Slovenský premiér Matovič také opisoval, je stejný plagiátor jako Danko

  15:13aktualizováno  19:25
I slovenský premiér Igor Matovič je plagiátor. Zjistili to novináři serveru Denník N, kteří analyzovali jeho diplomovou práci. Předseda vlády opsal dvě knihy a nepřinesl žádnou vlastní myšlenku, tvrdí článek. Matovič přitom dříve patřil k nejhlasitějším kritikům plagiátorství. Ve své vládě navíc není prvním, kdo za studií podváděl. Opisování už prasklo na šéfa parlamentu a ministra školství.
Igor Matovič ještě jako slovenský premiér (13. července 2020)

Igor Matovič ještě jako slovenský premiér (13. července 2020) | foto: Profimedia.cz

Matovič získal magisterský titul v roce 1998 na Fakultě managementu Univerzity Komenského v Bratislavě. Na jeho diplomovou práci měli slovenští novináři políčeno už před osmi lety, tehdy však do ní mohli jen nahlédnout,  píše Denník N.

Plagiátor Kollár zůstává šéfem parlamentu, Matovičova vláda ustála krizi

Ten si práci podle čtvrtečního článku prohlédl v univerzitní knihovně a zjistil, že Matovič čerpal pouze ze dvou knih, které citoval mnohem méně, než by podle citačních pravidel správně měl. 

Jedinou výjimkou byla strana, kde údajně citoval definici daňového systému podle zákona o soustavě daní. Kromě úvodu a závěru tudíž do práce nevložil žádnou vlastní myšlenku. A když se v původních zdrojích objevily citace, Matovič je převzal beze změny. Předseda vlády je tak zřejmě dalším usvědčeným plagiátorem ve své vládě.

Jako první opisování prasklo na poslankyni a členku koaliční strany Jsme rodina Petru Krištúfkovou, krátce po ní na jejího stranického šéfa a předsedu parlamentu Borise Kollára. Ten se za pochybení omluvil a prohlásil, že během svého působení nebude používat titul magistr. Odejít z funkce však odmítl a pohrozil, že by s jeho odchodem mohla padnout vláda. 

Nakonec inicioval parlamentní hlasování o důvěře, které úspěšně přestál. I v této době se novináři ptali na Matovičovu diplomku, ten ji ovšem odmítl zveřejnil s tím, že nechce „veřejný lynč“. Kollára také bránil proti naštvaným koaličním partnerům a jeho odchod nechtěl s tím, že má zodpovědnost za vládu, která musí zabránit návratu „mafie“.

Jen těsně před Matovičem přišla kauza ministra školství Branislava Gröhlinga ze strany Svoboda a solidarita (SaS), jehož práce je podle slovenských odborníků „kompilátem s prvky plagiátu“. 

Ministr se omluvil s tím, že dnes by se choval jinak, ale že postupoval podle tehdejších pravidel. Odstoupit však nehodlá a voličům slíbil, že na resortu školství zajistí, aby podobné situace v budoucnu na slovenských školách nevznikaly. Práce mezitím zmizela z webových stránek univerzitní knihovny.

Všichni tři politici přitom předloni patřili k těm, kteří kritizovali tehdejšího předsedu Národní rady Andreje Danka za to, že ve své rigorózní práci vykradl pět knih a pak ji nechal utajit.

Odstoupím, ale až splním sliby, vzkázal Matovič

Matovič je nyní na pracovní cestě v Bruselu. Ke kauze se tak vyjádřil na Facebooku, kde si sypal popel na hlavu. Status nazval Přiznání. „Upřímně, netuším, zda jsem před 22 lety ve své diplomce něco necitoval a kolik toho bylo. Pokud to tak je, ukradl jsem něco, co mi nepatřilo, jsem de facto v této věci zloděj, což je smutné a určitě ne k chvále,“ napsal.

„Nikdy jsem se svým titulem nechlubil, nikdy jsem si ho iniciativně nepsal a ani na občanský průkaz jsem si ho nedal - až policajti hlavou kroutili. Proč? Protože jsem školu poslední dva ročníky doslova flákal a veřejně jsem to x-krát přiznal,“ pokračuje premiér s tím, že ve čtvrtém ročníku založil živnost a v pátém už „zaměstnával dva tisíce lidí“.

„Ten, kdo podnikal, pochopí, že v takovém tempu byla škola na jedné z mých posledních kolejí. A nakonec jsem byl rád, že to mám za sebou,“ napsal politik, který už dříve prohlásil, že svou práci fyzicky nenapsal. Z poznámek mu ji do počítače údajně přepsala kamarádka.

Matovič na zmíněné dva roky prý není vůbec hrdý. Nechodil na přednášky a na cvičeních byl podle svých slov často duchem nepřítomný nebo myslel na svou firmu. „Zda jsem opisoval? Opisoval. Často? Když jsem se nestihl naučit, tak určitě, když se dalo. Bylo to správné? Nebylo,“ přiznal také voličům.

Matovič se k odhalení vyjádřil na Facebooku:

Míní, že by zřejmě měl přijít o titul, a odkázal na připravanou reformu, kterou má nyní na starosti ministr školství a ministryně spravedlnosti Mária Kolíková. Odstoupit však Matovič nehodlá. Tedy ne okamžitě. „Odstoupím. Hned, jak splním všechno, co jsem lidem před volbami slíbil. Pak si půjdu žít zpět svůj soukromý život. S čistým svědomím a bez titulu,“ dodal s tím, že obdivuje všechny, kteří dokázali vystudovat bez opisování a fint.

Ke zjištění novinářů se odpoledne vyjádřila i prezidentka Zuzana Čaputová. Odmítla hlavně premiérovu reakci. „Jde o dosud největší hodnotovou křižovatku, na které vláda stojí. Jsem zklamaná a smutná, že očekávání veřejnosti, včetně mých vlastních, na vysoké standardy uplatňování politické moci a vyvozování politické zodpovědnosti, se kterými byl spojovaný nástup vlády Igora Matoviče, zůstávají zatím nenaplněné,“ napsala na Instagramu.

„Podvádění neschvaluji a nemůžu schvalovat ani jeho zlehčování. Můžu jen zopakovat, že úlohou nás všech je budovat důvěru lidí v politiku a instituce. A to v souladu se slibem, že ji budeme dělat jinak, než bylo zvykem v minulosti, a že sami budeme uplatňovat to, co jsme v minulosti žádali od svých oponentů. V době, kdy před Slovenskem stojí bezprecedentní výzvy v souvislosti s řešením dopadů krize, je důvěra občanů k představitelům vlády klíčová a je nezodpovědné s ní hazardovat,“ dodala.

Prezidentka Zuzana Čaputová Matovičovu reakci odmítla:

Ide doposiaľ o najväčšiu hodnotovú križovatku, na ktorej vláda stojí. Som sklamaná a smutná, že očakávania verejnosti, vrátane mojich vlastných, na vysoké štandardy uplatňovania politickej moci a vyvodzovanie politickej zodpovednosti, s ktorými bol spájaný nástup vlády Igora Matoviča, zostávajú zatiaľ nenaplnené.

Podvádzanie neschvaľujem a nemôžem schvaľovať ani jeho zľahčovanie. Môžem len zopakovať, že úlohou nás všetkých je budovať dôveru ľudí v politiku a inštitúcie. A to v súlade so sľubom, že ju budeme robiť inak, ako bolo zvykom v minulosti a že sami budeme uplatňovať to, čo sme v minulosti žiadali od svojich oponentov. V čase, keď pred Slovenskom stoja bezprecedentné výzvy v súvislosti s riešením dopadov krízy, je dôvera občanov k predstaviteľom vlády kľúčová a je nezodpovedné s ňou hazardovať.

#zuzanacaputova #nasaprezidentka #mojaprezidentka

16. července 2020 v 18:56, příspěvek archivován: 16. července 2020 v 19:12
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...