Ukrajinské vojenské jednotky se pohybují na osvobozeném území v Charkově. (12....

Ukrajinské vojenské jednotky se pohybují na osvobozeném území v Charkově. (12. září 2022) | foto: AP

STALO SE DNES: Ukrajina dobývá zpátky své území, soud ke kauze Čapí hnízdo pokračuje

  • 1
Ukrajinská armáda od začátku září dobyla zpět šest tisíc kilometrů čtverečních svého území. Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem si vyžádaly již desítky lidských životů. Druhým dnem pokračuje soud ke kauze Čapího hnízda. Maximální prodejní cena elektřiny vyráběná neplynovými elektrárnami by měla být stanovena na 180 eur za megawatthodinu, tedy zhruba 4 420 Kč. Evropský parlament se zabývá pravidly minimálních mezd v členských státech.

Ukrajinské armádě se daří postupovat na východě a jihu země. Zpátky dobyla již 6000 kilometrů čtverečních svého území. V posledních dnech se ve východní Charkovské oblasti podařilo osvobodit města Kupjansk, Izjum či Balaklija. V Doněcké oblasti se Ukrajinci dostali zpátky do Svjatohirsku, který leží asi 40 kilometrů jihovýchodně od Izjumu a od června byl pod kontrolou Rusů.

Ukrajina hlásí za dva dny dvojnásobný postup, Rusko má potíž s novou frontou

Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem si dosud vyžádaly nejméně 49 životů z řad arménských vojáků. Ázerbájdžán tvrdí, že reaguje na „rozsáhlou diverzní akci“ arménské strany, která si vyžádala oběti na životech. Přestože se obě země dnes ráno dohodly na příměří, porušeno bylo po několika minutách.

Rozhořel se boj mezi Arménií a Ázerbájdžánem, obě země hlásí desítky mrtvých

Druhý den líčení v kauze dotace na Čapí hnízdo trvalo zhruba dvě a půl hodiny. Soudce povolal písmoznalce a ekonomického experta. Jako první před soud předstoupil expert na písmoznalectví Aleš Čulík, který měl objasnit, zda byl zfalšován podpis Andreje Babiše mladšího na smlouvě o převodu akcií společnosti Farma Čapí hnízdo, případně zda jej mohl zfalšovat jeho otec Andrej Babiš. K jednoznačným závěrům však znalec nedospěl.

Byl podpis na listině k akciím na Čapí hnízdo falešný? Písmoznalec neví

Maximální prodejní cena elektřiny vyráběná neplynovými elektrárnami by měla být stanovena na 180 eur za megawatthodinu (4 420 Kč). Exekutiva Evropské unie počítá i s odebráním 33 procent nadbytečných zdanitelných zisků producentům fosilních paliv. Takto získané peníze by měly členské země využít ke snížení cen zejména pro ohrožené domácnosti a firmy.

Evropský strop na elektřinu vyrobenou bez plynu? 180 eur za MWh, říká návrh

Evropský parlament bude hlasovat o pravidlech minimální mzdy v Evropě. Minimální mzda v členských státech nebude všude ve stejné výši, ale upraví ji stejná pravidla. Navíc se bude pravidelně valorizovat. Návrh má také posílit kolektivní vyjednávání zaměstnanců o platech.

EU chystá každé zemi minimální mzdu. V Česku by stoupla o čtyři tisíce

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video