Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Itálii a Rakousko zasáhly silné bouře, mladou řidičku odnesly i s autem

  11:09aktualizováno  15:40
Silné bouře doprovázené lijáky v noci na neděli zasáhly severní a střední Itálii včetně Říma, jih a východ Rakouska i Slovinsko. Řádění živlu si vyžádalo nejméně čtyři oběti - tři v Itálii a jednu ve Slovinsku. Mladou řidičku i s jejím autem u letiště Fiumicino vítr odvál ze silnice, dva lidé pak zemřeli poté, co do nich udeřil blesk.

Varování před výjimečnými srážkami nadále platí podle serveru meteoalarm.com v severní oblasti Jaderského moře a v centrální Itálii v okolí Říma. 

Nižší stupeň výstrahy platí pro severní Itálii, západní Chorvatsko, severozápad Rakouska a jihovýchod Francie. Nižší stupeň výstrahy platí pro severní Itálii, západní Chorvatsko, severozápad Rakouska a jihovýchod Francie.

V okolí Říma udeřila bouře v noci na neděli, napsal web deníku La Repubblica. Ve městě Fiumicino poblíž mezinárodního letiště Leonarda Da Vinciho, které obsluhuje italskou metropoli, odnesl silný vichr malé osobní auto i s řidičkou několik desítek metrů ze silnice do blízkého kanálu. Žena nehodu nepřežila.

Italská agentura ANSA pak uvádí ještě další dvě oběti. V toskánském městě Arezzo zemřel dvaasedmdesátiletý muž poté, co jeho auto smetla povodeň. Hasiči později našli vůz prázdný, řidičovo zablácené tělo leželo v kanále o několik metrů dál.

V sobotu večer také zemřela pětačtyřicetiletá norská atletka v jižním Tyrolsku u jezera San Pankrazio. Údajně do ní uhodil blesk. Stejnou příčinu smrti uvádějí média i v případě muže ve Slovinsku, kde se rovněž přehnaly prudké bouře. Jedenasedmdesátiletého muže tam odpoledne nedaleko města Koper zabil blesk. 

Letiště u Fiumicina muselo na několik hodin přerušit provoz, jedna z jeho ranvejí je stále uzavřená. V okolí města způsobil živel rozsáhlé škody. „Vypadá to tady jako po válce,“ uvedl starosta města Esterino Montino.

U letiště nedaleko Říma řádila silná bouře:

28.července 2019 v 10:24, příspěvek archivován: 28.července 2019 v 10:42

VIDEO: Tremenda tromba d'aria nella notte nella zona di #fiumicino. A #focene Anche una ragazza deceduta. #Maltempo per la notizia clicca sotto ??? https://t.co/9jBt1gm9Q1 https://t.co/K8o7ekaDmJ

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Tremenda tromba d'aria nella notte nella zona di #fiumicino. A #focene Anche una ragazza deceduta. #Maltempo per la notizia clicca sotto ⬇⬇⬇ https://t.co/9jBt1gm9Q1 https://t.co/K8o7ekaDmJ

Škody a záplavy hlásí také Řím, kde museli hasiči evakuovat obyvatele jednoho z domů, když voda zatopila sklep budovy. Záplavy také narušily provoz metra, kvůli vodě v tunelech musely být dočasně uzavřeny dvě stanice.

Bouře způsobily škody také v rakouských spolkových zemích Štýrsko, Korutany či Burgenland, informovala agentura APA. Ve Štýrsku bylo podle rádia ORF v sobotu v noci v pohotovosti přes tisíc hasičů. Blesk zapálil ve Štýrsku také dva domy a v Alpách poblíž obce Palfau zranil šestici záchranářů, která se vracela ze zásahu v horách. V Tyrolsku zablokovaly popadané stromy a sesuvy sutin několik silnic, na jejich uvolnění pracovaly desítky hasičů. 

Zaplavené ulice a několik aut zasypaných sesunutou půdou hlásí také nejzápadnější rakouská spolková země Vorarlbersko. O žádných mrtvých ani zraněných Rakousko neinformovalo. Živel vyvracel stromy a poničil střechy, které museli hasiči rychle zajistit, jelikož meteorologové předpovídají v oblasti další silné bouře. 

VIDEO: Lesní požár u chorvatského letoviska Šibenik ohrožuje obytné domy

Na některých místech padaly kroupy o velikosti tenisových míčků. Bouře podle médií způsobily škody zemědělské úrodě ve výši asi tří miliard eur (76,9 miliard korun), poničily rovněž skleníky.

V Tyrolsku zablokovaly popadané stromy a sesuvy sutin několik silnic, na jejich uvolnění pracovaly desítky hasičů. Rakousko nehlásí žádné mrtvé ani zraněné.

V Německu, které v uplynulém týdnu sužovaly teploty nad čtyřicet stupňů, se v neděli podařilo uhasit řadu lesních požárů, které hořely především na severu a východě země. Nedaleko přístavního města Cuxhaven, kde ústí Labe do Severního moře, zasahovali hasiči u velkého požáru obilí na vyprahlém poli. Dým, který z pole stoupal, vítr zavál na nedaleké tábořiště, kde museli následně kvůli dýchacím potížím ošetřit 62 lidí.

Bouřková fronta se v noci na neděli začala přesouvat i nad chorvatské pobřeží, částečně zasáhla Istrii a během dne pak déšť doprovázený silným větrem postoupil dále do Dalmácie, kde pomohl hasičům v boji s rozsáhlým požárem u Šibeniku. Špatné počasí vyhnalo většinu lidí z pláží, objevily se i vodní sloupy připomínající tornádo, které na ostrově Krk vyhodily na břeh několik člunů.

Ve Francii meteorologové v neděli zrušili výstrahu před bouřkami se silným deštěm pro sedm departementů na východě země. Ačkoli podle Météo-France napršelo za 24 hodin tolik jako běžně za tři týdny až měsíc, kromě zatopených sklepů a několika sesunutých svahů vážné škody bouře na východě Francie nezpůsobily.

Následky bouře u Fiumicina:

28.července 2019 v 09:40, příspěvek archivován: 28.července 2019 v 10:49

A likely tornado hit Fiumicino, central Italy this morning at 2:30 am. 1 fatality reported. Airport Leonardo Da Vinci reportedly suspended operations for several hours. Report: @MeteOne Italia https://t.co/TomZSNlnn5

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  19:38

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Velký obrat, kanadská provincie znovu zakázala drogy. Policie byla bezbranná

15. června 2024  19:30

Kanadská provincie Britská Kolumbie se odvrací od své dosavadní politiky, která umožňovala držení...

U Rychnova vykolejil osobní vlak. Provoz je omezen do noci

15. června 2024  19:27

V Rychnově u Jablonce nad Nisou vykolejil v sobotu odpoledne osobní vlak, který mířil z Jaroměře do...

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  19:08

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...