Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Snowden odletěl z Hongkongu do Moskvy a požádal o azyl v Ekvádoru

  10:17aktualizováno  18:44
Edward Snowden obviněný Spojenými státy ze špionáže je v Rusku. V neděli ráno odletěl z Hongkongu letadlem ruského Aeroflotu a požádal o azyl v Ekvádoru. V pondělí má podle některých zdrojů pokračovat do Jižní Ameriky. Bývalý technik CIA prchá před americkým zatykačem.
Letadlo, v kterém měl Snowden přiletět z Hong Kongu do Moskvy (23. června).

Letadlo, v kterém měl Snowden přiletět z Hong Kongu do Moskvy (23. června). | foto: Reuters

O přistání letadla s obviněným Snowdenem na palubě informovaly v neděli odpoledne tiskové agentury s odvoláním na různé zdroje. Oficiální místa tyto zprávy zatím nepotvrdily. A problém s informacemi se táhl prakticky po celou neděli. Informace o Snowdenovi byly po většinu dne nejisté a měnily se.

Média se chytala i takových detailů, jako aut s diplomatickými značkami a ekvádorskými vlajkami na letišti Šeremetěvo. "V letadle ho viděli i někteří cestující. Zároveň však nevyšel s ostatními pasažéry běžným východem," hlásily například ruské agentury.

Hojně se spekulovalo také, kde nakonec o azyl požádá. Ruská agentura Interfax s odvoláním na zdroj v aerolinkách Aeroflot uvedla, že na Snowdenovo jméno existuje na pondělí letenka z Moskvy na Kubu. A Itar-Tass s odvoláním na své zdroje dodává, že tím jeho cesta nekončí.

Další vývoj událostí naznačil až v podvečer ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo na svém Twitterovém účtu: "Vláda Ekvádoru obdržela žádost o azyl od Edwarda Snowdena." Zda mu ho jihoamerická země udělí, už nesdělil. Ministerstvo zahraničí nicméně během noci na pondělí má naplánovanou tiskovou konferenci.

Ruské úřady v souvislosti s příletem Edwarda Snowdena do Moskvy zavedly na letišti Šeremetěvo mimořádná bezpečnostní opatření. Snowden si údajně na letišti zamluvil pokoj v terminálu E pro tranzitní pasažéry. Vzhledem k tomu, že nemá ruské vízum, nemůže tranzit opustit. 

Do hry o někdejšího technika amerických tajných služeb se vložil i server WikiLeaks, jenž tvrdí, že mu pomáhá v jeho cestě za azylem v "demokratické zemi". Šéf WikiLeaks Assange se už delší dobu skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Po něm pro změnu prahne Švédsko, kde je obviněn ze sexuálních deliktů. Podle něj je to však jen záminka, aby ho země následně předala USA kvůli únikům depeší, které zveřejňoval jeho server.

Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že se bude snažit o dohodu s jakoukoli zemí, do níž by Snowden mohl zamířit. USA Snowdenovi podle agentury Reuters zrušily platnost pasu, a tak není jasné, jak nyní může cestovat. Spojené státy dále varovaly Ekvádor, aby neuděloval azyl. Venezuelu a Kubu požádaly, aby ho vykázaly.

USA napsaly žádost o zadržení špatně, hájí se Čína

Edward Snowden odletěl z Hongkongu jen dva dny poté, co Washington požádal tamní úřady o jeho zadržení, aby mohl být vydán do USA. Ty mají s čínským velkoměstem od druhé poloviny 90. let minulého století smlouvu o vydávání hledaných osob a Hongkong jich už několik vydal. Hongkong je bývalou britskou kolonií, která si po návratu pod čínskou vládu v roce 1997 zachovala do jisté míry oddělený právní systém. Peking má nicméně možnost jakékoli rozhodnutí vetovat.

Čínské velkoměsto už také vysvětlilo, proč třicetiletého Snowdena nezadrželo navzdory žádosti z USA o jeho vydání. "Doklady nesplňovaly legální požadavky hongkongského práva," tvrdí. Na zadržení Američana nebo v zabránění jeho odletu tak prý nebyly právní podklady.

"Spojené státy musí dostat Snowdena zpět do USA, všemi legálními prostředky," reagoval předseda výboru pro výzvědné služby americké Sněmovny reprezentantů Mike Rogers. "Když se zamyslíte nad tím, co říká a co teď dělá, nedává to smysl," dodal Rogers.

Případ Snowden

Hrozí mu desítky let vězení

USA v pátek Snowdena obvinily ze špionáže kvůli vyzrazení informací o protiteroristickém programu Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zvaného PRISM, jenž sledoval internetovou komunikaci lidí celého světa. Tajné služby tak činily údajně skrze internetové mezinárodní giganty jako je Google, Yahoo, Facebook či Apple, byť ty to popírají. Kromě toho také údajně kontrolují údaje o telefonních hovorech.

Někdejšímu technikovi, jenž pracoval pro americké tajné služby přes dodavatele, hrozí deset let vězení za každý z bodů obžaloby. Celkem by tak mohl jít do vězení i na třicet let. Kromě špionáže je také obviněn z krádeže státních dokumentů a neoprávněné manipulace s nimi.

Původně se hodně spekulovalo o tom, že by mohl požádat o azyl Island. Tamní média dokonce před čtyřmi dny informovala, že tak Snowden učinil. O této možnosti se spekulovalo od vypuknutí celého skandálu. Respektive od okamžiku, kdy se Snowden rozhodl prozradit svou totožnost coby whistleblowera (oznamovatele), který program PRISM prozradil. Island označil jako zemi, s níž sdílí stejné hodnoty.

Ještě před informacemi o Snowdenově odletu Čína ostřeji reagovala na nová odhalení bývalého technika americké rozvědky. Listu South China Morning Post řekl, že se rozvědka USA soustředila i na takové cíle jako jsou čínské mobilní telefonní společnosti či jedna z nejprestižnějších univerzit v zemi.

Oficiální tisková agentura Nová Čína označila Spojené státy za "největšího darebáka současnosti", pokud jde o útoky v rámci informačních technologií. USA by podle ní měly podat vysvětlení Číně i dalším zemím, z jejichž špehování jsou obviněny. Měly by světu sdělit cíle svých programů a nelegálního pirátství, uvedla. Přitom paradoxně právě Spojené státy velmi často podezíraly z hackerských útoků na americké servery právě Čínu.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - OLOMOUC (A12493)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....