Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Účinnost třetí dávky vakcíny Pfizer je 86 procent, tvrdí izraelská studie

  16:45aktualizováno  18:08
Třetí dávka vakcíny firem Pfizer/BioNTech má u lidí starších 60 let účinnost 86 procent. S odvoláním na první výsledky vědecké studie to ve středu oznámila izraelská zdravotní pojišťovna Makabi. V Izraeli už dostalo třetí dávku vakcíny 1,2 milionu lidí, z těch se jich koronavirem znovu nakazilo 37.

Očkování proti covidu-19 v Izraeli (2021) | foto: Reuters

Izrael začal 1. srpna nabízet přeočkování už naočkovaným občanům nad 60 let, o víkendu pak snížil tuto hranici na lidi nad 50 let a ve čtvrtek má oznámit, zda nabídku dále rozšíří pro občany starší 40 let. Zatím dostalo třetí dávku vakcíny 1,2 milionu Izraelců. Dvěma dávkami je naočkováno 5,4 milionu lidí.

Studie pojišťovny Makabi, která pokrývá zdravotní pojištění zhruba čtvrtiny z devíti milionů Izraelců, je založena na údajích od více než 149 000 lidí starších 60 let. Ti byli naočkováni třetí dávkou nejméně před týdnem, a na údajích od 675 000 lidí naočkovaných dvěma dávkami mezi lednem a únorem.

Z lidí očkovaných třikrát se znovu koronavirem nakazilo 37 osob, mezi těmi naočkovanými dvěma dávkami bylo 1 064 pozitivních případů. Ze zprávy Makabi není jasné, jak závažné byly symptomy u 37 znovu nakažených.

Izrael nabídne přeočkování třetí dávkou. Bude první zemí na světě

Firma Pfizer přiznává, že účinnost jejích vakcín se s časem snižuje. Třetí dávka podle ní zvyšuje protilátky proti původnímu viru SARS-CoV-2 i proti variantám včetně delty.

K podávání třetí dávky vybraným občanům přistoupí i další státy. Některé evropské státy, například Srbsko, už třetí dávkou očkují. Rakousko už očkování třetí dávkou schválilo, Česko čeká na rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA), která má o věci jednat příští týden. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) minulý týden oznámil, že se v USA bude třetí dávka nabízet osobám po transplantaci a dalším lidem s vážně oslabenou imunitou. Pro ostatní zatím podle FDA přeočkování třetí dávkou potřebné není.

Izrael zpřísňuje opatření

V zemi se navzdory proočkovanosti odborníci obávají, že se virus bude dále šířit a že bude přibývat případů s těžkým průběhem zejména mezi neočkovanými lidmi. Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví připadá na 100 000 lidí 172 těžkých případů - jde o neočkované občany starší 60 let. Ve stejně velké skupině očkovaných připadá na stejný počet lidí 21 těžkých případů covidu-19.

Začínají zde od středy platit další ochranná opatření. Všichni občané starší tří let se mají na vstupech do uzavřených prostor s výjimkou nákupních středisek a obchodů prokázat buď potvrzením o vakcinaci nebo negativním testem. Obchody musí omezit počet zákazníků tak, aby připadl jeden na každých sedm metrů čtverečních.

V úterý v Izraeli přibylo přes 7 800 nově nakažených, aktivních případů má nyní Izrael více než 59 000. V pondělí zaznamenal více než 8 600 nových případů nákazy.

Na hromadných akcích konaných v interiéru bude nově moci být maximálně 1000 lidí, na venkovních pak nejvíce 5 000. V soukromí pak mohou lidé pořádat vnitřní sešlosti do 50 účastníků, venkovní do 100.

Třetí dávku doporučujeme, ochrana s postupem času klesá, zní z amerických úřadů

Také americké zdravotní úřady doporučily všem Američanům naočkovaným vakcínami proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech a Moderna, aby si nechali dát třetí dávku. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek ale uvedla, že třetí dávka zatím není potřeba a že by se nejprve měli naočkovat lidé, kteří dosud vakcínu vůbec nedostali.

„Po celém světě je dostatek vakcín, ale nesměřují na správná místa ve správném pořadí,“ řekl činitel WHO Bruce Aylward reportérům. Dodal, že svět je ještě velmi daleko od toho, aby vakcínu proti covidu-19 dostali všichni lidé, kteří ji nejvíce potřebují.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučuje další dávku látek od firem Pfizer/BioNTech nebo Moderna osm měsíců po aplikaci druhé injekce. Podle úřadů by v USA mohlo začít přeočkování zdravotních pracovníků a zranitelných skupin obyvatelstva v týdnu od 20. září. Plán však ještě čeká na konečné posvěcení od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který musí zhodnotit bezpečnost a účinnost třetí dávky.

Další injekce zřejmě bude potřeba i u očkovaných jednodávkovou vakcínou firmy Johnson & Johnson, vědci u ní však ještě čekají na další data, uvedlo středisko.

Podle prohlášení vedoucích činitelů CDC je „velmi zřetelné“, že míra ochrany naočkovaných lidí před nákazou koronavirem s postupem času klesá. S tím, jak se nyní v USA velmi rychle šíří varianta delta, „vidíme stále více důkazů o snížené ochraně proti slabému a mírnému onemocnění“.

„Podle našich posledních odhadů by mohla ochrana proti těžkému onemocnění, hospitalizaci a úmrtí v příštích měsících zeslábnout,“ dodalo středisko.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...