Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Afghánistán je hřbitovem impérií. Porazit se prostě nedá

  12:01
Znovu naplňuje svou nechvalnou pověst. Anebo ji brzy naplní, pokud se Spojené státy se svými spojenci nerozhoupají ke konečnému politickému rozhodnutí. Vojenské řešení válka s Tálibánem prostě nemá. Někteří, jako například Francouzi, to již pochopili, u jiných si to jaksi zákonitě vynutí okolnosti.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Snad kromě Alexandra Makedonského, jenž přes hornaté území dnešního Afghánistánu úspěšně prošel do Indie (aby u řeky Indus světovládně nalezl konec Asie), tam žádný cizí dobyvatel dlouhodobě neuspěl. Nájezdníci to proti místním bojovným kmenům nikdy neměli snadné.

Včetně Sovětů, jejichž potíže ve vyčerpávající studené válce neúměrně vzrostly s finančními, politickými a samozřejmě i lidskými ztrátami – hovoří se o nějakých čtrnácti tisících padlých – během okupace výbušného souseda.

Islamistické partyzány v multietnickém prostředí proti nim cvičil, zásoboval či mediálně podpíral kdekdo; často vzájemní konkurenti, ba úhlavní nepřátelé: USA, Čína, Pákistán, Írán a jiní.

Výsledkem byl víceméně stejný stav, s jakým se po mnohem delší vojenské přítomnosti potýkají USA a spol., tedy i my. Český kontingent, který vloni v bojích ztratil další své příslušníky. Což nám ostatně „ulehčovali“ historicky univerzální frází, že „padli, abychom my mohli žít“.

Dlouhá historie

Pokud se vrátíme na začátek spletitého afghánského vyprávění, zříme, že jeho nemalý soudobý význam je pouhopouhým odleskem geopolitické role, jaká mu byla přisuzována v 19. století.

Ruští kozáci přes něj harcovali, aby napadli Británií kontrolované kolonie na Indickém poloostrově. Londýn následně vedl dvě neefektivní ozbrojené kampaně za jeho ovládnutí (1. a 2. afghánská válka) a jistý slavný anglický maršál dlouho věřil, že očekávaný světový konflikt započne právě velmocenským měřením sil mezi ruským a britským impériem o Indii.

Padlých přibývá. Proč v Afghánistánu umírají čeští vojáci stále častěji

Poté co brežněvovský SSSR vstoupil do Afghánistánu, objevila se mimo jiné ozvěna této staré geopolitické obsese o snaze Kremlu prodrat se k Indickému oceánu. Nedomyšlené tažení na přání revoluční vlády v Kábulu přitom v Moskvě nevítali. Víceméně palácový marxistický převrat (nikoliv lidová revolta) se zbrklými sociálními reformami zamotal gerontokratům hlavy. Zhruba desetiletí oficiální přítomnosti Sovětské armády přineslo nakonec nikoliv začátek, nýbrž akceleraci konce jednoho světového konfliktu. Bipolární epochy.

Nejdelší vojna

Po „sovětském Vietnamu“, jak se afghánskému dobrodružství přezdívá, na sebe strhli moc zpátečničtí náboženští radikálové, aby nastolili své středověké představy o společnosti. Přitom není bez zajímavosti, že se jim svržení levičácké garnitury v metropoli zdařilo až poměrně dlouho po neslavném odchodu jejího patrona. Definitivní odstranění spíše modernistických proudů dlouholetými chráněnci Západu, kteří svůj zápas chápali též coby boj národně osvobozenecký, poskytlo mimo jiné bezpečné zázemí pro aktéry o úroveň nebezpečnější. 

Česko v misích ztratilo už 29 vojáků, posledních 14 v Afghánistánu

Pro zahraniční spolubojovníky, ambiciózní mezinárodní extremisty, což jsme uvykli shrnovat pod marketingovými pojmy al-Káida nebo Usáma bin Ládin. Ten byl, již jako ryze symbolická figura, posléze zlikvidován, jenže vstali noví bojovníci. Obdobná „islamistická internacionála“, která je významným rizikem především pro Evropu, dnes figuruje v dalších zástupných válkách – v Sýrii, Jemenu a tak dále.

Poněkud zpozdilou se ve světle známých dějinných událostí hned zkraje zdála představa, že nová vlna vývozu západní ideologie bude tentokrát v Afghánistánu přijata s otevřenou náručí. 

Přesto nebylo mnoho těch, kteří se po zničení Dvojčat odvážili nahlas rozporovat sociálně-inženýrský projekt, jehož protagonistou byla jediná supervelmoc. Dokonce existovaly seriózně míněné představy, že jde o koncepci srovnatelnou s oktrojováním nového řádu poválečnému Německu a Japonsku...

Demokracie nikde

Dopadlo to opačně. O demokracii v zoufale zaostalé zemi, rozdělené národnostně i kmenově, s tradicí krevní msty či podřízené role ženy mohou mluvit pouze kábulské elity, kterýchžto reálná moc končí na dohled od hlavního města. 

KOMENTÁŘ: Čest jejich památce. Víme ale, proč naši vojáci padli?

A to se říká, kdo ví, jestli. Spolehlivou místní armádu a policii se samozřejmě vybudovat nezdařilo (opět můžeme odkázat na éru sovětské přítomnosti), z apriorně problematické postkonfliktní rekonstrukce se stal nástroj systematické korupce vyvolených.

Přítomnost cizích jednotek pomáhá překonávat spory místních polních velitelů, za nimiž příležitostně stojí rozličné velmoci a kteří mají značný příjem z raketového nárůstu (za tálibánské éry bezmála vymýcené) produkce omamných jedů. Přičemž existují jisté náznaky, že do rozmáchlého obchodu s drogami je věru zapleten leckdo.

Trump šokoval. Sovětský svaz měl na invazi do Afghánistánu právo, řekl

Ozbrojené složky Spojených států amerických, podporované ve velkém najímanými žoldnéři, jejichž smrt nefiguruje v oficiálních statistikách, vedou nejdelší vojnu vlastní historie. Vybřednout z ní lze, ovšem nesnadno a sotva bez ztráty tváře. Přítomnost v de facto neexistujícím státě nicméně stále obnáší šanci vměšovat se do života okolních, energeticky i bezpečnostně citlivých regionů. 

Nadto jsou moderní tažení, cynicky řečeno, obvykle vynikajícím obchodem. Nevybíravým vměšováním velmocí, případně zájmových skupin do nekonečného afghánského zabíjení si tudíž můžeme být jisti napořád.

Návrat jednoho z padlých českých vojáků z Afghánistánu:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...