Zprávu Jídelníčky pro lepší budoucnost vydala norská nezisková organizace EAT, která sleduje spotřebu zemí ze skupiny největších ekonomik světa G20. V Evropě do ní patří Německo, Francie, Itálie, Velká Británie a Evropská unie jako celek.
Fastfood nabídne hamburgery z „nízkoemisních“ krav, které se nenadýmají |
Ve světě pak Spojené státy, Kanada, Rusko, Turecko, Čína, Saúdská Arábie, Mexiko, Argentina, Brazílie, JAR, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Indonésie a Austrálie.
Pokud by zbytek světa měl jíst stejně jako lidé z těchto zemí, potřebovalo by lidstvo mezi jednou až sedmi planetami. „Report jasně ukazuje, že spotřeba jídla v zemích G20 je neudržitelná a vyžadovala by až 7,4 Zemí, pokud by se měla přijmout na globální úrovni,“ říká pro stanici Deutsche Welle Joao Campari ze Světového fondu na ochranu přírody.
Na vrcholu žebříčku spotřeby červeného masa, které je z hlediska klimatu z potravin jedním z nejvíce problematických, je Argentina a Austrálie. Právě na jejich způsob stravování kdyby lidstvo naskočilo, kolem roku 2050 by produkovalo takové množství skleníkových plynů, že by nám Země přestala stačit.
Nadýmání hospodářských zvířat je jedním z hlavních zdrojů skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování. Dobytek se na jejich celkových emisích podílí zhruba 14,5 procenty, uvedl server CNBC s odkazem na data Organizaci pro výživu a zemědělství při OSN.
Naopak Indie a Indonésie jsou ve skupině jedinými, které díky své „nízkoemisní“ spotřebě dodržují cíle stanovené v pařížské klimatické dohodě, kterou světoví státníci uzavřeli před pěti lety.
Omezili byste svou konzumaci masa, abyste zachránili planetu?
Autor reportu Brent Loken kromě dopadů nadměrné konzumace hovězího upozorňuje také na plýtvání jídlem, které je podle něj obzvlášť rozšířené mezi nejbohatšími zeměmi světa, a na „rozbitý vztah“, které lidstvo s přírodou má.
Kdo vás krmí? My! Němečtí farmáři mají zelených regulací po krk |
„Potraviny, které jíme, a způsob jejich výroby jsou také klíčovými faktory ve vzniku smrtelných virů jako třeba covidu-19 (koronaviru, pozn. red.). Krok směrem ke zdravým a udržitelným jídelníčkům sníží riziko budoucích pandemií,“ říká Loken.
Spolu s kolegy pak bohaté státy světa vyzývá, aby upravily svá výživová doporučení pro občany. A ty zase, aby je dodržovali. V Německu například vláda lidem doporučuje maximálně 50 gramů červeného masa denně. Skutečná spotřeba je mezi Němci 110 gramů, zatímco obecná světová doporučení hovoří o 28 gramech hovězího za den.
11. listopadu 2019 |