Lotyšská národní garda a britská královská námořní pěchota během cvičení v...

Lotyšská národní garda a britská královská námořní pěchota během cvičení v lotyšské Skrundě. (2. července 2019) | foto: Profimedia.cz

Při cvičení v Lotyšsku nás vystavili azbestu, stěžují si britští vojáci

  • 19
Skupina 260 vojáků britského námořnictva podala u soudu stížnost na tamní ministerstvo obrany. Armádní velení je podle nich při vojenských cvičeních v Lotyšsku v letech 2018 a 2019 nutilo přespávat v budovách, kde byl azbestový prach. Případem se bude zabývat londýnský vrchní soud.

Z 260 dotyčných vojáků je v aktivní službě stále 38, uvádí stanice BBC. Podnět k soudu podaný začátkem února vychází z iniciativy Edwarda Hilla, jednoho z příslušníků námořní pěchoty, který se cvičení účastnil.

Hill tvrdí, že vojáci tehdy přespávali na základně Skrunda-1 v opuštěném bývalém sovětském městě v Lotyšsku, kde si v jedné z budov všiml prachu, který podle jeho podezření mohl obsahovat azbest.

Školky i nemocnice. V Česku azbest stále podceňujeme, jsou ho tuny, říká expertka

Hill požádal velicího důstojníka, zda by skupina raději mohla spát venku ve stanu, což mu z bezpečnostních důvodů nebylo dovoleno. Hill poté z vlastní iniciativy nabral dvoukilogramový vzorek prachu. Následné testy údajně prokázaly, že prach skutečně obsahuje rakovinotvorný azbest, který se využíval k izolaci potrubí nebo střech domů.

„Jeden člověk nám řekl, že ten prach by azbest mohl obsahovat, ale že spát uvnitř je bezpečné. Jiný člověk nám řekl, že se nemáme čeho bát, protože azbest z budovy odstranili. Chtěli jsem se přesvědčit sám. Mohli jste si protřepat vlasy a vidět, jak vám z nich padá. Pokrýval naprosto všechno,“ popsal Hill podmínky při vojenském cvičení.

„Neupsali jsme se ke zdravotním potížím“

V textu žaloby rovněž stojí, že ministerstvo obrany vědělo, že azbest je na základně Skrunda-1 přítomný, ale jednotky dostatečně neinformovalo. Hostitelská země cvičení, tedy Lotyšsko, podle Hilla předalo velení armády mapu, na níž byly červeně a zeleně označené budovy, přičemž zelené značení znamenalo, že azbest byl z budovy odstraněný.

Ministerstvo obrany uvedlo, že zdraví svých jednotek bere „extrémně vážně“ a že ve věci údajného vystavení azbestu již nechalo provést vnitřní vyšetřování. To údajně dospělo k závěru, že jeden z příslušníků námořnictva byl „ústně informován“, že červeně značené budovy obsahují azbest a zelené nikoliv. K soudnímu řízení se ministerstvo vyjádřit odmítlo.

Azbest pod dohledem. EU hodlá mapovat stavby obsahující nebezpečnou látku

„Všichni jsme se upsali, že budeme sloužit a můžou nás poslat kamkoliv. Ale neupsali jsme se, že budeme mít v 50 letech zdravotní potíže kvůli zanedbanému vojenskému cvičení,“ řekl jeden ze 260 vojáků, který si podle BBC nepřál být jmenován.

Britská ministerstva chrání před trestním stíháním královská imunita, což je další bod, kterým se stížnost zabývá. Podle vojáků by o ni ministerstvo mělo přijít, jde-li o případy související s vojenským výcvikem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video