Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biden sází na pomocné programy Latinské Americe. Migraci ale nezabraňují

  20:02
Americká viceprezidenta Kamala Harrisová při své první zahraniční cestě vyrazila do Guatemaly a Mexika, kde řešila kořeny migrační krize. Administrativa prezidenta Joe Bidena soudí, že nedostatek pracovních příležitostí lze vyřešit prostřednictvím rozvojových programů určených Latinské Americe. V praxi ovšem tato pomoc příliš nefunguje a je neefektivní.

„Většina lidí nechce odejít z domu, nechce opustit místo, kde vyrostli jejich prarodiče, místo, kde se modlí, kde hovoří svým jazykem,“ prohlásila Harrisová při nedávné návštěvě Guatemaly.

Podle ní ti, co emigrují, utíkají proto, že „prostě nemohou doma uspokojit své základní potřeby“. Proto je podle Harrisové nutné dát těmto lidem naději, že pomoc je na cestě.

Harrisová sdílí postoj prezidenta Bidena, který se ještě jako viceprezident v éře prezidenta Baracka Obamy stavěl za poskytování milionů dolarů Latinské Americe, aby se životní podmínky obyvatel v regionu staly snesitelnějšími a oni neměli důvod migrovat do USA. V tomto přístupu hodlá pokračovat i nyní, jižním sousedům dá čtyři miliardy dolarů.

„Když jsem byl viceprezident, zaměřoval jsem se na poskytování pomoci, která byla potřeba k adresování hlavních příčin migrace,“ prohlásil nedávno Biden před Kongresem. „Pomohlo to udržet lidi v jejich vlastních zemích, namísto toho, aby byli nuceni odejít. Náš plán fungoval,“ pochválil se.

List New York Times však poukazuje, že realita je dost jiná. Guatemala obdržela v posledních deseti letech více než 1,6 miliardy dolarů, přesto se stále zvyšuje míra chudoby a země je jedním z hlavních „vysílatelů“ migrantů do USA.

Po nástupu Bidena do funkce počty migrantů z Latinské Ameriky do USA stouply. Média je přičítají prezidentově vstřícnější politice vůči novým příchozím v porovnání s jeho předchůdcem v úřadu Donaldem Trumpem.
I z úst představitelů nové administrativy ale zaznívají tvrdá varování vůči nelegálním migrantům. 

„Nechoďte. USA budou pokračovat v prosazování našich zákonů a zabezpečení našich hranic. Pokud přijdete na naši hranici, budete vráceni zpět,“ hrozila v Guatemale Harrisová. 

Proč americká pomoc nefunguje

Je to zahraniční pomoc, která paradoxně může výrazným způsobem přispět k posílení migračních vln. Cesta do USA stojí peníze a v rozvinutějších zemích mají lidé více zdrojů k tomu, aby mohli odejít. 

„Celkový tlak emigrovat z Centrální Ameriky je znamení rozvojového úspěchu v regionu,“ řekl serveru Vox Michael Clemens, výzkumník specializující se na migraci a humanitární politiku z Centra pro globální rozvoj.

Zároveň ale ekonomický pokrok nelepší životní podmínky obyvatel do takové míry, aby neměli důvod vůbec odcházet. Neefektivní rozvojové programy situaci nelepší. V Guatemale šlo například 20 milionů dolarů na stavbu budov bramborových farmářů, většina z nich se však nikdy nevyužívala a místní je rozebrali kvůli železu.

„Toto nepřineslo lidem žádnou hodnotu,“ říká místní vládní úředník Arturo Cabrera. „Negeneruje to příjem,“ dodává. A právě příjem je to, co lidé nakonec potřebují úplně nejvíc.

Bidenova ostuda. Snímky ukázaly podmínky, v jakých USA drží dětské migranty

Některé projekty, které zní dobře na papíře, v chudé realitě Latinské Ameriky nefungují tak, jak jsou zamýšleny. Humanitární organizace Nexos Locales za 31 milionů dolarů vytvořila mobilní aplikaci, která ukazovala obyvatelům, jak místní vláda utrácí peníze. Mnozí obyvatelé však vůbec nemají k dispozici chytré telefony, ani si nemůžou pořídit data pro používání aplikace.

„Nikdy mi nepomohly,“ říká o programech kávový farmář Pedro Aguilar, který se zúčastnil školení, jak se stát „součástí moderní agrikultury“ pomocí aplikace srovnávající ceny kávy.

Aguilar, který nechápal, jak to má pomoci zabránit migraci, se na setkání začal ptát ostatních, zda nemají číslo na Američany, aby jim mohl zavolat a „říci jim, co opravdu potřebujeme“.

Většina peněz určených na rozvojovou pomoc Latinské Americe jde americkým společnostem, které značnou část věnují čistě na své administrativní náklady ještě předtím, že vůbec dodají určenou službu. V letech 2016 až 2018 americké společnosti obdržely až 80 procent financí.

Odborníci odhadují, že společnosti si mohou vzít až 50 procent z peněz určených na pomoc a věnovat je mimo jiné na platy nejvyšších manažerů. 

„Ti samí realizátoři vyhrávají kontrakty znovu a znovu. I když v minulosti byly ty programy špatně provedené a nic nezměnily,“ uvedl Carlos Ponce, profesor neziskového managementu na Kolumbijské univerzitě. 

Biden pustí do USA více uprchlíků, po kritice čtyřikrát zvýšil Trumpův limit

Úřad pro mezinárodní rozvoj USA, který dohlíží na rozdělení peněz, nezveřejňuje z právních důvodů, kolik financí spolykají administrativní náklady. Trvá na tom, že programy mají dopad a jsou efektivní. 

„(Harrisová) má zájem na tom, aby bylo jisté, že získáme maximální užitek z každého jednoho dolaru, který utratíme,“ uvedla Nancy McEldowneyová, poradkyně viceprezidentky.

Podle bývalého prezidenta Kostariky Luise Guillerma Solise „samotné peníze nevyřeší“ latinskoamerické problémy čistě z důvodu, že USA se spoléhají na spolupráci místních elit, které těží ze statusu quo a nemají tedy důvod měnit zažitou situaci. 

K podobnému závěru ve své názorové rubrice dochází server USA Today. Píše že Spojené státy „financovaly několik  užitečných humanitárních projektů“. Hlavní úspěch v rozvojové pomoci však podle listu spočívá v „pronajmutí loajality autokratů v širších geopolitických bojích a sporech.“

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Na summitu skupiny G7 promluví také papež. Setká se s Zelenským i Bidenem

14. června 2024  6:16

V jihoitalské Apulii v pátek druhým dnem pokračuje summit skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7. Na...

Američané potopili dvě hlídkové lodě Húsiů. Ti útočili na polskou obchodní loď

14. června 2024  6:11

Americká armáda oznámila, že v Rudém moři zničila dvě hlídkové lodě jemenských povstalců Húsíů,...

Starostové nesouhlasí s plánem na další rušení pošt, testy chtějí překazit

14. června 2024

Premium Česká pošta začala na venkově testovat, nakolik zvládne klasické poštovní pobočky nahradit Mobilní...

Začíná nová éra válčení. Na Ukrajině proběhla první bitva robotů na světě

14. června 2024

Premium Historie si možná bude pamatovat, že jedna z prvních bitev mezi roboty se odehrála na Ukrajině...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...