Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ptát se teď „A co Češi?“ je populistické a nesolidární, říká socioložka

  18:44
Podpora Česka vůči Ukrajině a jejím občanům, kteří se ocitli ve válce, je nyní nebývale veliká. S nárůstem cen pohonných hmot a zdražováním energií se však začínají objevovat hlasy „a co čeští občané“. „Politici by měli říkat, že je v pořádku, že to bude něco stát, když bojujeme za jednu z našich klíčových evropských hodnot. Nebude to zadarmo,“ míní socioložka Institutu sociologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Marie Jelínková.
Do zřízeného centra přicházejí stále další uprchlíci, kteří odcházejí z...

Do zřízeného centra přicházejí stále další uprchlíci, kteří odcházejí z Ukrajiny kvůli aktuální válečné situaci. (6. března 2022) | foto: ČTK

Podle několika průzkumů veřejného mínění je většina české společnosti s reakcí vlády na situaci na Ukrajině spokojená. S prudkým nárůstem cen pohonných hmot a zdražováním energií se však na sociálních sítích začaly množit komentáře kritizující vládu Petra Fialy, že Ukrajině se pomáhá, ale pro české občany v tomto ohledu nic nedělá.

Jeden za všechny. „Jako vláda České republiky by pro Vás měla být Česká republika vždy na 1. místě. Nejdříve se postarejte o vlastní občany a pak se starejte o ostatní,“ napsala premiérovi na Twitteru ve čtvrtek Sarah Houfková. Kritické komentáře a příspěvky mají všechny podobné vyznění.

„Myslím si, že teď otázka ‚ale co čeští občané‘ je velmi populistické a nebezpečné vyjádření. Solidarita je součástí našich hodnot a solidární chování s sebou samozřejmě nese i nějaké náklady,“ reagovala socioložka Institutu sociologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Marie Jelínková.

„Politici by měli dle mého říkat, že je v pořádku, že to bude něco stát, když bojujeme za jednu z našich klíčových evropských hodnot. Nebude to zadarmo. Když někdo přijde s tím sobeckým znejisťováním ‚a co my‘, tak může vůli pomáhat zásadním způsobem narušit,“ míní Jelínková.

Vláda na tahu: může ovlivnit veřejnou podporu

Jestli se nyní velmi pozitivní mínění české společnosti o podpoře Ukrajiny, potažmo ukrajinských uprchlíků, časem zhorší, bude podle oslovených odborníků záležet na více okolnostech - krocích vlády, postoji opozice, počtu příchozích uprchlíků, jak bude vypadat začleňováni do české společnosti i jak se bude válka dále vyvíjet.

Česká asistenční centra pro uprchlíky z Ukrajiny

Uprchlíci z Ukrajiny jsou přijímáni v Kongresovém centru v Praze. (4. března 2022)

„Hrozí, že se lidé začnou bát poklesu mezd, konkurence na pracovním trhu a ekonomického dopadu. Zvlášť pokud se to spojí s ekonomickou krizí okolo energií,“ předpověděl minulý týden ve středu v rozhovoru pro iDNES.cz sociolog Daniel Prokop z agentury PAQ Research.

„Pokud bude situace na Ukrajině dál eskalovat, bude bezvýhradná podpora trvat déle,“ domnívá se sociolog a ředitel výzkumného ústavu STEM Martin Buchtík. „Bude důležité, jaké konkrétní kroky nyní vláda udělá či neudělá pro domácnosti s nízkými a středními příjmy v souvislosti s energetickou krizí. Podle toho může ztratit podporu rychleji, nebo naopak předejít problémům,“ dodal.

Ukrajinky chtějí pracovat, hrozí jim pád do šedé zóny, říká Jurečkova expertka

Stejně tak důležitý podle něj bude i postoj opozičních stran, zejména hnutí ANO, které skončilo v parlamentních volbách těsně druhé. „Pokud bude opozice říkat, že pro nás uprchlíci z Ukrajiny představují nějaké riziko, pravděpodobně dynamicky posunou názor veřejnosti,“ míní Buchtík.

Vaše hodnoty neovlivňuje, kolik platíte za plyn

Psycholog Dalibor Špok očekává, že bude vývoj situace stejný jako během pandemie covidu-19. „Dočkáme se úplně stejných nechutností jako během pandemie covidu, stejných primitivních názorů a někteří jedinci se budou chtít zviditelnit,“ myslí si psycholog.

„Už se začínáme setkávat s projevy toho, že se lidé po reakci na emoce šoku a strachu pomalu vracejí ke svému hodnotovému žebříčku a dlouhodobému přesvědčení. Není to tak, že by bohatší lidé pomáhali více než chudší, je to o našich nastavených hodnotách a ty neovlivňuje to, jestli dlužíme za plyn,“ tvrdí Špok.

Pokud však někdo dlouhodobě věřil Rusku a odmítal uprchlíky, je podle psychologa velice pravděpodobné, že se ke svým dlouhodobým postojům časem vrátí, i když jsou nyní v rozporu s jeho emocemi.

I sociolog Buchtík očekává, že se budou lidé postupně přiklánět k názorům těch, kterým dlouhodobě věří. „Tato situace je do značné míry výjimečná, protože všechna naše pozornost je upřena na Putinovu agresi. To se samozřejmě změní,“ předpokládá.

Češi se překonávají, peníze pro Ukrajinu už předčily dary po tornádu

„Přítomnost migrantů byla v minulosti v Česku spíše tolerovaná než vítaná. Česká praxe byla vysoce restriktivní i vůči imigrantům ze Sýrie, Iráku či Afghánistánu, tedy také válkou postižených zemí,“ připomněl odborník na migraci Robert Stojanov působící na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Kvůli situaci na Ukrajině se ale česká azylová a migrační politika změnila, stejně jako nahlížení veřejnosti na uprchlíky. 

Podle socioložky Jelínkové je situace jiná, jelikož má česká společnost na Ukrajince i dost osobních vazeb, národy jsou si vzájemně blízké. Stojanov zase podotkl, že ke změně vnímání migrace přispěly ukrajinské ženy a děti, které tvoří drtivou většinu příchozích z Ukrajiny. Ministr vnitra Vít Rakušan v pondělí řekl, že více než polovina ukrajinských uprchlíků v Česku jsou děti a čtyři pětiny dospělých jsou ženy.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Okamura přál uzdravení Ficovi a volal po neutralitě Ukrajiny. Hrál mu Ortel

23. května 2024  10:05,  aktualizováno  18:55

Zhruba tisícovku příznivců dokázalo přilákat opoziční hnutí SPD na svůj hlavní mítink před...

OSN schválila den památky obětí genocidy v Srebrenici. Srbové protestovali

23. května 2024  17:58,  aktualizováno  18:07

Valné shromáždění OSN schválilo návrh, aby si svět každý rok připomínal genocidu v bosenské...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  17:36

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

23. května 2024  16:13,  aktualizováno  17:08

Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...