Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala | foto:  František Vlček, MAFRA

Poslanci po zvolení Fialy místopředsedou Sněmovny ustavili kontrolní komise

  • 1228
Na třetí pokus byl zvolen místopředsedou Sněmovny lídr ODS Petr Fiala. V tajné volbě pro něj hlasovalo 116 ze 186 přítomných poslanců. Po jeho zvolení si poslanci schválili nový zasedací pořádek a ustavili sněmovní komise. Znovu v řadě případů fungovala hlasovací koalice poslanců ANO, KSČM a SPD.

Ze 186 poslanců, kteří převzali hlasovací lístek, jej odevzdalo 183. Z nich dalo Fialovi hlas 116.  „Děkuji za podporu při zvolení místopředsedou Poslanecké sněmovny a jsem připraven tuto funkci zastávat odpovědně. Jsem rád, že nakonec zvítězil zdravý rozum a nebyl porušen princip poměrného zastoupení stran ve vedení Sněmovny,“ napsal šéf občanských demokratů na Twitteru.

28.listopadu 2017 v 14:54, příspěvek archivován: 28.listopadu 2017 v 15:07

Děkuji za podporu při zvolení místopředsedou Poslanecké sněmovny a jsem připraven tuto funkci zastávat odpovědně. Jsem rád, že nakonec zvítězil zdravý rozum a nebyl porušen princip poměrného zastoupení stran ve vedení sněmovny.

„Doufám, že se jasně ukázalo, že co se tu odehrálo minulý týden i ze strany hnutí ANO, byla cesta do slepé uličky. Dnes byl složen jakýsi reparát, pokud jde o poměrné zastoupení ve vedení Poslanecké sněmovny. Doufám, že je to příznivá zpráva i pro hlasování, která se budou v tomto týdnu odehrávat,“ řekl Fiala po svém zvolení novým místopředsedou Sněmovny.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek po zvolení Fialy poděkoval všem poslancům, kteří se podle něj „zachovali státotvorně“. Poznamenal, že si někteří členové dolní komory parlamentu mohli naschvály ušetřit a mohli Fialu zvolit už při prvním pokusu.

„Jsem rád, že jsme ukončili tuto poněkud trapnou vložku a že je konečně naplněn počet místopředsedů Sněmovny,“ uvedl Bělobrádek.

Poslanci také schválili ustavení všech sedmnácti výborů. U některých ještě není jasné, kdo přesně v nich bude zasedat. Například ustavení petičního výboru schválilo 181 poslanců ze 190 přítomných, ale místo Jiřího Hlavatého, který se vzdal mandátu, bude muset někdo z ANO ještě zaplnit.

Pekarová se opřela do Vondráčka

Po zvolení Fialy se na plénu místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová zkritizovala předsedu Sněmovny Radka Vondráčka z ANO za jeho slova v pořadu Otázky Václava Moravce, že by se při vydání lídra ANO Andreje Babiše mělo zohlednit, že zřejmě bude premiérem. Podle Adamové tím ale porušil principy právního státu. 

Vondráček reagoval, že jeho slova byla vytržená z kontextu. Uvažoval prý o tom, jak Česko bude působit na ostatní země, pokud bude v jeho čele trestně stíhaný premiér. I proto by se podle něj měly důsledně prověřovat veškeré informace.

Na Pekarovou reagoval i ministr spravedlnosti Robert Pelikán  z ANO, že mu připadá divné vyzývat někoho, aby se omlouval za svoje názory.

Pro Fialu hlasovali zřejmě i zástupci hnutí ANO

Pro Fialu na post pátého místopředsedy hlasovali zřejmě i poslanci z hnutí ANO. „ODS skončila druhá a podle nás má nárok na místopředsedu Sněmovny,“ zdůvodnil rozhodnutí poslaneckého klubu ANO a první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Ještě před zvolením Fialy reagoval na názor ODS, že už v prvním kole nebyl zvolen místopředsedou Sněmovny, protože ODS „nepolíbila prsten“. Podle Faltýnka se ANO v rámci povolebního vyjednávání sešlo se zástupci Pirátů, SPD a KSČM, kteří je požádali  o zvolení „jejich lidí“ do vedení Sněmovny, ale šlo pouze o přátelské setkání, při kterém se „nelíbal prsten“.

Už minulý týden Sněmovna zvolila kromě šéfa Sněmovny Radka Vondráčka z ANO jen čtyři místopředsedy - Jana Hamáčka z ČSSD, Vojtěcha Filipa z KSČM, Tomia Okamura z SPD a Piráta Vojtěcha Pikala. Fiala minulý týden neprošel. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury proto, že občanští demokraté „nepolíbili prsten“, tedy nesklonila se při Babišovým hnutím.

I když ODS hnutí ANO ve svých výrocích nešetří, šéf hnutí Babiš i Faltýnek před hlasováním přesvědčovali kolegy z klubu, aby se nad to povznesli. Naopak SPD byla otevřeně proti Fialovi, protože občanští demokraté nepodpořili Okamuru na místopředsedu Sněmovny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video