Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinec ze Záporoží: Moskvu založila šlechta z Kyjeva, Putin touží po říši

Vysíláme   18:11
Vladimir Putin touží po obnovení ruského a sovětského impéria. V Rozstřelu to řekl Ukrajinec Ilja Bej, který v mládí studoval na Univerzitě Karlově a dnes žije na východní Ukrajině. Podle něj se Rusko snaží zpochybnit ukrajinskou suverenitu a Putin je rozhodnut se svým jižním sousedem rozpoutat válku. Přitom Ukrajina má mnohem starší státnost než samotné Rusko, které podle něj založila knížata z Kyjeva.

Ilja Bej žije v průmyslovém městě Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny. V úterním Rozstřelu řekl politický analytik Tomáš Šmíd, že právě tato oblast by mohla být dalším cílem ruské agrese, protože Putin by rád propojil Krym s pevninským Ruskem a Záporoží mu stojí v cestě.

Putin chce na jihu Ukrajiny „Novou Rus“

„Toho jsme si vědomi. On navíc existuje ještě ambicióznější Putinův plán, který počítá s tím, že by Rusko připojilo ke svém území celou jižní Ukrajinu,“ říká Bej, podle něhož by tím mohla vzniknout jakási „Nová Rus“.

Ta by spojila ruské území kolem Rostova s Oděsou a odřízla by Ukrajinu od přístupu k Černému moři. „O tomto plánu se hovoří už od roku 2014. Putin by akci zdůvodnil tím, že v této části Ukrajiny žije rusky hovořící obyvatelstvo, kterému by chtěl zajistit jeho práva.“

Na případnou další ruskou agresi je ale podle Beje Ukrajina připravena. „Minské dohody nám získaly čas na to, abychom modernizovali armádu, která byla ještě v éře prezidenta Janukovyče doslova rozložená. Díky západním partnerům máme nové zbraně,“ říká.

„Prezident Putin paradoxně udělal pro ukrajinizaci Ukrajiny svou agresivní politikou více než kterýkoliv jiný politik. Ještě před osmnácti lety získal v našem regionu prorusky orientovaný prezident Janukovyč 70 procent hlasů. No a v posledních volbách hlavy státu nekandidoval nikdo, kdo by měl jasný proruský program,“ konstatuje Bej.

Spoléháme na pomoc NATO

Podle něj žije v Záporoží i nadále proruská skupina obyvatel, kteří by mohli mít zájem na připojení této části Ukrajiny k Rusku. Tvoří ale výraznou menšinu.

Svoboda: Zprávy tajných služeb nebyly blamáž, sankce musí být srozumitelné

A zastaví se Rusko v Doněcku a v Luhansku? „Že tato situace nastane, to je jasné od roku 2014. Tehdy přišli do oblasti oni pověstní zelení mužíci, kteří neměli status oficiální ruské armády, ale všichni jsme věděli, že jde o ruskou pomoc. Po osmi letech prezident Putin vysláním řádné armády tento stav oficiálně posvětil a přiznal invazi.“

„Nikdo ale nevidí Vladimiru Putinovi do hlavy. A co bude následovat, to možná nevědí ani v Kremlu. Ale pokud k další akci dojde, spoléháme, že nám pomůže NATO,“ říká Bej.

Na východě Ukrajiny podle Beje probíhá regulérní válka. Rusko provedlo invazi a protizákonně okupuje území cizího státu. Vladimir Putin podle něj touží obnovit ruské impérium. Chce znovu založit carskou říši a získat stejný vliv, který měl ve 20. století Sovětský svaz.

Rusko založila knížata z Kyjeva

Přitom Ukrajina má podle něj starší státnost než Rusko. V Rozstřelu řekl, že země existovala již před Ruskem. „A Rusko je nejnepodařenější projekt Ukrajiny a kyjevských knížat. Protože Moskvu založila právě knížata z Kyjeva. Takže kdo je matka, a kdo její dcera?“ ptá se.

„Bez Ukrajiny není Rusko impériem, říší. A proto ji chce prezident Putin získat,“ míní Bej. Podle něj poté, co Ukrajina obnovila svoji suverenitu v roce 1991, nezpůsobila žádnou agresi nebo invazi. „Vše přišlo z východu,“ vysvětluje.

ANALÝZA: Nová studená válka začala. Rusko je zpět v době před Gorbačovem

Ukrajinec ze Záporoží zná i situaci v Donbasu. Před rokem 2014 vyučoval přímo v Doněcku a podle něj se stav oblasti, kde vyhlásily samostatnost samozvané separatistické republiky, zásadně nelišil od zbytku Ukrajiny.

Sovětský svaz vyhubil východní Ukrajinu

„Když se hlasovalo v roce 1991 o nezávislosti Ukrajiny, tak se k ní v Doněcku a Luhansku přihlásilo až 85 procent lidí,“ vzpomíná Bej. „Co se týče ruštiny, tak východoukrajinské regiony byly po první a druhé světové válce v podstatě vyhubeny,“ říká.

„A sovětská vláda se rozhodla, že toto území bude industrializovat. A proto tu máme množství přistěhovalců. I v mé rodině máme příbuzné z Běloruska nebo Ruska. Takže proto byla pro nás komunikačním jazykem ruština,“ konstatuje Bej.

Ale historicky jde podle něj o území Ukrajiny, které má své jasné hranice a jako suverénní stát je respektováno mezinárodním společenstvím, neboť Ukrajina je členem OSN.

„Prostě v Doněcku a Luhansku nastala stejně umělá situace jako na Krymu. Přišli tam Rusové a místním lidem řekli: Víte, že jste kdysi byli a teď se můžete stát součástí ruského světa? A tak se to i stalo,“ uzavírá Bej.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...