Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tea Party stále sílí. Zamíchá americkými dějinami tak jako Bostonské pití čaje?

  14:56
Ještě nedávno většině lidí při vyslovení Tea Party vytanulo na mysli Bostonské pití čaje, revoluce a vyhlášení nezávislosti USA. Loni ale přišla změna a do myslí Američanů se začalo vkrádat nové protestní pravicové hnutí, jenž se chystá výrazně promluvit do kongresových voleb. Co chce prosadit a může třeba i změnit Spojené státy jako jeho předchůdce?
Muž oblečený jako George Washington skanduje na protestním shromáždění Tea Party před Capitolem v metropoli USA (12. září 2010)

Muž oblečený jako George Washington skanduje na protestním shromáždění Tea Party před Capitolem v metropoli USA (12. září 2010) | foto: Profimedia.cz

Ultrakonzervativní Tea Party sílí v USA doslova každým dnem. I když není politickou stranou, ale jen spojením několika frakcí protestních hnutí, s největší pravděpodobností zamíchá kartami v podzimních volbách do amerického Kongresu.

Stoupenci Tea Party stojí na straně republikánů, kterým předvolební preference díky rostoucí nespokojenosti se současnou administrativou Baracka Obamy dosud dávaly velké šance na získání většiny v některé z komor.

Jenže hnutí by paradoxně mohlo republikánské straně i ublížit - tím, že je moc napravo. A to by spoustu středopravých voličů mohlo odradit od volby republikánských kandidátů, kteří jsou hnutím nadšeni a otevřeně se k němu hlásí. Příznivci Tea Party z řad republikánů už přitom vyhráli stranické primárky skoro v deseti státech.

Kde se tedy vzalo sílící hnutí, které podporuje třeba bývalá aljašská guvernérka a někdejší kandidátka na viceprezidentku USA Sarah Palinová nebo televizní moderátor Glenn Beck? A které vítá konzervativní stanice Fox News, součást mediálního impéria miliardáře Ruperta Murdocha?

Místo čaje měly skončit ve vodě finanční deriváty

Vynořilo se loni v únoru s prvními protesty ultrakonzervativců proti mnohasetmiliardovému stimulu na podporu ekonomiky, se kterým přišla administrativa prezidenta Baracka Obamy.

Sarah PalinováDo povědomí tehdy vstoupil například ekonomický redaktor televize CNBC Rick Santelli, jenž na protest proti plánu na záchranu ekonomiky navrhl uspořádat čajový dýchánek a přitom naházet finanční deriváty do Michiganského jezera.

Podobně v roce 1773 naložili američtí kolonisté v Bostonu s čajem na protest proti dovozním clům uvaleným Velkou Británií. Jejich rebélie se ukázala být důležitým momentem v americké historii, byla jedním z okamžiků, který směřoval k americké revoluci a vyhlášení nezávislosti Spojených států.

Rétorika i oblečení jako z 18. století

Novodobé hnutí "čajového dýchánku" ale dělí od jeho předchůdce dost rozdílů, porovnává oba fenomény na svém webu americké rádio NPR a cituje třeba středoškolskou učitelku Kathy Laughlinovou.

Ta při výuce o Bostonském pití čaje sama předchází dotazy studentů: "Vysvětlila jsem, že současné hnutí sice řeší přebujelou vládu a přehnané daně, stejně jako osadníci. Ti ale neměli žádné představitele v legislativě, která jejich daně stanovovala."

Tea Party sílí, počet příznivců stále roste. Na snímku shromáždění na konci srpna, které zorganizoval Glen Beck. Přišly desetitisíce lidí.

Tea Party sílí, počet příznivců stále roste. Na snímku shromáždění na konci srpna, které zorganizoval Glenn Beck. Přišly desetitisíce lidí.

Rétorika novodobé Tea Party ale podle rádia často připomíná mluvu 18. století. Projevy na shromážděních příznivců Tea Party bývají kořeněny výrazy jako "ochránit naši zemi a ústavu, na jejímž základě jsme byli založeni". Někteří stoupenci strany se také nezdráhají na protestní akce obléknout tak, jak se oblékali členové staré Boston Tea Party.

Nové hnutí nejvíce brojí proti současné federální vládě - loňský plán na záchranu ekonomiky je podle nich jen nesmyslným rozhazováním a Obamova reforma zdravotnictví prý zemi přivedla na pokraj socialismu. Stoupenci Tea Party, které tvoří vesměs příslušníci střední třídy, pak požadují méně silnou vládu a menší daně.

Rasismus, homosexuálové, imigranti a potraty...

Kritici hnutí nicméně varují, že je lidové jen zdánlivě a že za ním stojí bohatí a zájmy korporací, kterým by slabý stát nahrával. Tea Party navíc provází od počátku různé kontroverze. Například čelí obviněním, že členové zastávají rasistické názory.

Skandál třeba vyvolal mluvčí jedné z frakcí Tea Party, když na svém blogu umístil fiktivní dopis Abrahamu Lincolnovi napsaný jménem "barevných lidí." Další sekce nechala v Iowě nainstalovat billboard, jenž srovnával Baracka Obamu s Adolfem Hitlerem a Vladimirem Iljičem Leninem (více o kontroverzních akcích členů Tea Party čtěte zde).

Tea Party provázejí od počátku vzniku různé kontroverze. Na snímku příznivci hnutí při protestní akci ve Washingtonu (12. září 2010)

Tea Party provázejí od počátku vzniku různé kontroverze. Na snímku příznivci hnutí při protestní akci ve Washingtonu (12. září 2010)

Tea Party mimo jiné silně vystupuje proti nelegální imigraci do země. Mnoho jejích členů má také blízko k tématům náboženské pravice, jako je odpor vůči homosexuálům a potratům.

Jak moc Tea Party nakonec ovlivní Spojené státy, by mohly naznačit už listopadové volby do Kongresu. Dá se čekat, že pokud se republikánům a příznivcům hnutí podaří ovládnout Sněmovnu reprezentantů, bude to pro Tea Party další vzpruha.

Ani opačný výsledek by ale hnutí (vzhledem k špatnému stavu ekonomiky a nejistotě střední třídy) nemusel zabrzdit. Nedávný průzkum Gallupova ústavu navíc ukázal, že 58 procent Američanů by uvítalo, kdyby v zemi vznikla třetí velká politická strana.

Kdo jsou příznivci Tea Party

Rekrutují se z řad střední třídy podporující republikány a častěji jsou to ženatí muži s průměrným věkem vyšším, než zbytek národa. Byť je hnutí rozšířené po celých Spojených státech, více k němu inklinují obyvatelé jihu a západu. Většina je bílé barvy pleti.

zdroj: USA Today

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...