Vláda projednává jak konkrétně domácnostem pomůže s vysokými cenami energií. Na...

Vláda projednává jak konkrétně domácnostem pomůže s vysokými cenami energií. Na snímku Jozef Síkela. (22. června 2022) | foto: Petr Topič, MAFRA

STALO SE DNES: Vláda schválila válečný balíček, ČNB opět zvýšila základní úrok

  • 4
Vláda schválila pomoc firmám a domácnostem při placení narůstajících cen energií. Česká národní banka znovu zvýšila základní úrokovou sazbu. Lékařka v Bratislavě vyoperovala pacientovi zdravé oko. Roman Prymula upozornil, že další vlna covidu může přijít už srpnu. Ukrajinského reportéra Makse Levina v březnu nedaleko Kyjeva zabili a před tím mučili ruští vojáci. Přinášíme přehled středečních událostí.

Vláda schválila na pomoc firmám a domácnostem při placení narůstajících cen energií tzv. válečný balíček. „Na příští topnou sezonu vyhradíme 66 miliard korun,“ řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela. Základem bude tzv. úsporný tarif, ten umožní proplatit téměř všem domácnostem část účtu za energie. Vláda také zruší pro firmy a domácnosti poplatek za obnovitelné zdroje.

Vláda řešila energetickou válku, kývla na Magnitského zákon i daňový balíček

Bankovní rada České národní banky oznámila další zvýšení základní úrokové sazby. Tentokrát sáhla po razantním zvýšení o 1,25 procentního bodu. Pět členů bylo pro zvýšení, dva pro ponechání sazeb na stávající úrovni. Ekonomové takové zvýšení očekávali, jejich odhady startovaly na navýšení o 0,75 procentního bodu, jako pravděpodobnější ale viděli vyšší růst. Zvýšení je možná na čas poslední.

Základní úrok ČNB zvýšila na sedm procent. Je nejvyšší od roku 1999

V nemocnici v bratislavské čtvrti Ružinov vyoperovali pacientovi nesprávné oko. V důsledku zpackaného zákroku tak muž přišel o obě oči. Lékařka, která operovala, byla přitom v oboru považována za uznávanou autoritu. S pacienty nyní už nepracuje. Případem se zabývá slovenský Úřad pro dohled nad zdravotní péčí a jeho okolnosti prověří také policie.

Lékařka v Bratislavě vyoperovala pacientovi zdravé oko. Přišel tak o obě

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula upozornil, že další vlna koronaviru může přijít už srpnu. V posledních dnech čísla denních nakažených stoupla a dosáhla 700. Lidé by také podle něj měli počítat s tím, že budou opět zavedeny určité restrikce.

Vlna covidu může být v srpnu, počítejme s návratem restrikcí, říká Prymula

Ukrajinského reportéra Makse Levina v březnu nedaleko Kyjeva zabili a před tím mučili ruští vojáci. Ve středu to s odkazem na závěry svého vyšetřování uvedla mezinárodní organizace Reportéři bez hranic. Ta hodlá kvůli případu podat žalobu k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu.

Ukrajinského reportéra mučili a zavraždili ruští vojáci, ukázalo vyšetřování


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video