Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Biden vede v dalších průzkumech, podle respondentů ale stejně vyhraje Trump

  12:04
Demokratického kandidáta Joea Bidena před nadcházejícími prezidentskými volbami ve Spojených státech podle nového průzkumu vysoké školy Monmouth University v Pensylvánii podporuje 53 procent voličů. Současného prezidenta Donalda Trumpa pak 40 procent. Třináctibodový náskok je pro Bidena rekordem, pokud jde o letošní průzkumy preferencí v daném státě.
Bývalý viceprezident Spojených států Joe Biden a americký prezident Donald Trump

Bývalý viceprezident Spojených států Joe Biden a americký prezident Donald Trump | foto: Reuters

Podle středečních čísel televize CNBC je Biden favoritem i v dalších státech, které nejsou dlouhodobě baštou demokratů ani republikánů. Průzkumy v takzvaných swing states jsou pro veterána Demokratické strany poměrně příznivé už delší dobu. 

Trump v průzkumech jasně prohrává. Možná to vzdá, spekulují republikáni

Přesto nově 46 procent dotázaných v Pensylvánii vyjádřilo názor, že tento stát v listopadových volbách získá Trump, zatímco opačného mínění bylo 45 procent voličů. 

Více než polovina účastníků sondáže totiž věří, že v jejich komunitách jsou „skrytí voliči“, kteří fandí současnému šéfovi Bílého domu, ale „nikomu to neříkají“.

Před čtyřmi lety Trump v Pensylvánii zvítězil jen velmi těsně, o necelý procentní bod. Nyní zde podle Monmouth University na Bidena výrazně ztrácí i u starších voličů, kteří mu v roce 2016 zajistili úspěch. Podle listu The New York Times je Bidenova podpora mezi seniory značnou hrozbou pro Trumpovy naděje i mimo Pensylvánii, například v Arizoně a na Floridě.

Průzkum agentury Change Research pro CNBC Bidenovi v Pensylvánii přisuzuje náskok osmi procentních bodů. Demokratický politik je podle výsledků v podobné pozici také v dalších čtyřech „swing states“, kromě Arizony a Floridy jde ještě o Michigan a Wisconsin. I tyto státy se v posledních prezidentských volbách přiklonily k Trumpovi.

Právě vítězství na úrovni jednotlivých států jsou v amerických volbách určující, tímto způsobem si kandidáti zajišťují hlasy takzvaných volitelů, kteří rozhodují o celkovém výsledku. Na úrovni celých USA jsou aktuálně průzkumy rovněž příznivější pro Bidena, v některých případech je jeho náskok i dvouciferný. 

Ve stejné fázi kampaně v roce 2016 ovšem Trump také nebyl papírovým favoritem, rozdíly v preferencích pozdějšího vítěze a demokratické kandidátky Hillary Clintonové byly ale o něco těsnější.

Z Republikánské strany se proto počátkem července začaly ozývat spekulace, že pokud Trump dojde k názoru, že v listopadu nemá šanci zvítězit, obhajobu funkce vzdá. „Ještě je příliš brzy, ale pokud na tom bude v průzkumech čím dál hůř, dokážu si představit scénář, kdy to vzdá,“ řekl stanici Fox News nejmenovaný zdroj z Republikánské strany.

Trump vyměnil manažera kampaně

Americký prezident ve chvílích klesající podpory vyměnil manažera své volební kampaně. Čtyři měsíce před tím, než Američané budou rozhodovat o dalším Trumpově osudu v Bílém domě, Brada Parscaleho nahradil dlouholetý činitel Republikánské strany Bill Stepien, který nynějšímu prezidentovi pomáhal ke zvolení už před čtyřmi lety.

„S potěšením oznamuji, že Bill Stepien byl povýšen do role manažera Trumpovy kampaně,“ uvedl šéf Bílého domu ve středu na Facebooku. Parscale bude mít na starosti digitální a datovou strategii boje o přízeň voličů.

Agentura AP k výměně v Trumpově volebním štábu napsala, že vztahy mezi prezidentem a Parscalem byly v poslední době dost napjaté a poslední kapkou se ukázalo být nedávné volební shromáždění v oklahomské Tulse, na které přišlo jen asi 6 200 Trumpových stoupenců. 

Parscale přitom prohlašoval, že o vstupenku na tuto akci požádalo více než milion lidí. Trump prý zuřil. Mítink v Tulse byl prvním velkým setkáním s voliči po více než tříměsíční pauze vynucené pandemií covidu-19.

Původně počítačový expert Parscale platí za nováčka v politice, v níž si první velké úspěchy připsal v roce 2016, kdy v Trumpově týmu vytvořil kampaň pro digitální média. Jeho nástupce Stepien působí v politice řadu let, pracoval pro někdejšího guvernéra státu New Jersey Chrise Christieho a byl i v Trumpově týmu v období po jeho zvolení prezidentem v listopadu 2016.

AP také uvedla, že Parscale se po mítinku v Tulse stále více ocital na vedlejší koleji. Může za to nejen neúspěch této akce, ale také skutečnost, že v situaci, kdy na Spojené státy tvrdě doléhá pandemie covidu-19, se Trumpova podpora snižuje a roste náskok Bidena. V USA se koronavirem nakazilo nejvíce lidí na světě a země má také nejvyšší počet mrtvých.

Autoři: ,

Proč se v řešení migrace neinspirujeme Austrálií? Jde o menší množství, říká expert

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Čína zprovoznila revoluční solární elektrárnu. Dokáže proud vyrábět i v noci

Už na konci letošního roku by se měla do provozu dostat první dvouvěžová (twin-tower) solární elektrárna na světě. Nachází se v Číně a ročně zvládne vyrobit až 1,8 miliardy kWh energie. Převratnou...

27. července 2024

Sestřelili jsme 21 ukrajinských dronů, tvrdí Rusko. O útoku chybí podrobnosti

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Brjanskou oblastí 21 ukrajinských dronů. Podle ruskojazyčného serveru BBC to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské letectvo během noci...

27. července 2024  9:01,  aktualizováno  11:55

Venezuela se opatrně nadechuje. Odpůrci Madura si chtějí volby ohlídat

Venezuelané budou v neděli volit prezidenta. Současný autoritář Nicolás Maduro opět kandiduje a hodlá vyhrát „po dobrém, nebo po zlém“. Proti nenáviděnému vládci však stojí vzácně sjednocená opozice...

27. července 2024  11:40

Izrael v Gaze nařídil další evakuaci humanitární zóny, reaguje na raketové útoky

Izraelská armáda v sobotu nařídila v Pásmu Gazy evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny. Armáda v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou...

27. července 2024  11:30

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....