Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhořel se boj mezi Arménií a Ázerbájdžánem, obě země hlásí desítky mrtvých

  6:49aktualizováno  19:43
Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem, které opět propukly v noci na úterý, si dosud vyžádaly nejméně 49 životů z řad arménských vojáků. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan. Ázerbájdžán přišel o 50 příslušníků armády, uvedlo podle agentury TASS Baku. Obě země se ráno dohodly na příměří, které se však rozpadlo po několika minutách.

Arménští vojáci v oblasti Náhorního Karabachu (21. října 2020) | foto: AP

Ozbrojené síly Ázerbájdžánu zahájily od půlnoci místního času ofenzivu v šesti nebo sedmi směrech, řekl Pašinjan v projevu v parlamentu. „Nyní ázerbájdžánská strana pokračuje v útocích už jenom v jednom nebo dvou směrech,“ uvedl premiér a dodal, že obvinění z provokací ze strany Baku jsou falešná.

„Momentálně arménské ministerstvo obrany hovoří o 49 mrtvých vojácích. Nejde však o finální počet, informace je třeba upřesnit,“ řekl Pašinjan dopoledne poslancům. Podle agentury Reuters zemřeli minimálně tři civilisté.

Arménský premiér Nikol Pašinjan (7. září 2022)

Ázerbájdžán z rozpoutání konfliktu viní Arménii, která podle něj na hranicích připravovala „rozsáhlou diverzní akci“. I tato země hlásí mrtvé. „Při snaze odvrátit provokaci arménských ozbrojených sil zemřelo 50 armádních příslušníků, z toho 42 příslušníků ozbrojených sil a osm pracovníků pohraniční služby,“ sdělilo večer ázerbájdžánské ministerstvo obrany.

„Arménské ozbrojené síly navíc intenzivně ostřelovaly pozice ázerbájdžánské armády v oblastech Daškasan, Kalbajar a Lachin různými typy zbraní, včetně minometů,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Jeden z obyvatel Gorisu portálu news.am sdělil, že zhruba od půl dvanácté večer místního času (21:30 SELČ) bylo ve městě slyšet dělostřelectvo. U Kornidzoru si pak místní všimli dronů, uvádí stejný zdroj.

Ázerbájdžánská agentura APA uvedla, že podle tamního ministerstva obrany arménské ozbrojené síly použily nejrůznější zbraně včetně minometů, k útoku na pozice, úkryty a základny ázerbájdžánské armády, což prý vedlo ke ztrátám na životech a poškození vojenské infrastruktury.

Námluvy s Ázerbájdžánem? Náhorní Karabach vyčítá ruským mírotvůrcům nečinnost

Arménské ministerstvo obrany kolem poledne SELČ uvedlo, že situace na hranici s Ázerbájdžánem zůstává „mimořádně napjatá“. Nepřítel se podle něj nadále pokouší o postup na čtyři arménské obce ležící u společné hranice. Dříve úřad oznámil, že ázerbájdžánskému ostřelování čelí města Goris, Džermuk a Sotk.

Pašinjan podle agentury DPA dále uvedl, že o situaci telefonicky hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Jerevan současně požádal o pomoc spojence z vojenského paktu Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) a inicioval také zasedání Stálé rady Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Francie oznámila, že boje na Kavkaze nadnese v Radě bezpečnosti OSN.

Krátké období klidu

Mezi oběma kavkazskými zeměmi se po období klidu v noci na úterý opět rozhořely boje a obě strany se navzájem viní ze zodpovědnosti za obnovení konfliktu. Útok podle arménské strany začal krátce po půlnoci místního času. Ázerbájdžán nejprve uvedl, že reagoval na „rozsáhlou diverzní akci“ Arménie, která si vyžádala oběti. Následně popřel, že by ázerbájdžánská vojska vpadla na území Arménie.

Ázerbájdžánská média dříve uvedla, že od 7:00 SELČ se strany dohodly na klidu zbraní, který podle nich Arménie okamžitě porušila. Arménská média napsala, že se situace uklidnila.

Útoky se v úterý podle informací na sociálních sítích odehrály také mimo oblast Náhorního Karabachu, který je již desítky let předmětem sporu obou zemí. Rozsáhlejší konflikt na podzim roku 2020 skončil po šesti týdnech porážkou Arménie, která si ale i díky ruskému zprostředkování udržela kontrolu nad většinou Náhorního Karabachu. Střety mezi ázerbájdžánskými a arménskými silami se v minulých měsících odehrávaly pravidelně.

Rusko chce situaci stabilizovat

Arménský ministr obrany Suren Papikjan uvedl, že hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Šojgu. Oba se údajně „dohodli na přijetí nezbytných kroků ke stabilizaci situace“.

Kreml podle agentury TASS uvedl, prezident Vladimir Putin dělá vše, co je v jeho silách, aby se situace zklidnila. Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes ale vyjádřil obavy, že se Rusko možná snaží konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem naopak podpořit. „Obavy vyvolává, zda se Rusko nějakým způsobem nesnaží konflikt rozdmýchat, aby odvedlo pozornost od Ukrajiny,“ uvedl podle Reuters Blinken.

Rusko je klíčovým zprostředkovatelem moci v regionu a spojencem Arménie. Obě země jsou navíc členy ODKB. Rusko do regionu vyslalo už v roce 2020 tisíce mírových sil jako součást dohody o ukončení šest týdnů trvajících bojů mezi oběma stranami, v jejichž důsledku Ázerbájdžán dosáhl významných územních zisků.

Ačkoli má Moskva v oblasti mírové jednotky, konflikty ale nejsou výjimečné. Před měsícem Rusko obě strany opět vyzvalo ke zdrženlivosti poté, co Ázerbájdžán oznámil dobytí několika arménských pozic.

Letité vyhnanství skončilo. Baku začalo vracet uprchlíky do Karabachu

Silným spojencem Ázerbájdžánu je také Turecko, jehož ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v úterý prohlásil, že jednal se svým ázerbájdžánským protějškem Džejhunem Bajramovem o „arménské provokaci“ na hranicích s Ázerbájdžánem a vyzval Arménii, aby se zaměřila na mírová jednání.

„Arménie by měla přestat s provokacemi a zaměřit se na mírová jednání a spolupráci s Ázerbájdžánem,“ uvedl turecký ministr na Twitteru po jednání s Bajramovem. Turecko stojí v konfliktu pevně na straně etnicky a jazykově spřízněného Ázerbájdžánu.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell hovořil o „nebezpečné eskalaci, která musí skončit“, nepřipsal však odpovědnost jedné či druhé straně. „Vyzýváme k okamžitému zastavení útoků a návratu k vyjednávacímu stolu. EU je v kontaktu s oběma stranami, aby přispěla k deeskalaci,“ napsal. K uklidnění situace vyzvala také Severoatlantická aliance.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...