Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letité vyhnanství skončilo. Baku začalo vracet uprchlíky do Karabachu

  20:24
Ázerbájdžán v posledních týdnech zvýšil tlak na Arménii ohledně stahování jejích jednotek z Náhorního Karabachu. Arménie totiž přislíbila, že své zbývající vojáky odvolá nejpozději v září. Do vesnic v okolí Karabachu se začali vracet etničtí Azerové, kteří prchli před třiceti lety.
Ázerbajdžánci vracející se do svých domovů si prohlížejí nově obnovenou vesnici...

Ázerbajdžánci vracející se do svých domovů si prohlížejí nově obnovenou vesnici Agali. (19. července 2022) | foto: Profimedia.cz

Ázerbájdžán se v první vlně chystá osídlit území v oblasti Zangilanu, jednoho z měst v okolí Karabachu, které předloni získal zpět v šestitýdenní válce s Arménií, při které zahynulo více jak 6 500 lidí. Pro zemi oplývající ropným bohatstvím se jedná o symbolický okamžik, který nazývá „Velkým návratem“.

Ze Zangilanu ležícího nedaleko íránských hranic uprchlo v roce 1993 více než 30 000 etnických Azerů. Podle prezidentova zmocněnce pro Náhorní Karabach Vahida Hadžijeva se prozatím vrátilo zhruba 60 lidí. Pro rozhlasovou síť Voa News pak uvedl, že do zmíněné oblasti se v nejbližších dnech navrátí dalších 41 rodin, konkrétně do vesnice Agali.

Válka o Karabach

Mapa Náhorního Karabachu. (7. ledna 2016)

Na podzim roku 2020 se Ázerbájdžán a Arménie podruhé pustily do války o kontrolu nad Karabachem. Boje ukončila až dohoda o příměří zprostředkovaná Ruskem. Na základě této dohody se Arménie vzdala částí území, které po desetiletí kontrolovala. Rusko do oblasti vyslalo přibližně 2 000 mírových sil, které mají dohlížet na tamní křehké příměří.

Ázerbájdžánská vláda se zavázala, že navrátilcům zajistí pracovní místa. V Agali již také postavila desítky domů vybavených solárními bateriemi, zbrusu novou školu i mateřskou školku. Během následujících měsíců by měla být vesnice plně zalidněna.

„Jsme šťastní, že jsme zpátky,“ řekla pro francouzskou tiskovou agenturu Agence France-Presse 64letá Mina Mirzojevová. „Tohle je naše vlast, naše rodná země.“ Rahilya Ismayilová vyprávěla, jak v roce 1993 se svými dětmi přebrodila řeku do Íránu a bojovala o holý život, aby se zachránila před arménskými vojáky.

„Kéž se všichni uprchlíci vrátí do svých domovů, stejně jako my. Utekla jsem tehdy z vesnice se svými čtyřmi dětmi, a dnes jsem zpět se svou velkou rodinou a devíti vnoučaty,“ dodala Ismayilová. Baku dále slíbilo, že na obnovu poničených oblastí vyčlení velké finanční částky. Vzhledem k rozsahu devastace a nebezpečí min však zůstává rozsáhlý návrat uprchlíků prozatím vzdálenou perspektivou.

Jerevan chystá stahování

Doutnající konflikt v Zakavkazsku stále ještě není definitivně zažehnán. Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev si 15. července před setkáním ministrů zahraničí obou znepřátelených zemí v Tbilisi stěžoval, že arménské jednotky příměří porušují. „Přestože od války uplynul rok a osm měsíců, Arménie bohužel ještě nesplnila závazky, které na sebe byla nucena vzít,“ uvedl tehdy ve svém oficiálním prohlášení.

„Jsme vítězná země a obnovili jsme naši územní celistvost. Pokud Arménie nehodlá stáhnout své ozbrojené síly z území Ázerbájdžánu, pak by nám to měla dát jasně najevo a my zvážíme další kroky,“ čílil se Alijev.

Alijev buduje krásný nový Karabach, pozemky rozdává kamarádům

Jerevan se nyní chystá na stažení své armády z Karabachu. Šéf bezpečnostní rady Armen Grigorjan 19. července pro arménské státní médium Armenpress uvedl, že všichni branci se do konce září vrátí z Karabachu domů a na území separatistické republiky už nebudou žádní další posíláni.

Vojenská služba je v Arménii povinná. Každý muž je od svých 18 let povinen sloužit dva roky. Při ozbrojeném konfliktu byla většina branců poslána do oblasti Karabachu. „Po uzavření příměří a vyslání mírového kontingentu Ruské federace je stažení jednotek Ozbrojených sil Arménské republiky z Karabachu logické,“ uvedl Grigorjan.

„Poslední branci budou propuštěni do 30. srpna, pak již nebudeme do Republiky Arcach (mezinárodně neuznávaný stát arménských separatistů na území Náhorního Karabachu, s Arménií ji spojuje Lačinský koridor, pozn. redakce) žádné další brance posílat,“ potvrdil plukovník Sahak Sahakjan.

Rusko nás chrání před všemi hrozbami, říká prezident Arménie

Arménský premiér Nikol Pašinjan dokonce uvedl, že Arménie je připravená ponechat Arcach „bez ochrany“. Podle portálu Eurasianet si ovšem separatisté budou i nadále udržovat vlastní armádu, která je úzce propojená s arménskými ozbrojenými složkami .

Hlavní záruku před dalším ázerbájdžánským postupem by však měl představovat ruský kontingent. I přes jeho přítomnost ovšem letos v březnu ázerbájdžánské síly obsadily nové území kolem vesnice Paruch, které je obývané Armény a chráněné ruskými mírovými jednotkami.

„Události v Paruchu byly hrubým porušením trilaterálního prohlášení z 9. listopadu 2020,“ uvedl Grigorjan. Přítomnost ruských mírových sil podle něj dokazuje existenční ohrožení, které hrozí arménským obyvatelům Karabachu. „Ruské mírové síly mají klíčový význam pro zajištění bezpečnosti Arménů z Náhorního Karabachu,“ dodal.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Poslanci budou na mimořádné schůzi na žádost ANO mluvit o migračním paktu EU

18. dubna 2024  5:43

Dopady migračního paktu Evropské unie na Českou republiku chtějí ve čtvrtek na mimořádné schůzi...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...