovali občanskou válku.

8 32
možnosti
LC

Liberalna demokracia je system v ktorom zijes ak si obcan CZ, SK, UK, USA, Canady, DE, FR,......, Neviem cim by si to chcel nahradit? Totalitou? Nacionalnou diktaturou, alebo tym russkym paskvilom s jednym somarom 30 rokov v kresle kde saj zrkadlo boji povedat co si mysli? To sme tu uz mali a stalo to za h...o !

19 0
možnosti
LP

Hříchem Trumpa bylo, že se nechal zvolit navzdory skutečným vládcům Světa. Oligarchům, mediálním magnátům. Když se ho podruhé “zázračně” podařilo nezvolit, mohlo to skončit, pokud by Trump řekl, že to potřetí nezkusí. Jenže pokud někdo objektivně hodnotí zoufalého a senilního starce v Bílém domě, vidí, že ho prostě Trump sfoukne! A tak dostala úkol FBI a zkouší ho plnit. Stranicky odpovědně! Sice bylo ostudou, že CIA vyhořela ve snaze prokázat podporu Rusů a hlavně Trumpovu vědomou spolupráci s nimi, ale jedou na plné bomby zase před podzimními volbami. Trump je nesmutečně zatvrzelý a on a jeho strana vyhraje podzimní i budoucí prezidentské volby. Co pak? Střihnou si dems občanskou válku? Jsou dost zoufalí...

7 39
možnosti
OK

:D Trump si volby prohrál sám. Tím že se choval a stále chová jako nafoukaný pitomec.

19 1
možnosti
OK

Tady někdo potřebuje bezpečnostní hnědý trencle....

9 0
možnosti
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Netanjahu po odchodu Gance rozpustil izraelský válečný kabinet

17. června 2024  10:47,  aktualizováno  11:03

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil šestičlenný válečný kabinet, píše agentura Reuters s...

Soka chtěl vyhodit z balkonu. Za řádění na ubytovně dostal recidivista 17 let

17. června 2024  8:23,  aktualizováno  10:58

Na sedmnáct let poslal Krajský soud v Ostravě do vězení Vojtěcha Studničku obžalovaného z pokusu o...

Dejme Rusku a Číně jasně najevo, že máme jaderné zbraně, vyzývá Stoltenberg

17. června 2024  10:34

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg chce, aby Aliance více demonstrovala svou jadernou moc....

Minuli jsme se s voliči, hodnotí Bartoš debakl Pirátů. Odejít z vlády nechce

17. června 2024  9:55

Premium Piráti se v kampani před eurovolbami minuli s voliči. Alespoň to byl podle jejich šéfa Ivana...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!