Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nástrahy migrace do USA. Chlapec zůstal sám v poušti, s pláčem prosil o pomoc

  20:54
Milí rodiče, nepouštějte své děti na cestu za lepším životem samotné, vyzývá americká pohraniční stráž. Ta v době nové migrační krize zveřejnila video s malým chlapcem, který podle svých slov putoval s dalšími běženci do Spojených států. Ti ho však nechali v poušti a vyděšené dítě nevědělo, co dělat.

Strážce americko-mexické hranice jede po prašné cestě, když před sebou spatří osamělou postavu. Zastaví a za chvíli k němu dojde uplakané dítě a prosí ho o pomoc. „Byl jsem se skupinou lidí, nechali mě tady a teď nevím, kde jsou,“ říká chlapec španělsky.

List The Independent uvádí, že úřady chlapcovo jméno, věk ani národnost neuvedly, protože je nezletilý. Televize CNN ovšem sdělila, že je mu deset let a že původně putoval s dalšími zhruba osmdesáti lidmi. Jeho rodiče však mezi nimi údajně nebyli. Video pochází z 1. dubna. Místní zemědělec tehdy dítě zahlédl a zavolal pohraničníky. 

Autor záběrů se pak dítěte ptá, jestli mu ostatní utekli, jestli tam je s maminkou či tatínkem. Zkoumá také, jestli chlapce někdo nenavedl. „Nechali tě samotného a řekli ti, ať jdeš prosit o pomoc?“ Právě vysílání osamocených dětí je jednou z metod, kterou se běženci snaží zvýšit šanci svých potomků na život v bezpečnější zemi.

„Ne, přišel jsem sem, protože nevím, kam jinam bych šel,“ odpovídá s pláčem dítě a rozhlíží se po opuštěné pláni. „Mohli by mě unést nebo tak. Mám strach,“ dodává. „Tak to probereme, ano?“ říká nakonec muž. 

Odmítnuté rodiny znovu vyšlou dítě k hranicím

Šéf stanice v oblasti Rio Grande Brian Hastings pak popsal, že chlapec zjistil, že je sám, poté, co se vzbudil. „Nevěděl, kde je ani kam jít,“ říká s tím, že bylo dítě o samotě asi čtyři hodiny. Další okolnosti jeho cesty do USA zatím nejsou známé. Mluvčí Hastingsovy stanice pak uvedl, že úřady malého běžence přijaly a postupují stejně jako u ostatních migrantů.

Podobné situace jsou přitom pro zaměstnance vytížené stanice nazvané podle řeky oddělující zčásti Mexiko od Spojených států, čím dál obvyklejší. Děti nacházejí i u břehu s telefonním číslem napsaným na těle nebo oblečení, další zase objevují potom, co je pašeráci lidí vyhodili z raftu. 

A stanice NBC přidává i případy, kdy převaděči i tříleté či pětileté děti přehodili přes hraniční bariéry nebo zkrátka vysadili nedaleko, jen s ručně napsaným jménem matky dětí a číslem.

„Všem rodičům, kteří zvažují, že bez doprovodu vyšlou své dítě k hranicím: Prosím znovu to zvažte, protože je velmi nebezpečné takto děti vystavovat (riziku),“ varovala také šéfka pohraničníků v oblasti El Paso  Gloria Chavezová.

Honduraský chlapec se utopil v Rio Grande, jeho rodina chtěla do USA

Příběh dítěte vydaného napospas osudu přichází v době, kdy americká hranice znovu čelí náporu nelegálních migrantů ze zemí střední a Jižní Ameriky, kteří se chtějí dostat do USA. Hastings přitom upozorňuje, že čím dál častěji zachytávají děti, které u hranic už jednou viděli. 

Poté, co pohraničníci dotyčnou rodinu na základě pandemického zákona Title 42 odmítnou, se totiž její členové v Mexiku rozdělí a dítě vyšlou, aby své štěstí zkusilo znovu. Ostatně i prezident Joe Biden prohlásil, že většinu migrantů nyní přicházejících k hranicím pošlou úřady zpět. 

„Jedinými lidmi, které nenecháme sedět na druhé straně Rio Grande bez pomoci, jsou děti,“ řekl Biden. V době mezi 24. únorem a 23. březnem tak na jihu Texasu odhalili 435 dětí, které přecházely hranici, ačkoliv jejich rodinu už jednou poslali zpět. Celkem pak v tomto regionu od podzimu přijali do detence na 22 tisíc dětí bez doprovodu.

Dostaví Biden Trumpovu zeď?

Nová vlna migrace se začala zvedat poté, co byl Biden zvolen prezidentem. Nový vládce sliboval ukončení drastického přístupu k běžencům praktikovaného za vlády jeho předchůdce Donalda Trumpa. V souvislosti s tisíci nových příchozích se však na prezidenta valí kritika jak od republikánů, tak demokratů a široké veřejnosti. 

Biden situaci přičítá jarnímu období, ovšem i jeho ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas přiznal, že současné dění na hranicích může být nejvypjatější za posledních dvacet let.

Trumpa lidé kritizovali za oddělování dětí od jejich rodičů přímo na hranicích, kde děti mnohdy na dlouho končily v kotcích. Také Bidena brzy dostihla podobná aféra, když se na veřejnost dostaly záběry z detenčních center s desítkami lidí tísnících se vedle sebe v nevyhovujících podmínkách. A to včetně dětí bez doprovodu. Prezident v nedávném projevu slíbil, že se situace velmi rychle zlepší.

Migranty vracíme, s Čínou budeme tvrdě soupeřit, řekl Biden na první tiskovce

A jeho ministr Mayorkas už podle deníku The Independent zvažuje i dostavbu zdi na hranicích mezi Mexikem a Spojenými státy, specificky proto, aby se „zaplnily díry“. Na několika místech také mají vzniknout brány a stávající části zdi budou opatřeny kamerami a další technikou.

Zeď přitom byla doménou Trumpa a jedním z jeho hlavních slibů Američanům. Ještě před koncem mandátu se ji tehdejší šéf Bílého domu snažil narychlo dostavět. A Biden se dušoval, že ve výstavbě v žádném případě pokračovat nebude. Možná ovšem bude muset, píše list s odkazem na federální zákony. 

Ty ukládají, že každý projekt, kterému už Kongres alokoval potřebné peníze, musí být dokončen, pokud se neobjeví informace zpochybňující jeho účinnost či pokud prezident nevydá patřičný dekret a celý projekt nezruší. To se zatím nestalo.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...