Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

14:00

Vážení čtenáři, online reportáž k průběhu druhého kola senátních voleb končí. Děkujeme za vaši pozornost.

12:43

Na Dědečkova slova o žalobě reagovala pro iDNES.cz Markéta Pekarová Adamová následovně:

„V tweetu ani kdekoliv jinde není jméno pana Dědečka vůbec zmíněno. Nejspíš se tedy v tom sám našel, avšak na tom nenesu vinu já, ale spíše jeho svědomí. Plně však akceptuji jeho právo podat žalobu. Stejně jako právo zesměšnit se.“

12:20

„Deklarovali jsme, že volby senátní pro nás nejsou tak důležité jako volby komunální. Pojistka demokracie jsou novináři a další instituce, Senát nepovažujeme za tak důležitý,“ řekl poslanec za SPD Radim Fiala v Partii Terezy Tománkové na CNN Prima NEWS.

12:07

Neúspěšný kandidát do Senátu chce žalovat šéfku Sněmovny za výrok o imunitě

přečíst článek
11:24

Ani po volbách koalice SPOLU nepředstavila svého kandidáta na Hrad. Ministr dopravy Martin Kupka to zdůvodňuje aktuální situací. „Čas nám zabrala práce na řešení energetické krize i na volbách,“ řekl Kupka.

11:15

„Mrzí nás, že u pěti obvodů šlo o desítky nebo nízké stovky hlasů, které rozhodly. Jednotlivé kandidáty v druhém kole voleb jsem navštívil. Kandidátů jsme ale měli hodně a měli jsme na to pouze týden,“ reagoval Havlíček na dotaz moderátorky, zda hnutí ANO nesoustředilo příliš mnoho pozornosti na propagaci jediné kandidátky Jany Nagyové na Jihlavsku.

Kupka mu ale oponoval s tím, že kampaně ANO a SPD se míjí s realitou. „Kandidáti vedli své vlastní kampaně, vysvětlovali voličům vládní politiku. Kampaň hnutí ANO a SPD se míjí s realitou.“

11:09

Podle jeho diskuzního oponenta, ministra dopravy Martina Kupky, vyhrála slušnost nad štanglí salámu.

„Souhlasím s tím, že je to osobní prohra Andreje Babiše,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka. „Je důležité vzpomenout si, jak dramatické byly útoky opozice proti vládě, co zažíval Miloš Vystrčil na Jihlavsku, kam přijelo celé předsednictví hnutí ANO, rozdávali tam salámy. Vyhrála slušnost a demokracie, vyhrála politika, která neslibuje vzdušné zámky,“ řekl ministr k výsledku senátních voleb.

11:05

„Co se týká senátních voleb, v prvním kole jsme byli velmi spokojení, v zásadě jsme vyhráli. Částečně se to dá považovat za referendum o vládě. Ve druhém kole volilo 480 tisíc voličů, tam to s referendem srovnávat nelze. Spokojení nejsme, tam jsme prohráli,“ řekl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček a pogratuloval vítězné koalici SPOLU v Partii Terery Tománkové na CNN Prima NEWS.

10:20

Neúspěšný kandidát do Senátu ekonom Jaromír Dědeček (ANO) z Jičínska chce žalovat šéfku TOP 09 Markéta Pekarovou Adamovou. Vadí mu jeden z jejích předvolebních výroků na adresu Dědečkovy spolustranice Jany Nagyové o tom, že si jde do Senátu pro imunitu. Dědeček v Jičíně podlehl Tomáši Czerninovi (SPOLU), který míří do horní komory Parlamentu.

09:14

Na internetu kolují vtipy o obytném vozu Andreje Babiše, s kterým dělal kampaň po republice před volbami do zastupitelstva a Senátu, a nabízí se k prodeji. K inzerátům, které lidé vytvořili, píší popisky za Babiše  jako „Nesplnil účel“ nebo „Už je mi k ničemu“.

08:57

Historicky nejvyšší počet žen - patnáct - zasedne do lavic v Senátu. Zatímco šest senátorek je stávajících, pro devět půjde o novou roli.

Senát zestárl a přibyli lékaři. Žen bylo zvoleno rekordních devět

přečíst článek
07:41

Ještě dlouho pravděpodobně budou mediálním a politickým prostorem rezonovat slova bývalého premiéra Andreje Babiše o tom, že senátní a komunální volby v září a říjnu 2022 budou referendem o vládě. 

Reagovala na ně i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, když na Twitteru uvedla: „Prohrál. Mám velkou radost z vítězství kandidátů SPOLU i našich koaličních partnerů.“

07:27

„Konečně budou moct senátoři nějakou kolegyni beztrestně plácnout po zadku!“ napsal ironicky pod twitterový příspěvek zastánkyně sexuálního obtěžování Daniely Kovářové jeden z uživatelů - podle popisku bývalý brněnský Pirát.

Podle Kovářové, nezávislé kandidátky z obvodu Plzeň-Slovany, jižní Plzeňsko a části Klatovska, se musí kampaň dělat kontaktně, nikoli přes billboardy a od stolu. Takový je podle ní klíč k úspěšnému projití do Senátu.

07:20

Babiš se střelil do nohy slovy o referendu. ANO nemělo osobnosti, míní politolog

přečíst článek
07:00

Podle politologa Lukáše Valeše se potvrdila slova Andreje Babiše, že Senát neumí. Přesto tomu při současné situaci nerozumí.

„Je to zvláštní, ANO hrálo vše do karet. Do druhého kola se jim probojoval rekordní počet kandidátů, nálada ve společnosti je silně protivládní a navíc se vždycky do Senátu volilo tak, že navrch měli kandidáti proti vládě, tedy za ty strany, které neměly většinu v Parlamentu,“ okomentoval pro iDNES.cz

06:35

Slušnost zvítězila, tak okomentovala vítězství svých straníků v senátních volbách poslankyně Decroix za ODS.

NEDĚLE 2. ŘÍJNA

20:23

Výhra Miloše Vystrčila (ODS) nad Janou Nagyovou (ANO) není jen prohrou hnutí ANO, je to osobní prohra Andreje Babiše, domnívá se předseda vlády Petr Fiala. Vystrčilovu výhru v tomto ohledu považuje za symbolickou.

19:05

Voliči se podle znovuzvoleného senátora v obvodu Jičín Tomáše Czernina (TOP 09) v senátních volbách zachovali rozumně a „neskočili na špek“ předsedovi hnutí ANO. „Andrej Babiš by si měl uvědomit, že doba, kdy si myslel, že uspořádá republiku ku prospěchu svému, je pryč, a že lidi se od něj oblbovat nenechají. Z toho mám radost,“ řekl Czernin.

19:00

Senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty zejména pro STAN a ČSSD. Nejvíce si polepší pokladna ODS.