Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chalífát zapouští kořeny. Na trhy posílá hygienu a vydává „karty pokání“

  20:17
Islámský stát na dobytých územích svoji nadvládu utvrzuje nejen brutálním násilím, ale i administrativou, která je vlastní každému fungujícímu státu. Islamistické úřady opravují chodníky, kontrolují trhovce, vybírají daně a dohlížejí na vzdělávání dětí. Kdo neposlouchá, je tvrdě potrestán.
Snímek, který zveřejnil Islámský stát 7. března 2015 na své stránce, ukazuje...

Snímek, který zveřejnil Islámský stát 7. března 2015 na své stránce, ukazuje radikála, jak z kostela v Mosulu sundavá kříž a nasazuje vlajku Islámského státu. | foto: AP

„Lidé si na tento způsob života už zvykli. Náš život není jen násilí, válka a smrt,“ svěřil se listu The New York Times pod podmínkou anonymity jeden muž ze syrského Rakká. Nyní vydělává slušné peníze, jako malíř pokojů dostává zakázky od Islámského státu, který ve městě potřebuje vybílit své kanceláře. Islamisté podle něj člověka nechají na pokoji, pokud se řídí jejich pravidly.

Islámský stát se od ostatních teroristických organizací jako je al-Káida liší. Jeho cílem není jen teror, chce vládnout a vytváří si proto vlastní instituce státní správy.

Ze severu Sýrie přicházejí zprávy, že islamisté opravují elektrické vedení, kopou kanalizaci a posílají hygienickou kontrolu na trhy a jatka. Mezi Irákem a Sýrií zřídili pravidelnou autobusovou linku a v Mosulu minulý měsíc dokonce otevřeli luxusní hotel, ve kterém svatebčanům nabízejí tři noci zdarma.

Na dobytých územích je však nejdříve potřeba vymýtit jakoukoliv opozici a islamisté proto pořádají ideologické čistky. Mezi jejich největší protivníky patří vojáci a policisté loajální bagdádskému režimu, menšiny a intelektuální elity. Komu se nepodaří utéct, toho většinou zabijí. Odpůrci islamistů, kteří své názory odvolají, dostanou od úřadů Islámského státu takzvanou „kartu pokání“, kterou musejí mít neustále u sebe.

„Má manželka řekla, že se nikdy k ničemu takovému nesníží,“ řekl reportérům agentury AP šejk Abdulláh Ibráhím z irácké vesnice Askí Mosul, kterou letos v lednu po sedmi měsících osvobodili kurdští bojovníci. Butajna Ibráhímová byla obhájkyně lidských práv a v minulosti zasedala v provinční radě Mosulu. Bylo tedy jasné, že je v nebezpečí.

Ibráhímovi se ji podařilo poslat pryč z vesnice, ona se však po nějaké době vrátila - chyběly jí její děti. Loni v říjnu si pro ni islamisté přišli. Obklíčili dům a vytáhli ji ven. Co se s ní stalo, Ibrahím dodnes neví. Nedlouho poté dostal od islamistického soudce certifikát o jejím úmrtí. Její hrob neexistuje.

Mnozí obyvatelé Askí Mosul si po osvobození oddychli a dokumenty vydané Islámským státem zničili. Ne tak Ibráhím, úmrtní list je jediným důkazem toho, co se s jeho ženou stalo. Stejně tak si „kartu pokání“ nechal jeden bývalý voják irácké armády. „Žijeme velmi blízko frontové linie. Jednoho dne se možná vrátí a budou mou kartu pokání požadovat,“ obává se.

Pekelné náměstí

Podobnou zkušenost jako Ibrahím má celá řada lidí žijících ma území takzvaného chalífátu. Jejich příbuzní prostě jednoho dne zmizeli a oni dostali jen úmrtní list s nejasnými údaji.

A to je ještě ta lepší varianta - v horším případě radikálové pozůstalým doručí video, na kterém jejich blízkým řežou hlavu. Obyvatelé Rakká přezdívají centru města „Pekelné náměstí“, protože zde radikálové popravují své oběti a jejich těla zde několik dní nechávají pro výstrahu.

Islámský stát se učí úřadovat, tiskne jízdní řády a umravňuje rybáře

Bojovníci ISIL v Mosulu (13. června 2014)

Islámský stát na svém území zavádí velmi přísná pravidla. Zakázal kouření, poslech hudby trestá deseti ranami, obchody musí mít během (povinných) modliteb zavřeno, trestáno je západní oblečení i účesy a ženy musí být celé zahalené v černé. Pokud by si se svým šatníkem nevěděly rady, islamisté vydali rady ohledně oblékání.

V irácké části chalífátu žijí především sunnitští Arabové, kteří často džihádistům důvěřují víc než šíitské vládě v Bagdádu a milicím kontrolovaným Teheránem. Islámský stát se je na svou stranu navíc snaží dostat zajištěním služeb, které v době války příliš nefungovaly.

„Lidé možná s ideologií této organizace nesouhlasí, nabídla jim ale určitou stabilitu. Trestá zloděje a nastavila právní systém. Normální lidé většinou nic víc nechtějí,“ tvrdí jordánský expert na islamismus Hasan abú Haníja. Washington opakuje, že do boje proti islámskému státu je potřeba více zapojit sunnitské kmeny. Irácký premiér Hajdar Abádí s tím souhlasí, zatím ale jeho sliby naplněny nebyly.

Řada sunnitů žijících na iráckém území chalífátu si pochvaluje, že se jim nyní žije lépe než pod vládou šíitů. „Nyní je zde více bezpečí a svobody, žádné zatýkání, žádné pronásledování, žádné betonové bariéry a kontrolní stanoviště, na kterých jsme cestou do města trávili hodiny. Co se stane, pokud šíitské milice vstoupí do Fallúdži? Vezmeme zbraně a budeme bojovat. Ne protože patříme k Islámskému státu, ale protože jinak by nás zabili,“ nechal se slyšet jeden z obyvatel Fallúdži (o praktikách šíitských milic jsme psali zde).

Tikající bomba

Mnozí obyvatelé už jsou na servisu Islámského státu závislí, tvrdí odborník na Blízký východ Ajmánn at-Tamímíz Interdisciplinárního centra Herzlija v Izraeli. Jedním z důsledků podle něj je, že vyhnat islamisty z jejich území bude stále složitější. „Budete ve městech, které ovládají, bombardovat školy?“ ptá se at-Tamímíz.

Islámský stát

Vzdělávání a práce s dětmi je jednou z priorit Islámského státu. Radikálové dětem vymývají mozky a zveřejňují videa, na kterých děti pokládají bomby, provolávají slávu Islámskému státu a sledují záznamy poprav. „Největší hrozbou jsou nové školní osnovy, které jsou velmi extremistické. Pro budoucnost je to tikající bomba,“ uvedl pro The New York Times jeden kurdský bezpečnostní analytik.

Obavy o budoucí smýšlení dětí potvrzuje i rodič z Rakká. Sám džihádisty nenávidí, ale před svým osmiletým synem radši mlčí. Bojí se, že by jeho názory mohl zopakovat ve škole či na veřejnosti.

„Někdy slyším, jak Islámský stát brání,“ říká muž, který se podle svých slov ve městě považovaném za hlavní baštu radikálů v Sýrii naučil přežívat. Z auta si vyndal rádio, aby ho nenačapali při poslechu hudby a cigarety si kupuje potají od pašeráků. 

Propagandě Islámského státu podléhají i někteří dospělí. „Kdyby se mě někdo dříve zeptal, co si přeji, řekl bych, že chci být bohatý, mít domy a auta. Ale nyní jsme byli na sezení s jejich náboženskými učiteli a moje myšlení se změnilo. Chci se oženit a vychovat děti v Rakká, aby se mohly učit pravému náboženství,“ svěřil se jeden z mísních. Sám prý už přemýšlí, že se k Islámskému státu přidá.

Nevidí světlejší budoucnost

Život pod Islámským státem se v jednotlivých městech liší. V Mosulu například islamisté brání lidem vycestovat. Pokud se jim to podaří a nevrátí se, jejich příbuzní jsou zatčeni. Naopak z Rakká lidé mohou jezdit do Turecka na nákupy či prací a beztrestně se vracet.

Pro obyvatele syrského Dajr az-Zauru je situace složitější. Islámský stát zde bojuje s místními kmeny, které jeho bojovníky stále přepadávají. Islamisté se mstí na místním obyvatelstvu a zabili už na tisíc místních. Veřejné popravy nejsou výjimkou.

Z města na východě Sýrie přicházejí informace o vysokých daních, které musí místní platit za sklizeň, telefon, vodu a elektřinu. Pro finančně vyždímané obyvatele tak představuje jednu z mála šancí na přežití vstup do řad Islámského státu upozorňuje aktivistická skupina DeirEzzor24.

Odborníci upozorňují, že čím dál větší míra, kterou Islámský stát ovládá každodenní životy svých poddaných, představuje velký problém. Řada Syřanů nevidí světlejší budoucnost ani ve vládě autoritářského prezidenta Bašára Asada, ani ve vítězství některé z povstaleckých skupin.

„Lidé Islámský stát nesnáší, ale nevidí nikoho, kdo by jim pomohl. Cítí, že na jejich straně nikdo není,“ vysvětlil reportérům agentury AP uprchlík z Rakká.

Jak si stojí Islámský stát v Sýrii a Iráku

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...