Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovenská opozice chtěla v referendu svrhnout vládu. Ústavní soud to zakázal

  15:31aktualizováno  16:38
Přes 585 tisíc Slováků podepsalo v posledních měsících petici za konání předčasných voleb. Vydatně jim v tom pomáhala opozice napříč politickými stranami a doufala v prohru vládní koalice. Nyní však iniciativu zastavil slovenský Ústavní soud. Konání referenda zakázal. Verdikt kritizuje nejen opozice, ale i ministr financí Igor Matovič. Shodně se také pustili do prezidentky.

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko (6. září 2019) | foto: Profimedia.cz

Podle petice se občané měli v referendu vyjádřit, zda chtějí, aby bylo stávající volební období parlamentu zkráceno tak, aby se nové volby konaly do 180 dnů od vyhlášení výsledků referenda.

Matovičovi důvěřuje méně Slováků než Kotlebovi, vede Čaputová, říká průzkum

Prezidentka Zuzana Čaputová se však obrátila na Ústavní soud. Objevila totiž několik nejasností a paradoxů, popsala. Poslanci například vykonávají svůj mandát svobodně, ovšem výsledky referenda by je zavazovaly hlasovat určitým způsobem. 

Prezidentka také pochybovala o tom, zda je lidové hlasování o předčasných volbách v souladu se zastupitelskou demokracií, a poznamenala, že není jasné, zda má referendum sílu obyčejného, či ústavního zákona. Ústava podle ní nezná postup v případě, že je takové referendum platné, píše list Aktuality.sk.

Ústavní soudci následně posuzovali referendovou otázku a dospěli k závěru, že není v souladu s ústavou. Uvedl to předseda soudu Ivan Fiačan. Podle zákona tak zmíněné lidové hlasování nelze vyhlásit.

Fiačan uvedl, že referendum o zkrácení volebního období sněmovny by obcházelo stanovená pravidla fungování parlamentu, porušilo způsob dělby moci a prolomilo článek ústavy, že poslanci jsou voleni na čtyři roky.

Na prosazení referenda se podíleli především politici z mimoparlamentní Slovenské národní strany (SNS) vedené Andrejem Dankem, členové opozičního Směru-SD s Robertem Ficem v čele a Hlasu-SD s Peterem Pellegrinim. 

Obě sociální demokracie dříve shodně tvrdily, že na Slovensku moc pochází z lidu, a proto považovaly referendovou otázku za přípustnou. Někteří slovenští právníci však už zpochybnili, že referendum o nových volbách by bylo v souladu s ústavou, byť dvě podobná lidová hlasování v zemi dříve už byla. 

Tehdy však referendovou otázku ústavní soud neposuzoval. Předčasné volby v zemi byly naposledy v roce 2012. Konaly se ovšem po rozhodnutí sněmovny, jež ústavním zákonem zkrátila své volební období.

Obliba nynější čtyřčlenné vládní koalice, která vznikla loni po propuknutí koronavirové krize, postupně klesla. Výraznější propad preferencí zaznamenalo hnutí Obyčejní lidé a Nezávislé osobnosti (OLaNO). Jeho šéf Matovič v březnu rezignoval na funkci premiéra v zájmu řešení vládní krize, během které jeho odchod z čela kabinetu požadovala část koalice. 

Nynější vláda pokračuje téměř v totožném složení jako předchozí kabinet. Matovič vystřídal ve funkci ministra financí svého kolegu z OLaNO Eduarda Hegera, který se stal premiérem. Země má také nového ministra zdravotnictví a v červnu se vyměnil ministr zemědělství.

„Zlomyslné jednání, černý den demokracie“

„Hluboce nesouhlasím se zlomyslným jednáním paní prezidentky Čaputové. Pokud by podpisy za konání referenda vysbírala její progresivní skupinka, ani by ji nenapadlo dávat možnost Ústavnímu soudu referendum zablokovat,“ napsal na Facebooku současný ministr financí a expremiér Igor Matovič.

Právě kabinet, v němž nyní sedí, přitom chtěli lidé předčasně zbavit moci. „Tvrdila by, že přece lidé mají právo vyjádřit svůj názor a ona má právo vyhlásit referendum i bez posouzení Ústavním soudem... ale nestalo se. Podpisy sbírali lidé, kterým její majestát ve skutečnosti pohrdá, tak je o jejich právo vyjádřit se okradla. Podlé a zákeřné. Plivanec do očí 600 tisícům lidí,“ pokračuje Matovič.

Dodal, že není pro předčasné volby, ale je „hluboce přesvědčený, že voliči opozice mají právo na konaní referenda o této otázce, bez ohledu na to, zda se nám to líbí, nebo ne“.

Podobně zareagoval i Fico, který prohlásil, že „prezidentce nikdo nepřikazoval obrátit se na Ústavní soud“. Čaputová podle něj chtěla pomoci současné vládní koalici. Rozhodnutí soudu Fico prý respektuje, ale nesouhlasí s ním.

Předseda SNS Danko zase na Instagramu řekl, že Čaputová „vstoupila do koalice“. Slovákům podle něj připravila peklo. „Dva roky si neplní povinnosti prezidentky a strká hlavu do písku,“ poznamenal s tím, že „ústavní soudce vybrala Zuzana Čaputová“ a že slovenští poslanci už v minulosti zkrátili volební období svým kolegům.

„Od dnešního dne už neexistuje legitimní způsob, jak tuto vládu zastavit. Ústavní soud a paní Čaputová nám zabezpečili, že toto peklo tu bude ještě dva a půl roku,“ řekl Danko a odkázal i na aktuální problémy na slovenských hranicích, kde vláda bez upozornění uzavřela přechody.

Pellegrini pak v živě vysílaném vzkazu voličům řekl, že rozhodnutí Ústavního soudu je „černým dnem slovenské demokracie“. Verdiktu prý chybí demokratický duch a představuje nebezpečný precedens do budoucnosti. Z aktivních účastníků demokracie, tedy slovenských voličů, se nyní podle Hlasu stávají pasivní konzumenti.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Pláže vylodění v Normandii by se mohly stát památkou UNESCO

  • Nejčtenější

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Šofér kamionu mohl do aut na D1 najet úmyslně. Pak znovu boural v kradeném voze

5. června 2024  8:26,  aktualizováno  15:10

Nehoda desítky aut omezila dnes ve směru na Prahu dopravu na 196. kilometru dálnice D1 v Brně....

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Hlídá nádraží i centra měst

8. června 2024  23:01

Blesková zpráva Česká policie posílila v noci na neděli s okamžitou platností bezpečnostní opatření na veřejných...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Sečteno, Češi mají nové europoslance. Výsledky ale budou až v neděli večer

8. června 2024  6:52,  aktualizováno  20:46

Sledujeme online Hlasování v českých volbách do Evropského parlamentu, které byly v pořadí páté, skončilo v sobotu...

Na rakovinu přijdou dřív, než propukne. Vědci testují novou metodu i léčbu

8. června 2024

Premium Vzniku rakoviny by mohlo být možné zabránit ještě předtím, než se zhoubné buňky začnou tvořit....

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...