Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V osmi letech mu transplantovali ledvinu. Nyní jako chirurg pomáhá ostatním

  16:20
Už 40 let v České republice funguje takzvaný Národní program transplantací ledvin u dětí. Spadá pod Fakultní nemocnici v Motole. Specialisté z oboru doposud transplantovali dětem v rámci programu 322 ledvin. Mezi nimi je i příběh Rastislava, který získal „novou“ ledvinu před téměř čtyřiceti lety.

ilustrační snímek | foto: IKEM

Rastislav K. pochází z Košic, kde byl od šesti let v rukou lékařů - dětských nefrologů, kteří sledovali jeho zdravotní stav. Měl totiž problémy s ledvinami. Vzhledem k tomu, že v té době transplantaci ledvin u dětí prováděli ve Fakultní nemocnici Motol, skončil v péči tamních lékařů. V té době v Motole proběhlo úspěšně na 16 transplantací ledvin u dětí, sám Rastislav tuto operaci podstoupil v roce 1986, kdy mu bylo 8 let.

„Personál byl v Motole skvělý. Chodil jsem tam i do školy,“ vzpomíná nyní třiačtyřicetiletý muž. Rodiče jej navštěvovali každý týden, dojížděli až z Košic.

Nyní má za sebou dokončené studium na Lékařské fakultě UPJŠ v Košicích se specializací na chirurgii. „Chodil jsem od druhého roku na medicíně asistovat a koukat se na transplantace, byl jsem i na stáži v IKEMu,“ uvedl.

Během studií na gymnáziu se rozhodl, že půjde studovat medicínu. Sám přiznává, že vliv na jeho rozhodnutí mohlo mít i to, že byl v kontaktu s nemocničním prostředím. Jako chirurg samostatně operuje od loňského léta. Za sebou má 15 transplantací ledvin, včetně jedné transplantace u dítěte.

Transplantovaná ledvina funguje v průměru 12 let, říká profesor Viklický z IKEM

Jeho život po transplantaci vypadá vcelku normálně, musí jen chodit na pravidelné prohlídky. Vzhledem k tomu, že je sám lékař, má to s prohlídkami lehčí. „Jsem s lékaři v trochu jiném kontaktu, takže si s kolegy domluvím prohlídku. Není to tak, že bych dostal zprávu s tím, že musím přijít v konkrétní termín,“ uvedl.

V hlavní roli ledviny

Nejčastějším transplantovaným orgánem u nás jsou právě ledviny. Program transplantací u dětských příjemců zahájili ve Fakultní nemocnici Motol v roce 1981. Pokrývá potřeby celého Česka, je tak nazýván programem národním a právě letos slaví 40 let.

Není to jediné výročí, které se s transplantací ledvin pojí. Letos je to také dvacet let od první úspěšné transplantace ledviny dítěti od živého dárce. Tehdy Jitce Hubáčkové darovala ledvinu její maminka Vlasta.

„Dosud bylo odtransplantováno 322 ledvin. Ročně jde zhruba o deset pacientů,“ uvedl Jan Burkert, tamní primář Oddělení transplantací a tkáňové banky. Mezi třístovkou úspěšných transplantací je i příběh jedenáctiletého Matouše, který podstoupil transplantaci před třemi roky.

V 8 letech byla Matoušovi transplantovaná ledvina od neživého dárce. (3. listopad 2021)

V prvním roce věku mu totiž zvýšené jaterní testy odhalily nález parenchymové léze ledvin. Ve dvou letech mu proto byla provedena biopsie jater, která potvrdila jaterní fibrózu.

Transplantace ledvin v ČR

  • První transplantace ledviny byla provedena v Hradci Králové v roce 1961
  • První úspěšná transplantace ledviny byla provedena v roce 1966 v IKEMu, prvním transplantovaným pacientem se stal Karel Pavlík
  • V roce 1980 vznikl dětský dialyzační program
  • První úspěšná transplantace ledviny dítěti od živého dárce proběhla v Motole v roce 2001

Transplantace ledviny podle odborníků představuje nejoptimálnější náhradu funkce ledvin v případě jejich chronického selhání. Funkce ledvin může dočasně nahradit také dialýza. Nejčastější diagnózou, která vede ke konečnému stádiu chronického selhání ledvin jsou vrozené vady ledvin.

A aby toho nebylo málo, lékaři odhalili také sníženou funkci ledvin. Genetické vyšetření o tři roky později odhalilo dědičné onemocnění, které postihuje jak játra, tak ledviny. V sedmi letech tak musel být malý Matouš připojován na dialýzu.

O rok později dostal ledvinu od neživého dárce. „Bylo mi osm let, bylo to 8. 8. 2018,“ vzpomíná nyní. Sám říká, že v době, kdy byl připojen na peritoneální dialýzu, tedy na dialýzu, která probíhá během noci, nemohl tolik sportovat. „Hraju tenis, běhám a rád hraju fotbal s kamarády,“ popsal. Nyní musí pravidelně chodit každý měsíc na prohlídky.

Na ledvinu se čeká měsíce

Dítě obvykle po transplantaci stráví v nemocnici tři až čtyři týdny. Podle odborníků se většinou vrací do školy po osmi týdnech od transplantace. Kromě pravidelných prohlídek se pak musí dodržovat pitný režim a určitá minimální omezení ve stravě.

„Někteří pacienti mají po transplantaci tendenci k nadváze. Nedílnou součástí našich doporučení jsou proto fyzická aktivita a racionální strava. Jde nám především o to, aby pacient mohl vést po transplantaci běžný život s co nejmenším množstvím omezení,“ popsal Jakub Zieg, vedoucí lékař Národního programu transplantace ledvin u dětí a nefrologického oddělení Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Pro transplantaci ledvin u dětí platí určitá pravidla. V České republice se transplantují děti s váhou nad 10 kilogramů. Průměrný věk dětského příjemce ledviny je 13 let. „Průměrný věk dárce je 35 let. Čekací doba se pohybuje okolo 6 až 8 měsíců,“ dodal Burket s tím, že tento čas je relativně krátký. V jiných zemích se čeká na ledvinu i roky.

Přibližně 10 procent transplantovaných pacientů získává orgán od žijícího dárce. Dárcem ledviny je ve většině případů dospělý zemřelý dárce.

Podle Burketa jsou rodiče dárci ledvin přibližně v 16 procentech případů. „Snažíme se do procesu vždy dostat i rodiče, potažmo příbuzné, protože žijící dárce je ten ideální. Ne vždy je tam ale imunologická shoda, ne vždy jsou rodiče něco takového ochotni podstoupit,“ popsal s tím, že děti často nemají nemocné jen ledviny, ale mají i další onemocnění.

U některých pacientů se také může stát, že v budoucnu budou muset podstoupit takzvanou retransplantaci. „My se nebavíme o přežívání dětí nebo pacientů jako takových. Bavíme se o přežívání štěpů a s tím spojenou kvalitu života. To, že ledvina selže, se stává,“ popsal Burket.

Pokud štěp selže, je u pacienta opět zahájena dialyzační léčba a poté se provede retransplantace. „Většinou se tak naštěstí stává až po mnoha letech, nejčastěji až po dosažení dospělosti,“ dodal primář. To se například stalo Rastislavovi. Ten se na operační sál kvůli ledvinám vrátil v roce 2001.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...