Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Němci už prověřují tanky. Ukrajinu zatím čekají jiné zbraně za miliardu eur

  10:17aktualizováno  17:30
Nový německý ministr obrany Boris Pistorius na jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké základně Ramstein v Německu řekl, že rozhodnutí poslat na Ukrajinu tanky Leopard zatím nepadlo, Berlín se ale připravuje na možný souhlas. Také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že vyjednávání o možnosti dodat Ukrajině leopardy bude prozatím pokračovat.

Německá média očekávala, že při pátečním jednání by Berlín mohl dosud odmítavý postoj změnit. Nasvědčovalo tomu i vyjádření nového německého ministra obrany Borise Pistoriuse, který řekl, že Německo si uvědomuje, jak důležitou roli mohou leopardy sehrát. Během schůzky na základně Ramstein ale novinářům řekl, že rozhodnutí o leopardech nepadlo, ale že se tak stane brzy. Možný termín neupřesnil, poznamenal nicméně, že Německo se na možný souhlas začne připravovat.

„Není jednotný názor. Existují dobré důvody pro dodávky a dobré důvody, které hovoří proti,“ řekl Pistorius. „Nevím, zda rozhodnutí padne za týden, za dva, nebo zítra,“ řekl. Zdůraznil ale, že pokud rozhodnutí bude kladné, chce být připraven, proto nařídil prověřit, jaké armádní a průmyslové zásoby různých typů leopardů má Německo k dispozici.

Poskytnutí leopardů Ukrajincům čelícím ruské invazi žádá od spolkové vlády Olafa Scholze domácí opoziční konzervativní unie CDU/CSU a také vládní Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP), tlak na Berlín vyvíjejí rovněž některé státy v čele s Polskem. Polsko a také Finsko již veřejně oznámily, že jsou ochotné některé své leopardy Ukrajině předat.

Pistorius rovněž řekl, že tématem jednání nebyly americké tanky Abrams. Ty jsou podle USA pro Ukrajinu nevhodné, neboť mají turbínový motor, který je náročný na údržbu. Nevýhodou je také vysoká spotřeba paliva u těchto strojů.

Pošlete Ukrajině abramsy, my dodáme leopardy, vzkazují Němci do USA

Německá média v posledních dnech uváděla, že Scholz dodávku leopardů podmínil tím, že USA předají Ukrajině tanky Abrams. To ale Scholzův mluvčí Steffen Hebestreit na dnešní tiskové konferenci v Berlíně popřel. „Je obtížně představitelné, že by německý kancléř americkému prezidentovi diktoval podmínky a kladl požadavky,“ řekl. Dodal, že Německo chce postupovat v přísné shodě se spojenci, především s USA.

Na úvod tiskové konference Pistorius uvedl, že Ukrajina nyní potřebuje především chránit nebe. „Prioritou číslo jedna je protivzdušná obrana, protivzdušná obrana a zase protivzdušná obrana,“ řekl. Zopakoval, že Německo proto k již 30 zaslaným samohybným protiletadlovým kanónům Gepard dodá během ledna a února ještě sedm dalších a na jaře poskytne ukrajinským silám také další moderní systém protivzdušné obrany IRIS-T SLM. Ten zatím nemá ani německá armáda. Součástí pomoci bude i protivzdušný systém Patriot, který Německo přislíbilo Kyjevu na počátku ledna.

„Hovoříme zde o jarním balíčku pomoci v celkové ceně přes jednu miliardu eur (přes 24 miliard Kč),“ poznamenal Pistorius. Doplnil, že součástí balíčku jsou logistika, výcvik a munice. „Celkem tak Německo poskytlo Ukrajině vojenskou pomoc za 3,3 miliardy eur (79 miliard Kč),“ dodal.

Polsko připustilo možnost obejití Německa

Náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński ve čtvrtek večer uvedl, že pokud Německo nebude souhlasit s rozhodnutím Varšavy poslat Ukrajině své leopardy, je Polsko připravené konat na vlastní pěst.

„Pokud by byl odpor silný, byli bychom připraveni i na takové nestandardní kroky,“ odpověděl Jabloński na otázku, zda by to Polsko udělalo i přes nesouhlas Německa. „Ale nepředbíhejme faktům,“ dodal.

Dáme vám rotu tanků Leopard, slíbilo Polsko Ukrajině. Co na to Němci?

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak po jednání novinářům řekl, že na okraj schůzky se sešli ministři obrany 15 zemí, aby se věnovali tématu tanků. Polský ministr obrany řekl, že tato koalice států, které podporují předání leopardů Ukrajině, jistě se svým požadavkem nakonec uspěje.

Nová pomoc

Americký ministr obrany USA Lloyd Austin prohlásil, že zbrojní pomoc Ukrajině nesmí polevit, naopak je nutné ji zintenzivnit. Uvedl, že jednání v Ramsteinu se zaměřilo na protivzdušnou obranu Ukrajiny.

Austin řekl, že ruský prezident Vladimir Putin se v útoku na Ukrajinu přepočítal, neboť vůbec nebral v úvahu odvahu ukrajinského lidu a statečnost ukrajinských vojáků. Poukázal také na to, že západní spojenci se invazí nenechali rozdělit. „Setkáváme se v turbulentních časech, když se ale podívám kolem našeho stolu, vidím zde jednotu,“ řekl.

Před jednáním na základně Ramstein novou pomoc ohlásila několik států včetně USA. „Nový americký balík pomoci má objem 2,5 miliardy dolarů (55,2 miliardy Kč), celkem tak americká vojenská pomoc Ukrajině dosáhla 26,7 miliardy dolarů“ (590 miliard korun), řekl Austin.

Tanky pro Ukrajinu. Tlak na Berlín sílí, Londýn chce poslat challengery

Austin rovněž poděkoval ostatním zemím za pomoc, kterou dosud Ukrajině poskytly. Konkrétně zmínil Polsko, Kanadu a Německo. Připomněl, že Německo se stejně jako USA zavázalo předat Ukrajině jednu baterii systému Patriot. Německo rovněž slíbilo 40 bojových vozů pěchoty Marder.

„Děkuji vám na stokrát, jsem vám skutečně vděčný,“ řekl přes videomost ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Stovky díků ale nejsou stovky tanků,“ podotkl ale. Varoval, že skutečnou ruskou zbraní je čas, proto je nutné ve vyzbrojování ukrajinské armády pokročit.

Účastníci pátečního jednání podle něj mají velkou moc, proto je vyzval, aby učinili potřebná rozhodnutí. „Kreml musí prohrát,“ dodal Zelenskyj.

Takzvanou kontaktní skupinu pro Ukrajinu tvoří státy, které Kyjevu dodávají zbraně. Její součástí jsou nejen země Severoatlantické aliance, ale i nečlenské státy. Na jednání přicestovali mimo jiné generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov nebo americký generál a šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley.

Česko zastupovala ministryně obrany Jana Černochová. Po jednání se spojenci uvedla, Česká republika je připravena nadále podporovat Ukrajinu vojenskými dodávkami, hlavně od zbrojních firem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...