Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Bojíme se o vzdělání i výplaty, říkají protestující. Jsme chudáci, vzkazují vládě

Česko v pondělí ochromila stávka škol, do níž se zapojili i další odboráři z průmyslu a služeb. Redakce iDNES.cz vyšla mezi protestující, kterým vadí zejména malé platy nepedagogických pracovníků. Stěžují si také na podfinancované školství. „Všechno se zdražilo, a nikdo neříká, že by se to mělo zlepšit. A taky se to nelepší,“ říká jeden z odborářů, který přišel protestovat na Letenskou pláň.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

I48v78a74n 66V80l63a24c84h

28. 11. 2023 7:10

Jeden můj známý byl učitelem matematiky a fyziky, když se oženil a založil rodinu nevyšel s penězi, no ale nestávkoval, šel pracovat do banky... netvrdím, že to je vzorný příklad jak by to mělo být, ale učitel je volba povolaní, dlouhodobě se ví že to není místo kde se dá zbohatnout. Nakonec stejně skončíme tam, kde západ...státní školy nabídnou jen základ a kdo bude chtít více na obou stranách...bude muset jít do soukromého sektoru - soukromých škol.

2 0
možnosti
DD

To je naprosto vzorový příklad, jak by to mělo být. Jedině tímto způsobem se dosahuje zásadních změn. V komerčním sektoru tu funguje skvěle, tady bude také. Pokud dobře nezaplatim zaměstnance, tak mi odejdou ke konkurenci a já to buď můžu zavřít, nebo ty podmínky změnit a přidat, abych kvalitní lidí měla.

0 0
možnosti
DZ

Tohle je jeden z vysledku inkluze. Asistentu a podrztasek uz je pomalu vic, jak ucitelu. A deti ve tride pulka.

8 0
možnosti
LJ

A hlavně to nejzásadnější, kam nás inkluze zavedla - kvalita školství jde do kopru, nároky se totiž díky těm "pomalejším" neustále snižují a bystřejší (napsat chytřejší, to by asi zase někoho mohl urazit, ne? ) děti se potom jen "dloubou v nose".

4 1
možnosti
LJ

Co si jako stěžují zaměstnanci soukromých firem? Jejich finanční ohodnocení snad mají řešit se zaměstnavatelem a ne si stěžovat na vládu, ne? Důchodová reforma - jistě, velká změna, zejména pro lidi odkojené socíkem, bohužel, stát už na důchody prostě mít nebude a levičácké vlády po revoluci to raději neřešily, právě z toho důvodu, který vidíme teď, tj. sociální nepokoje. Jestli tohle někdo nevidí, tak si opravdu nevidí na špičku nosu. Jediné, co je nedotažené, jsou platy nepedagogických pracovníků, pokud je pravda, co říkají paní z kuchyně ohledně stagnace platů, potom je to na zamyšlenou. Na druhou stranu se ovšem uvádí, že platy nepedagogických pracovníků vzrostly z průměrných 15k v 2015 na 26k v 2022. Takže ona pravda asi bude zase někde uprostřed. BTW, průměrný plat učitele 48k není zase tak špatný, v naší projektové firmě (pracoviště Plzeň ), takové platy nemají ani kolegové s VŠ vzděláním a několikaletou praxí. Mám za to, že by se zaměstnanci financovaní státem (školství, zdravotnictví, úředníci) měli také trochu rozhlédnout kolem sebe, možná zjistí, že mimo státní to není žádný med.

10 0
možnosti
MR

Jenže tenhle plat není za práci, ale obsahuje všechny příplatky a přesčasy. Nehledě na to, že plat učitele je pevně daná tabulka. Každý si ji může dohledat. A to už není zase taková paráda. Nehledě na to, že když teď budou školy z peněz na odměny platit nemocenskou tak plat učitele půjde dolů.

0 0
možnosti
Foto

P24e61t68r 71V88i19t88v54a91r

28. 11. 2023 6:42

Proč v té školní jídelně neplatí dospělí normální tržní cenu obědů? Pak by i kuchařky mohli dostat více peněz. A samozřejmě řádně sledovstvkakupy tak, aby nevznikaly přebytky. Na oběd se všichni hlásí dopředu

3 0
možnosti
Foto

P63e18t43r 28V60i76t38v29a43r

28. 11. 2023 6:44

... sledovat nákupy...

0 0
možnosti
PM

Jj na západě si s tímto problémem poradili tak, že začali dovážet levnou pracovní sílu z chudých zemí. Proto to u nich dnes vypadá jak to vypadá.

Socialismus ve školství kdy mají učitelé papáníčko za třicet korun. A jídelna si tak nevydělá ani na vlastní provoz. Bude muset skončit.

4 0
možnosti
JS

J38a91n 41S57p23u58r27e28k

28. 11. 2023 6:22

To je těžko no. Každý chápe, že šetřit se musí protože současné hospodaření státu je neudržitelné, ale zároveň každý chce, aby se šetřilo na jiných a ne na něm. Co má tedy vláda dělat? Pokračovat v tomto nárokovém konceptu a zadlužovat zemi až do státního bankrotu? Budou na tom pak lidé v této zemi lépe - to je to, co si stávkující myslí?

11 0
možnosti
LJ

Jo, většina z nich si, bohužel, nevidí ani na špičku nosu. Prostě žijí tady a teď a chtějí se mít dobře, co je jim do toho, jak se budou mít další generace, ty ať si jejich komfortní žití potom řeší samy.

4 0
možnosti
DM

Nepedagogicke zaměstnanec chápu. Stát je zaměstnává, dává jim málo peněz, tak stávkují. Ti ostatní ovšem mají stávkovat proti svému zaměstnavateli. Výši jejich platů vláda těžko ovlivní. A pokud jim neprodají, tj nezbývá než změnit práci. A ti co stávkují pro své benefity, by si měli uvědomit, že to co díky benefitum sttát nevybere na dani, pak chybí třeba na platy kuchařek. Není nic lehčího než aby si odbory třeba Škody Auto řekly o peníze do výplat navíc.

6 0
možnosti
MM

Žijeme v čase a prostoru, kdy zatím ( bohudíky) každý má volbu povolání. A pokud někde nejsem spokojený, tak mohu hledat jinde lepší podmínky. Tudy totiž vede cesta k tlaku na vyšší mzdy. Jmenuje se to konkurence. Ale pokud jsem odborář, tak zpravidla nic než protestovat a stávkovat nezvládnu.

4 0
možnosti
PM

Pravda. Ale jistě také víte, že všichni nemůžeme vykonávat nějaké populární profese. Společnost potřebuje celé spektrum profesí.

0 3
možnosti
RB

Školy, nemocnice, ... Všichni chtějí víc peněz, jenže vám na to, holoubkové, taky někdo musí vydělat.

10 0
možnosti
RN

R44o32m70a32n 41N62e89r96a15d

28. 11. 2023 5:58

Stat nasypal do skolstvi strasne moc. At si ty urvane netahla udelaji poradek u sebe. Kdyz vidim tu uroven skolstvi, tak kdyby uplne zrusili 10% fakult, tak se nic nestane. Propustit 5% ucitelu, snizit vsem ucitelum platy o 5% a usetrene penize pridat nepedagogickym pracovnikum.

1 0
možnosti
LS

Ne, privatizovat školství. Proč by to měl dělat stát? Ať stát nevybírá na tohle daně, ale nechá ať si lidé svobodně a za své peníze rozhodnou, kam dají své děti.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Nečistý boj o trampské kempy na Kokořínsku: úřad tajně uzavřel dohodu

17. června 2024

Premium České vědecké kapacity se zastaly existence nelegálních trampských tábořišť v CHKO Kokořínsko. Nyní...

Na ochranu sportovců v Česku nikdo nedohlíží, říká zakladatelka iniciativy

17. června 2024  19:48

V zahraničí dohlíží na bezpečnost sportovců tzv. Safeguarding Officeři. Chrání je před obtěžováním...

Putinova vzdálená neteř se stala náměstkyní na obraně, její manžel ministrem

17. června 2024  19:46

Ruský diktátor Vladimir Putin vyměnil několik náměstků ministra obrany a na jednu z těchto pozic...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  19:37

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...