Džihád požírá další zemi Sahelu, Francie zabředá do války bez konce

  19:58
Vlnu islamistického extremismu v západní Africe se přes snahu Francie nedaří zastavit. Kritická situace je nejen v Mali, ale už i v Burkina Fasu. Francie posílá do regionu další vojáky. Proti její operaci Barkhane se ale mezi místními zvedá čím dál větší odpor.

Když koncem loňského listopadu vpadli do městečka Fada-Ngourma džihádisté, povraždili čtrnáct lidí včetně syna a dvou vnoučat Wabwy Ampougovniho. Chtěli vidět, jak trpí. Zezadu jim prořízli krk, pak jim podřízli hrdlo a nechali je pomalu umírat.

„Jsem naplněný slzami, té bolesti je příliš,“ truchlí muž žijící na východě Burkina Fasa. V posledních měsících útoků vyznavačů radikální formy islámu prudce přibylo. Loni při nich zahynulo téměř tisíc civilistů, což je o 190 procent více než o rok dříve. Před násilím podle OSN prchlo půl milionu lidí.

Poslední velký útok se odehrál tento týden. Ozbrojenci v úterý zaútočili na vesnický trh v severní provincii Sanmatenga a zabili 36 lidí. Prezident Roch Marc Kabore v reakci na útok vyhlásil dvoudenní státní smutek.

„Teroristické útoky jsou čím dál horší a odehrávají se čím dál blíž hlavnímu městu. Hlavním problémem je, že ze strany vlády zatím nevidíme žádnou reakci,“ řekla agentuře AP analytik Siaka Coulibaly. Množí se obavy, že vlna násilí ohrozí letošní prezidentské volby.

Dovolují si čím dál víc

Bezpečnostní krize v regionu odstartovala v roce 2012, kdy se islamisté dali dohromady s tuaregy a spojenými silami obsadili sever Mali. Když vytáhli na hlavní město Bamako, zasáhla francouzská armáda. V regionu je nyní asi 4 500 francouzských vojáků, v Mali v rámci výcvikové mise EU působí i sto dvacet českých vojáků.

Motodžihád dělá z Mali druhý Afghánistán. A v tom víru jsou Češi

Situace se přesto horší. Boje a teroristické útoky v Mali, Nigeru a Burkina Fasu si jen za poslední rok vyžádaly čtyři tisíce lidských životů. Za čtyři roky se tak roční bilance mrtvých zpětinásobila. 

Do západních médií proniknou jen velké incidenty. Například ten z počátku ledna, kdy radikálové hlásící se k Islámskému státu zaútočili na motorkách na základnu v Nigeru a zabili 89 vojáků. „Země Sahelu jsou rozlehlé a na většině území nejsou žádné vojenské posádky. Ozbrojené skupiny si dovolují čím dál víc,“ komentuje situaci portál televize al-Džazíra

Prezident padl, přišli radikálové

Burkina Fasa se ještě před pár lety problémy s džihádisty netýkaly. Problémy začaly na sklonku roku 2014, kdy protesty donutily k rezignaci dlouholetého prezidenta Blaise Compaorého (o něm více zde: Fešák Blaise: africký pučista, který se stal miláčkem Západu). Po jeho pádu se armáda ocitla v rozkladu a speciální jednotky byly rozpuštěny.

O rok později dvacetimilionová země zaznamenala první útok, při němž ozbrojenci napadli kavárnu v hlavním městě Ouagadougou a zabili třicet lidí. V následujícím roce zahynulo v metropoli při útoku na tureckou restauraci osmnáct lidí. 

Podobných incidentů rychle přibývalo po celé zemi. Džihádisté útočili na kostely i místní vůdce. Loni v listopadu udeřili na konvoj se zaměstnanci kanadské společnosti, která na východě země těží zlato. Na místě zůstalo 37 mrtvých. „Tento útok je svým rozsahem a zacílením naprosto bezprecedentní. Nic takového jsme v tomto regionu ještě neviděli,“ uvedla firma.

Při útoku islamistů na základnu v Nigeru zemřelo 89 vojáků (13. prosince 2019)
Francouzské jednotky v Burkina Fasu (11. listopadu 2019)

Právě z trhu se zlatem džihádisté čerpají finance na své aktivity. Kromě toho obchodují s drogami, zbraněmi a unesenými lidmi. Nejde přitom jen o jednu extremistickou skupinu. U hranic s Mali operuje místní pobočka al-Káidy, na pomezí Nigeru se zase činí salafisté napojení na Islámský stát.

Situaci komplikuje nevraživost mezi jednotlivými etniky živená spory o přístup k pastvinám a zdrojům vody. Experti viní i bezohlednou protipovstaleckou strategii vlády, která nahání příslušníky menšinových národů do náručí džihádistů. 

Obránci lidských práv poukazují na loňský případ, kdy bezpečnostní složky pobili sto padesát lidí podezřelých z podpory islamistů. Téměř všechny oběti patřily k pasteveckému národu Fulbů. „Fulbové se cítí ohroženi, tak se nyní přidávají k džihádistům, aby přežili,“ vysvětlil reportérům AP aktivista za práva tohoto etnika Daouda Diallo.

Ve Francii roste frustrace

Horšící se situace nutí jednat Francouze, kteří jako někdejší koloniální vládci cítí za západní Afriku odpovědnost. Prezident Emmanuel Macron v polovině ledna oznámil, že v rámci operace Barkhane pošle do regionu dalších 220 vojáků. S představiteli Burkina Fasa, Čadu, Mali, Mauritánie a Nigeru se také dohodl na vytvoření společného velení.

Francouzi jsou ze situace čím dál zoufalejší. Podle portálu Euractiv v řadách armády panují obavy, že do konfliktu nenávratně zabředne. Mezi místními se navíc čím dál častěji setkává s nepřátelstvím. Západoafričané na Francouze často pohlížejí jako na okupanty, kteří se pokoušejí „rekolonizovat“ jejich státy. V Bamaku se nedávno pálily francouzské vlajky, proti francouzské přítomnosti se protestovalo i v Nigeru. 

26. ledna 2020

Vleklý konflikt je čím dál nepopulárnější i doma. V rámci operace Barkhane dosud zemřelo jednačtyřicet Francouzů. Dosud největší ránu dostala armáda loni v listopadu, kdy při srážce dvou vrtulníků v Mali zahynulo třináct vojáků. Některým Francouzům se rovněž nelíbí, že jejich armáda svojí přítomností podporuje autoritářské a zkorumpované režimy.

Češi míří do bojů v Mali

Francie se snaží přesvědčit další evropské země k většímu zapojení do boje s islamisty. Česko to zvažuje, podle ministerstva obrany by v Mali, Nigeru a Čadu mohlo působit až 60 českých vojáků. Na rozdíl od vojáků ve výcvikové misi EU by se měli zapojovat i do bojových činností při speciálních operacích proti teroristickým skupinám. Návrh musí schválit vláda a Parlament. 

ČTK

K francouzské frustraci přispívá i neochota ostatních evropských zemí podílet se vojensky či finančně na hašení plamenů džihádu. A aby toho nebylo málo, Spojené státy plánují velké stahování vojáků ze západní Afriky. Pentagon je chce v rámci nové strategie zaměřené na konfrontaci Ruska a Číny přesunout jinam.

Podle The New York Times Američané ukončí výcvik vládních jednotek v Mali, Burkina Fasu a Nigeru a opustí i základnu dronů v Nigeru, která vyšla na 110 milionů dolarů. Na americkém zpravodajství jsou přitom francouzští vojáci v Sahelu značně závislí. „Pokud Američané odejdou, bude to pro nás velmi špatná zpráva,“ povzdechl si Emmanuel Macron.

Francouzský prezident Emmanuel Macron uctil památku 13 vojáků, kteří zemřeli...
Francouzští vojáci zkoumají podezřelý motocykl na severu Burkina Fasa. (9....
Francouzská helikoptéra hlídkuje na severu Mali (srpen 2018)

Šéf Elysejského paláce je z vývoje a rostoucích protifrancouzských nálad v Sahelu už tak frustrovaný, že začátkem letošního roku pohrozil stažením jednotek. Podle analytiků je to však dost nepravděpodobné. 

Náčelník generálního štábu generál François Lecointre se netají přesvědčením, že státy Sahelu by se bez francouzských vojáků zhroutily. Výsledkem by podle něj bylo nekontrolovatelné šíření terorismu a nová migrační vlna do Evropy. 

„Ani přes navýšení jednotek si nemyslím, že do konce roku budeme moci oznámit vítězství,“ prohlásil Lecointre ve středu. Konec operace Barkhane je tak zatím v nedohlednu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...