Ministr školství Robert Plaga předal vysvědčení žákům první třídy na ZŠ Věry...

Ministr školství Robert Plaga předal vysvědčení žákům první třídy na ZŠ Věry Čáslavské na pražských Petřinách. (30. června 2021) | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Vysvědčení předal i Vinnetou. Žáci a studenti slaví konec školního roku

  • 33
Školní rok, který děti kvůli pandemii strávily po řadu týdnů výukou na dálku, je u konce. Žáci a studenti si ve středu převzali vysvědčení. Od čtvrtka je pak čekají letní prázdniny. Mnoho dětí jako každý rok vyjede na oblíbené tábory, podmínkou účasti na nich bude test na koronavirus, potvrzení o očkování nebo o prodělané nákaze.

Hodnocení celoroční píle si ve středu odnese zhruba 1,4 milionu žáků základních a středních škol. Slavnostní den si nenechal ujít ani ministr školství Robert Plaga, který předal vysvědčení žákům I. C pražské ZŠ a MŠ Věry Čáslavské. Poté vyvedl žáky devátých tříd.

Někde se vysvědčení předává i netradičním způsobem. Například děti ze Základní školy Jabloňany na Blanensku ho obdrželi od indiánského náčelníka Vinnetoua, jehož ztělesnil kaskadér a herec Michal Bednář.

Žáci šesté třídy zlínské základní školy se zase ráno sešli před historickým autobusem, se kterým se pak vydali na vyhlídkovou jízdu po městě.

Základní a střední školy byly v končícím školním roce kvůli epidemii covidu-19 pětinu až dvě třetiny času zavřené. Situace se lišila na různých stupních a typech škol.

Letní tábory jsou skoro plné, organizátoři řeší testování dětí

Nejvíce času doma strávili středoškoláci. Naopak nejdéle byly třídy otevřené pro handicapované žáky speciálních škol. Víc byly děti doma v druhém pololetí, a to kvůli březnové vlně epidemie.

Podobně jako už v pololetí doporučilo ministerstvo školství i pro závěrečné hodnocení využít více slovního hodnocení, případně v kombinaci s tradiční klasifikací. Podle zjištění České školní inspekce ale v pololetí zůstala i přesto většina škol u známek.

Slovní či kombinované hodnocení využila podle inspekce aspoň v některých třídách asi čtvrtina škol a do budoucna o tom uvažovalo dalších asi šest procent základních škol.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video