Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teroristé chystají ofenzivu, tvrdí Kyjev. OSN se bojí totální války

  11:25aktualizováno  23:29
Na východě Ukrajiny se dál porušuje příměří a z Doněcka přicházejí zprávy o intenzivnější palbě. Posilují prý také „rusko-teroristické“ síly, které připravují ofenzivní akce. Vysoký činitel NATO generál Philip Breedlove potvrdil příjezd ruských vojenských kolon na Ukrajinu. Ruská strana to odmítá. Kvůli situaci na Ukrajině se ve středu večer sešla Rada bezpečnosti OSN.
Na východě Ukrajiny se dál porušuje příměří a z Doněcku přicházejí zprávy o...

Na východě Ukrajiny se dál porušuje příměří a z Doněcku přicházejí zprávy o intenzivnější palbě (12. listopadu) | foto: AP

„Víme o zvyšující se aktivitě na straně teroristických uskupení a rovněž Ruské federace. Pečlivě ale sledujeme přemísťování a známe místa, kde se nacházejí. A samozřejmě očekáváme z jejich strany nepředvídatelné akce,“ citoval list Ukrajinska pravda ukrajinského ministra obrany Stepana Poltoraka. Ujistil, že situace je plně pod kontrolou. „Jsme připraveni reagovat na změnu situace,“ prohlásil a dodal, že ministerstvo také připravuje zálohy.

Krize na Ukrajině

Zpravodajové agentury Reuters a AFP informují, že v Doněcku se od rána opět rozléhají exploze. Podle AFP je střelba intenzivnější, než tomu bylo v předchozích dnech, a podle všeho je vedena z města směrem k letišti, z něhož se proruští povstalci už řadu týdnů snaží vytlačit ukrajinskou armádu.

Tyto zprávy potvrdilo i tiskové středisko vojenské operace proti „teroristům“, jak Kyjev označuje proruské separatisty. Dodalo, že při opětném ostřelování pozic armády utrpěl zranění jeden voják. Letiště je prý však nadále v rukou vládních sil.

Středisko rovněž informovalo o ztrátě dalšího vojáka. Zahynul při ostřelování z povstaleckých raketometů u města Ščastja v Luhanské oblasti. Ještě jeden voják při akci utrpěl zranění.

Mluvčí ukrajinské armády uvedli, že povstalci za uplynulých 24 hodin ostřelovali pozice sil „protiteroristické operace“ na různých místech Doněcké a Luhanské oblasti v 50 případech.

V ukrajinských médiích se také množí informace o dalších posilách proudících ke vzbouřencům z Ruska a o přesunech „rusko-teroristických sil“ v přípravě na ofenzivní akce. Armádní analytik Dmytro Tymčuk například uvedl, že Rusové poslali dvě minometné baterie, šest těžkých děl a čtyři raketomety k městu Jasynuvata v Doněcké oblasti. Další zbraně zamířily k Makijivce u Doněcka a do Petrovského obvodu metropole Doněcké oblasti.

Porušování příměří a pohyb vojenské techniky

Úderné skupiny složené z ruských jednotek a povstaleckých sil se podle Tymčuka připravují v oblasti města Pervomajsk v Luhanské oblasti. Taktická úderná jednotka ruské námořní pěchoty prý byla přesunuta k Novoazovsku.

Příjezd armádních konvojů z Ruska na Ukrajinu ve středu potvrdila i Severoatlantická aliance. „V posledních dvou dnech jsme zaznamenali stejné věci jako OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě). Viděli jsme vjíždět na Ukrajinu kolony ruské výzbroje, ruských tanků, ruských protiletadlových systémů, ruských děl a ruských bojových jednotek,“ prohlásil podle agentury AFP vrchní velitel spojeneckých vojsk NATO v Evropě Philip Breedlove, který je nyní v Sofii. Breedlove rovněž obvinil Rusko, že vyslalo na anektovaný Krym nosiče jaderných zbraní. „Zda nesou jaderné zbraně, anebo nikoli, nevíme,“ poznamenal.

Rada bezpečnosti OSN

Kvůli situaci na Ukrajině se ve středu večer sešla Rada bezpečnosti OSN. Ještě před jednáním prohlásil náměstek generálního tajemníka světové organizace Jens Andres Toyberg-Frandzen, že OSN je velice znepokojena "hrozbou totální války". O mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti kvůli situaci na Ukrajině požádaly Spojené státy.

Toyberg-Fradzen se zmínil o dalších možných scénářích vývoje na východní Ukrajině, včetně toho, že konflikt bude "zmrazen" a "současný stav přetrvá po celá desetiletí". Jinou variantou je pokračování potyček mezi proruskými rebely a ukrajinskou armádou, přičemž boje nízké intenzity by střídaly období výbuchů nepřátelství a růstu počtu obětí. První a třetí scénář označil dánský diplomat ve službách OSN za "katastrofu pro Ukrajinu".

Kyjev a NATO obviňují Rusko z vyslání posil a obrněné techniky proruským separatistů, kteří se prý chystají k nové ofenzívě na východě Ukrajiny, kde má od 5. září platit oboustranné příměří. To je však prakticky denně porušováno.

Americká velvyslankyně v radě Samantha Powerová obvinila Rusko, že "mluví o míru, ale přiživuje válku".

Rusko obvinění z vojenského vpádu na Ukrajinu stále popírá, podobně jako dříve odmítalo přiznat nasazení svých vojáků na Krymu, který v březnu anektovalo.

„Už jsme přestali věnovat pozornost nepodloženým prohlášením generála Breedlova o ‚zpozorovaných‘ ruských vojenských kolonách, které prý vtrhly na Ukrajinu. Nejednou jsme zdůrazňovali, že za opakovanou bruselskou rétorikou ohledně údajné přítomnosti ruských ozbrojených sil na Ukrajině nebyly a nejsou žádná fakta,“ prohlásil generál Igor Konašenkov, který je mluvčím ruského ministerstva obrany. Podle jeho slov čím méně je Breedlove věrohodný, tím poplašnější jsou prohlášení amerického generála.

Bývalý český prezident Václav Klaus v Bruselu nechtěl Breedlovova vyjádření komentovat. „Ty informace se opakují měsíce a ještě nikdy se neukázaly jako pravdivé. Kdyby byla všechno z toho pravda, tak už by tam musela být asi milionová ruská armáda, která tam nepřetržitě rok putuje, což si myslím, že pravda není,“ řekl českým novinářům v Evropském parlamentu. Před vyslovením závažných soudů je podle něj třeba vyčkat „na faktická, reálná data“.

Napjatá situace na východě Ukrajiny, kde se opakovaně porušuje příměří dojednané 5. září v Minsku, se výrazně zhoršila po volbách, které separatisté tento měsíc uspořádali v Doněcké a Luhanské oblasti (více o volbách na východě Ukrajiny se dočtete zde).

Od víkendu jsou v oblastech ovládaných proruskými povstalci pozorovány pohyby vojenských konvojů s municí, děly a tanky (více o přesunu vojenské techniky zde). Podle Kyjeva jsou to ruské posily vzbouřencům, kteří prý připravují ofenzivu k rozšíření svého území. Moskva však popírá, že zbraně a vojáci pocházejí z Ruska, a separatisté tvrdí, že to jsou jejich zálohy stahované zejména k Doněcku v očekávání naopak ofenzivy ukrajinských sil (vše o situaci na východní Ukrajině se dočtete zde).

Doněck, Luhansk, Kyjev, Mapa
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...