Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovenská koalice po atentátu brojí proti satiře na Zomri, prý šíří nenávist

  19:32
Od chvíle, kdy útočník v Handlové postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se jeho koaliční partneři opírají do médií, opozice a všech, kteří podle nich šíří nenávist. O víkendu přidali dalšího nepřítele – satirický portál Zomri. Hlavně lídr Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko mu pohrozil opakovaně. Za schvalování útoku už ve vazbě sedí první obviněný.
Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko (14. května 2024)

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko (14. května 2024) | foto: Profimedia.cz

„Považujete za normální, že máme stránku ZOMRI, když nám tu stříleli na premiéra?“ zeptal se v neděli šéf SNS zcela vážně na sociálních sítích. Přidal ukázku z diskuse v televizi TA3. Zomri, v češtině by zněl Zemři, je název populárního slovenského webu, který si dělá legraci z politiků i dění ve společnosti obecně. Se smrtí však nemá nic společného.

Od atentátu na Fica navíc jeho tvůrci drží pietu a vtipkují jen o výkonech slovenského týmu na hokejovém mistrovství světa či o sousedských rozepřích. Ještě před útokem však byl právě „Kapitán“ Danko jedním z nejčastějších terčů tohoto portálu. Zatím podle dostupných informací neřekl, jak chce proti Zomri zasáhnout.

Stydíme se, jak svět Slovensko vidí. Snad se poučíte, říkají vtipálci ze Zomri

Vtipy už navíc tvůrci nevymýšlejí sami a většinu jim posílají sami Slováci, jak popsali v nedávném rozhovoru pro iDNES.cz. Nyní na dotaz redakce odpověděli, že hrozby Danka a dalších slovenských politiků nebudou komentovat.

Podle šéfa SNS slovenská média zasahují do politiky, což je prý potřeba změnit. „Denník N, Sme a Aktuality dělají politiku, stejně jako stránka Zomri. Jejich propojenost je víc než zřejmá. Musíme chránit lidi, ale i politiky před nezákonnými a nepravdivými informacemi, které člověku umí zničit život. Uděláme všechno pro to, abychom eliminovali propojení médií na politické strany,“ dodal expředseda parlamentu.

Stát ukáže, že je silný, varuje Šutaj Eštok

Danko už krátce po útoku v Handlové obvinil novináře, že je atentát jejich vina. Ve svém tažení však není sám, podobně se v posledním týdnu vyjádřilo i několik jeho kolegů z koalice. Ministr životního prostředí Tomáš Taraba (za SNS) na Facebooku napsal, že „Zomri by už podle názvu mělo být zvláštním centrem zájmu orgánů činných v trestním řízení“.

„Historicky je skandálem, že tu tento nástroj hejtu tří chlapců s taškami na hlavách takovou dobu přehlížely,“ dodal. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, jmenovaný za stranu Hlas-SD, pak prohlásil, že policie bude zasahovat vůči všem webům, které dávají prostor nenávisti.

„I satirickým stránkám. Nechť si všichni velmi dobře uvědomí – i všichni mistři světa za klávesnicí i s kapucami a taškami na hlavě – zda je správné dávat prostor nenávisti,“ řekl politik, jenž se stejně jako Danko stal několikrát ze strany Zomri cílem posměchu. „Budeme postupovat vůči konspirátorům i vůči šiřitelům nenávisti. Stát ukáže, že je silný,“ zdůraznil Šutaj Eštok.

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

Slováky pak minulý týden varoval, aby se zdrželi nenávistných komentářů na sociálních sítích. Uvedl tehdy, že policie vyšetřuje zhruba čtyřicet takových případů. „Nejde o žádnou srandu, když někdo napíše na sociálním profilu nebo veřejně se vyjádří, že atentátník měl dokončit vraždu premiéra. Ponesou odpovědnost za své kroky,“ upozornil.

V souvislosti s tím se na sítích začal připomínat jeho příspěvek na Facebooku z května 2022, kdy byl nynější ministr v opozici. „To, aby NAKA zadržela KOHOKOLIV ve vlastním bytě kvůli statusu na FB, je v demokratickém a právním státě nepřijatelné,“ kritizoval tehdy s odkazem na elitní policejní jednotku a připojil hesla „padesáté roky“ a „policejní stát“. Politik i v jiných vyjádřeních kritizoval údajnou cenzuru ze strany tehdejší vlády.

Muž skandoval nenávistná hesla, je ve vazbě

Příkladem člověka odsouzeného za schvalování atentátu na Fica je muž, kterého okresní soud v Banské Bystrici v takzvaném superrychlém řízení poslal na tři měsíce do vězení. Muž skandoval nenávistná hesla před nemocnicí, v níž se premiér zotavuje ze zranění. Rozsudek je podle generálního prokurátora Maroše Žilinky pravomocný.

Obviněný se podle policie dopustil trestného činu až ve třech případech, konkrétně přes sociální síť vyhrožoval ministrovi vnitra a dalším dvěma poslancům, uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Terčem vyhrožování byli podle televize Markíza poslanci vládních stran Richard Glück (Směr-SD) a Peter Kalivoda (Hlas-SD).

Soudce rozhodl o vazbě kvůli obavě, že by muž v trestné činnosti mohl pokračovat. Jde tedy o preventivní vazbu, informovala Markíza a dodala, že dotyčný svého činu lituje. Vyšetřovatel jej obvinil z nebezpečného vyhrožování. V případě prokázání viny u soudu mu hrozí vězení na šest měsíců až tři roky.

Zatímco na postihování lidí, kteří vulgárně útočí na jiné nebo schvalují trestné činy, panuje mezi slovenskými komentátory, šéfredaktory a dalšími veřejně činnými postavami obecně shoda, novinářka Zuzana Kovačič Hanzelová upozornila na rychlost, s jakou nyní slovenské úřady konají. A podotkla, že „chce věřit, že je to nový standard a bude to takové rychlé odteď už navždy“.

Autor:

Čaputová přijela do Prahy na rozlučku. Jsem tu jako doma, řekla Pavlovi

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Řidič jel v autě se třemi pneumatikami, diskem drhl o asfalt. Nemohl ani mluvit

13. června 2024  16:03

Nezvyklou jízdou na sebe upoutal pozornost šedesátiletý řidič, který se vydal po silnici první...

Jak se vám líbí? Na TN.cz nyní provází horoskopy AI moderátorka

13. června 2024

Zpravodajství Novy stále ověřuje možnosti zapojení umělé inteligence. V současné době se věnuje...

Martínkovi se dál daří. Pro případy vzácně nemocných má vzniknout expertní orgán

13. června 2024

Systém podpory pro děti s vzácnými onemocněními by mohl doznat změn. „Diskutujeme s pojišťovnami o...

Třicet tisíc za výcvik. Armáda láká středoškoláky na dobrovolná cvičení

13. června 2024  13:02,  aktualizováno  15:48

Armáda představila pilotní projekt dobrovolných vojenských cvičení pro středoškoláky. Za...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

V paneláku vyřízli kus stropu a propojili dva byty. Vznikl mezonet

Všechno je jednou poprvé, někdy to však bývá hodně náročné. Jako třeba vyjmout jeden podlahový panel a propojit...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...