Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šéf antimonopolního úřadu Rafaj moc utrácí, zajímá se o to tajná služba

  20:31
Hlavní postava kauzy údajného uplácení kolem tendru na mýtný systém – šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj – byla již delší dobu předmětem zájmu kontrarozvědky BIS. Podle informací, které MF DNES získala od dobře informovaného zdroje, tajná služba už delší dobu upozorňovala na Rafajovy výdaje – údajně především za luxusní dovolené.

Šéf ÚOHS Petr Rafaj. | foto: MF DNES

Rafaj je přitom podezřelý z korupce. Vyplývá to z příkazu k domovní prohlídce u prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, který měl být podle policie prostředníkem mezi Rafajem a šéfem tuzemské pobočky společnosti Kapsch Karlem Feixem, jenž je v případu rovněž podezřelý. Podle detektivů mohl Rafaj ve prospěch Kapsche, který prohrál tendr na provoz mýta, ovlivňovat rozhodnutí antimonopolního úřadu. 

„Policejní orgán prověřuje podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Ze spáchání tohoto zločinu jsou podezřelí mimo jiné Petr Rafaj, Eva Kubišová (místopředsedkyně ÚOHS – pozn. red.) a Karel Feix,“ stojí v policejním dokumentu, jejž citoval deník Právo.

To, o jaký úplatek šlo, kdy byl předán a v jaké měl být výši, kriminalisté v příkazu neuvádějí. Je však obvyklé, že z taktických důvodů v podobných případech prozrazují pouze nutné minimum informací. V kauze kolem mýtného tendru totiž dosud nebyl nikdo obviněn. 

Sám Rafaj na dotazy MF DNES neodpověděl. „Pan předseda se nebude vyjadřovat k dotazům tohoto typu,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Rafaj v křesle šéfa ÚOHS stále zůstává. Jeho odvolání projednala v pondělí odpoledne koaliční rada. Zastává se ho však prezident Miloš Zeman, který má jeho případné odvolání (pokud by ho navrhla vláda) v gesci. Podle Zemana by měl být důvodem pro odchod Rafaje až případný pravomocný rozsudek.

BIS měla podle informací MF DNES monitorovat okolnosti tendru na mýto už před dvěma lety. V červnu 2017 vláda schválila novou soutěž. „Konkrétně se vyjadřovat nemůžeme, ale v obecné rovině mohu potvrdit, že mýtný systém patří mezi významné ekonomické zájmy státu, a tedy patří i do působnosti BIS,“ uvedl mluvčí služby Ladislav Šticha.

Kontrarozvědka ve své výroční zprávě za rok 2017 upozorňovala na „... pokračující snahy soukromých subjektů nelegitimně ovlivňovat regulatorní a kontrolní orgány, jejichž rozhodnutí mají z principu široký a dlouhodobý dopad na celá odvětví“.

Hned v další větě své zprávy BIS konstatuje, že o podezřeních na možnou trestnou činnost informovala policii. Žalobce Petr Šereda, který na kauzu dohlíží, na dotaz ohledně zapojení BIS v případu uvedl, že věc nemůže komentovat.

Kdo je Petr Rafaj?

● Sedmapadesátiletý Rafaj začínal s politikou ve Frýdku-Místku v 90. letech. Od roku 1998 byl v barvách ČSSD třikrát za sebou zvolen zastupitelem města. Působil také jako místostarosta. Poslancem se stal poprvé v roce 2002, o čtyři roky později mandát obhájil. V létě 2009 na svůj mandát rezignoval.

● Od července 2009 do současnosti vede Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V roce 2015 mu kabinet Bohuslava Sobotky prodloužil mandát až do roku 2021. Hlasování však bylo velmi těsné – Rafaj prošel pouze o jediný hlas.

● Policie ho podezírá z korupce při přezkoumávání tendru na provoz mýta. Rafajem vedený úřad v květnu 2018 kvůli údajným chybám ministerstva dopravy zakázku zrušil. Podle vyšetřovatelů šlo o důsledek schůzky mezi Rafajem a prvním místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem na podzim 2017. ÚOHS však ustoupil a v únoru definitivně stvrdil vítěze – společnost CzechToll ze skupiny PPF.

Bývalý poslanec Rafaj, který vede antimonopolní úřad již desátým rokem, patří mezi nejlépe placené státní úředníky. Ve své funkci pobírá plat 140 tisíc korun měsíčně. To je však jen základní hrubá mzda, do níž nejsou započteny například paušální náhrady. Ročně si tak může vydělat přes jeden a tři čtvrtě milionu korun hrubého.

Podle katastru přitom nepatří Rafajovi žádná nemovitost. Trvalý pobyt má nahlášen v bytovce ve Frýdku-Místku. V Bystřici nad Olší vlastní ornou půdu a na Vsetínsku část pozemku, jejž zdědil po rodičích.

Schůzka ve Voroněži

V případu, který se Rafaje dotýká, je klíčové datum 10. listopadu 2017. Tehdy se podle vyšetřovatelů v brněnském hotelu Voroněž uskutečnila schůzka mezi Rafajem a Faltýnkem. Faltýnek na ní měl šéfovi antimonopolního úřadu říct, že „je potřeba to, co chce společnost Kapsch“.

„Kontrarozvědka se mýtem zabývala už před dvěma lety. Zajímaly ji i luxusní dovolené Petra Rafaje.“

Schůzku Rafaje a Faltýnka údajně zprostředkoval bývalý radní brněnské městské části Brno-střed Jiří Švachula, který je mezi osmi obviněnými v kauze kolem stavebních zakázek brněnské radnice. Podle vyšetřovatelů měl být Švachula na schůzce s Faltýnkem a Rafajem osobně.

ÚOHS o několik měsíců později – v květnu loňského roku – zrušil kvůli pochybením ministerstva dopravy tendr na mýto. A právě tento krok je podle detektivů výsledkem schůzky v hotelu Voroněž.

Rafaj odmítá, že by rozhovor, který vedl s Faltýnkem na téma mýto, znamenal cokoli nelegálního. „Předseda úřadu považuje za standardní, že se v rámci své funkce setkává se všemi zainteresovanými stranami, a to zadavateli, dodavateli, odborníky a dalšími včetně zákonodárců a členů vlády a naslouchá jejich stanoviskům,“ uvedl mluvčí Rafajova úřadu v prohlášení po policejním zásahu. Podobně schůzky obhajoval i Faltýnek.

Podívejte se, co ke kauze řekl Jaroslav Faltýnek v Poslanecké sněmovně:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

Pavel před hejtmanstvím ani nezamával. Choť Eva dostala kytku a zmizeli dovnitř

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  10:36

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Policejní zásah na Benešovsku. Zabarikádovaný muž v domě hrozil, že si ublíží

21. května 2024  10:31,  aktualizováno  10:56

Policisté v úterý ráno zasahovali v obci Nespeky na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž....

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....