Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Politico: Odporem ke korespondenční volbě převzala česká opozice Trumpovu taktiku

Je to už dlouho, co bývalý český premiér Andrej Babiš používal ve volební kampani čepici s nápisem Silné Česko inspirovanou Donaldem Trumpem. Nyní ovšem sáhl po jeho taktice znovu. Snaží se odvrátit zavedení korespondenční volby a stejně jako Trump o Joeu Bidenovi tvrdí o vládě, že se snaží ukrást hlasy, píše bruselský web Politico, který hnutí ANO označil za populistickou stranu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Ten, kdo v Česku nežije, logicky nemá mít možnost ovlivňovat životy těch, kteří tu žijí. A to říkám jako někdo, kdo strávil mnoho let v zahraničí.

0 0
možnosti
JK

Opozice se mýlí, protože to, k čemu došlo během voleb 2020 se v Česku stát nemůže, protože Česko má přesnou a centrální evidenci obyvatelstva, což v USA jako takových neexistuje. Volby se odehrávají podle zákonů jednotlivých států, které jsou kolikrát zásadně odlišné.

Například v Kalifornii se může každý zaregistrovat volbám na Internetu a nemusí nikomu prokazovat svoji identitu i když Kalifornská ústava toto vyžaduje. Guvernér během kovidové epidemie dokonce vydal exekutivní nařízení, že každý, kdo je zaregistrován k volbám, může volit poštou. Jestli je nařízení protiústavní a protizákonné, nikdo neřeší.

Kovidové opatření během voleb 2020 umožnilo v mnoha státech manipulace, jaké do té doby nebyly možné. Například v Michiganském okresu Muskegon se našlo tisíce fiktivních volebních registrací s neexistujícími adresami a volební lístky vyplněné tou samou osobou. Jelikož registrace byly zprostředkovány neziskovkou, která operovala v jiných státech, vyšetřování převzala FBI, která ****

Něco takového se ale v Česku stát nemůže, právě kvůli přesné registraci obyvatelstva a všech voličů. Nemohlo by se například nikdy stát, že by na nějakou adresu mohlo být odesláno hned 10 volebních lístků, z nichž sedm by bylo pro voliče, kteří se přestěhovali na adresy i do jiných států a už léta tam nebydlí.

Zde je článek z Neviditelného psa o volbách 2020 v USA: https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/usa-volby-2020.A210131_171137_p_zahranici_wag

Česká opozice proti korespondenční volbě je tedy úplně mimo. Něco takového, co se stalo v USA během voleb 2020, se v Česku prostě stát nemůže...

2 4
možnosti
Foto

Po tech prezidentskych volbach se pane Kulíšek prislo i pres vsechno usili jen na hrst podvodu, ktere v zadnem pripade nemohly vysledek ovlivnit. Joe Biden vyhral o 7 milionu hlasu.

Typicke je, ze o vetsinu tech podvodu se pokusili priznivci Donalda J. Trumpa.

3 3
možnosti
PO

Ja nevim co tady lidi resi za blbosti. Za prve pocet cechu volicich v zahranici, v poslednich parlamentnich volbach byl tusim kolem 13 000. Ano s moznosti korespondencni volby se to zvysi , ale s velkou pravdepodobnosti to nebude nic co by melo nejak zasadne ovlivnit vysledek voleb i kdyby vsichni volilli treba ODS a to zcela jiste nebudou, i opozicni strany dostanou hlasy ze zahranici. Pak je taky dulezite v jakych krajich budou zapocitany hlasy ze zahranici. Volebni ucast v poslednich volbach byla 65%, tzn, nejakych cca 5 300 000 hlasu. I kdyby se diky korespondencni volbe ucast v zahranici byla treba ctyrnasobne vyssi, tak by to bylo neco malo pres 50 tis hlasu. Coz je sotva 1% z celkove odevzdanych hlasu, a ty samozrejme nepripadnou vsechny vladni koalici nebo jednomu uskupeni ci strane, rozprostre se to mezi vice parlamentnich stran, takze myslet si ze to nekomu vyhraje volby je naprosta hloupost. Za druhe , co se tyce manipulace voleb. Vzdy je moznost nejakym zpusobem zmanipulovat volby, pokud nekdo bude chtit do toho jit. Predstava mnohych odpurcu ze plenta ve volebni mistnosti zajisti bezpecnost voleb a tajnou volba, je naivni az hloupa. Nehlede na to , ze kdyz nekdo bude chtit opravdu zmanipulovat volby v neci prospech, tak asi tezko se bude soustredit na volice nebo hlasovaci listky v zahranici, ktere tvori 1-2% ze vsech odevzdanych hlasu a jeste k tomu jsou rozesety po velke casti sveta. To vubec nedava smysl. To by bylo dost drahe a naprosto neefektivni. Daleko snazsi by bylo zkusit zmanipulovat volby doma ve volebnich okrscich s mnohem vetsim poctem potencioanlnich volicu, na jednom miste. A za treti mnozi diskutujicich se zde porad ohani tim , ze s korespondencni volbou nesouhlasi, protoze volit by meli jen lide kteri plati dane. Jenze to je omyl v tomto smeru se nic nezmeni. Proste podle ustavy ma pravo volit kazdy obcan Ceske republiky , a je jedno kde se nachazi.

1 0
možnosti
VB

u nas je už dávno korešpondečšná voľba ......a babiš sa jej bojí ako čert kríža

1 1
možnosti
VB

oprava

korespondenčná

0 0
možnosti
Foto

Volby 2020 US osobou, skoncili o pulnoci, kde jednoznacne vyhraval Trump, potom prislo 10mil. volebnich listku postou, jenom pro Bidena a bylo zameteno. Nasledne se volebni obdobi protahlo o dalsi mesice. Da se to omluvit covidem.

Jenomze, 2016 se korespondencni volby pohybovaly 21% a tak ani mrtva jmena neovlivnila konecne hlasovani oproti 43% v 2020 navic, korespondencni volba umoznuje volbu "V zastoupeni" tj. za celou skolu, nemocnici, union, kde napr. Trump mel hromadne nepratele jako: Proc US ma nizkou uroven skol, vysoke ceny leku, zdravotnictvi, dale za celou rodinu, babicka, deda, pes Filipes atd.

Osobne si myslim, jak mohl nekdo volit tohlento co udelalo v USA a ve svete takovy zmatek, ze budoucimu prezidentu bude trvat minimalne 4 roky to vsechno v USA napravit, jestli to vubec stihne predtim, nez ukonci nesmyslnou valku na Ukrajine, aby se mohl venovat dalsimu napeti Israel a Arabske staty, dale nezadrzitelne rostoucimu tlaku Ciny na vsech ostrovech pod vlivem US a Australie.

Pokud to nekdo mysli vazne s napravou situace jak v USA, tak ve svete, jeho hlas by mel patrit zakonite zkusenemu, ve svete uznavanemu, raznemu muzi se schopnosti zmenit zabehle, nesmyslne pozadavky skupin uvnitr USA i vuci okolnimu svetu, ktere zpusobily problemy jak v USA tak ve svete.

To, ze chce povolit CR korespondencni volbu je vice mene jasna Platim dane v CR, tak mam take pravo take volit to stranu, ktera mi vyhovuje, samo ze ne slepenec stran, ktere jednotlive nemaji nadeji se svym programem vyhrat a tak se spoji dohromady, daji si podivny program k volbam na kterem stejne nezalezi, nebot se pocitaji hlasy.

Mam to 400mili na konzulat do NYNY, takze bych preferoval volbu overenou emaili, nez osobni, ci korespondencni. (Stejne jako banky)

3 4
možnosti
TV

T13o62m75a55s 61V51r18l51i66k

27. 1. 2024 20:38

Politico, Guardian. Cerpate i nekde jinde?

0 0
možnosti
JM

Trump ihned po zavedení korespondenční volby prohlásil že to povede k podvodům u voleb. Následné volby v USA prokázaly že měl pravdu.

2 5
možnosti
MB

Diky poctivym volbam postou, ktere jsou o stupen nemoznejsi zfalsovat, ziskal Trump druhe misto v poctu hlasu v historii voleb USA. Ale presto zustal daleko za viteznym Bidenem, ktery byl dost slaby kandidat. Neni divu, ze se Trump volicu a jejich hlasu boji. Tentoktat by to melo byt s nim ukonceno mnohem driv pred uzaverkou, nez pred ctyrmi roky.

2 2
možnosti

Jsem pro korespondeční volbu. Ale vzhledem k tomu, co se kolem toho děje už dnes se děsím. Až se v roce 2025 najde po volbách jenom jeden nedoručený hlasovací arch. To se budou soudit o platnost voleb až u mezinárodního soudu. Schválně nepíšu kdo.

0 2
možnosti
JD

J17a71n 91D32l25o55u91h41ý

27. 1. 2024 14:48

Babiš a Trump jsou úplně odlišní. Podobnost tam tedy vůbec nevidím.

1 1
možnosti
PT

P12e43t52r 90T44v55r24d31ý

27. 1. 2024 13:18

Babiš korespondeční volbu sám v opozici prosazoval.'

Teď se zbabělé bojí to ho malého množství hlasů ze zahraničí.

ASi tuší, že to nebude tak jednoduché vyhrát

8 5
možnosti
LH

Ano, a ODS ji nechtěla. Oba otočili, v čem je problém?

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...