Miroslav Kalousek má převahu v ekonomických tématech, Karel Schwarzenberg v otázkách diplomacie a justice.

Miroslav Kalousek má převahu v ekonomických tématech, Karel Schwarzenberg v otázkách diplomacie a justice. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Sonda do hlubin TOP 09: když kníže bouchne do stolu, všichni mu ustoupí

  • 110
Jak vlastně funguje TOP 09 s podporou Starostů? Schůze řídí dominantní Miroslav Kalousek, respektovaný Karel Schwarzenberg se těší autoritě a občas si umí prosadit svou. A pěkně hlasitě se dokáže ozvat i "třídní sympaťák", lídr hnutí Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Kalouskova převaha logicky vychází z dominance ekonomických témat v TOP 09. Hlavně v otázkách obecné či zahraniční politiky a justice si však předseda Schwarzenberg dokáže dupnout klidně proti Kalouskovi i všem ostatním. A oni mu ustoupí.

Vymohl si třeba podporu Anně Šabatové, kandidátce na ombudsmanku. Podobně tvrdě prosazuje boj s příliš mocnou exekutorskou komorou. Bouchnutím do stolu dokonce musel odmítnout záměr na zřízení soukromých věznic.

Ještě větší komplikace občas přináší soužití TOP 09 a hnutí Starostů a nezávislých na regionální úrovni. Někdy je to jen žárlivost, že ten druhý má ve volbách lepší výsledky a čeká jej lepší budoucnost.

Velká starostovská lavina nespokojenosti se strhla, když vláda a ministr financí Miroslav Kalousek přišli s nápadem zrušit příspěvek obcím a krajům na projekty usilující o dotace z Evropské unie.

"Jak nám něco takového mohl udělat vlastní ministr?" divili se starostové na radnicích.

Kabinet jim rychle vyhověl. Příspěvek obcím vrátil. Zrušen ovšem zůstal pro kraje ovládané opoziční sociální demokracií.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video