Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Faltýnek tvrdí, že s firmou Kapsch o mýtu jednal, když hrozil Ťokovi vyhazov

  12:51aktualizováno  15:47
Šéf poslaneckého klubu a první místopředseda vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek obhajuje své jednání s firmou Kapsch o mýtném tím, že tím státu ušetřil miliardy korun. V úterý prohlásil, že s Kapsch začal jednat v roce 2015, když expremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD hrozil, že odvolá ministra dopravy Dana Ťoka.

„Nepotřebuji žádné pověření, abych ten problém začal okamžitě řešit,“ odvětil Faltýnek na dotaz, kdo ho jednáním pověřil. Ministr dopravy za ANO Dan Ťok přitom v pondělí řekl, že považuje Faltýnkovo jednání s účastníky soutěže za nestandardní

„Jak se vlastně Jaroslav Faltýnek dostal k řešení mýta? Proč vlastně začal aktivně řešit mýto? Odpověď je jednoduchá. Myslím, že to bylo v červnu 2015, když byla koaliční rada, premiér Bohuslav Sobotka vyzval pana ministra Ťoka, aby do konce července dořešil nevýhodnou smlouvu s firmou Kapsch,“ prohlásil v úterý Faltýnek s tím, že tehdejší premiér pohrozil odvoláním Ťoka. A pak podle něj nebylo nač čekat.

„Hrozilo, že stát nebude vybírat mýto. Tak jsem jako účastník toho koaličního jednání do toho aktivně vstoupil a začal to řešit s panem náměstkem Kopřivou. Podařilo se dohodnout, že byly zrušeny všechny nevýhodné dodatky smluv z let 2006 až 2015 a stát ušetřil 1,5 miliardy korun,“ tvrdí šéf poslanců ANO. Následně byla uzavřena smlouva šetřící podle Faltýnka miliardu korun ročně.

Své jednání s šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem nevysvětlil a novinářům řekl, že na otázky poslanců je připraven odpovědět ve čtvrtek. Navrhl také na čtvrtek na jednání Sněmovny zařazení bodu, kde by své jednání poslancům vysvětloval. Trvá na tom, že nejprve se mají ve Sněmovně projednat zákony. Poslanci opozičních stran se pokusili zařadit Faltýnkovo vysvětlování už jako první bod v úterý, ale nakonec prošlo zařazení bodu na čtvrtek.

Policie minulý týden zasahovala na několika místech – na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a u Faltýnka v bytě. Kapsch nevyhrál v tendru na další provoz mýtného a věcí se zabýval antimonopolní úřad. Rafaj věří tomu, že vyšetřování prokáže, že všechna správní řízení vedená jím vedeným úřadem byla zákonná a nikdo je neovlivňoval.

Faltýnek měl své jednání vysvětlit v úterý poslaneckému klubu ANO ještě před pokračováním schůze Sněmovny. Vzhledem k oslavám v výročí vstupu Česka do NATO na Hradě se sešel nízký počet jeho členů. Jednání klubu ANO se neúčastnil ani předseda ANO a premiér Andrej Babiš.

Komunisté označili kauzu za znepokojivou

Nelibost nad Faltýnkovou kauzou vyjádřili komunisté, kteří tolerují Babišovu menšinovou vládu ANO a ČSSD. „Je to znepokojivé,“ řekl místopředseda KSČM Stanislav Grospič. „Jeden z důvodů, proč jsme se dohodli pro podporu této vlády, bylo to, aby nedošlo k pokračování praktik, kterými byly těhotné předchozí vlády. Musí vyvodit závěry hnutí ANO, pokud to uzná za vhodné,“ řekl Grospič.

Komunisté podle něj nebudou bránit tomu, aby aféru kolem Faltýnka projednávala Poslanecká sněmovna. Grospič řekl, že jednání o věci by se mělo udržet v ryze informační rovině, dokud nebude dokončeno šetření policie. Místopředseda KSČM řekl, že chce věřit, že policisté budou postupovat bez zbytečných průtahů. „Počkáme na to, s čím přijde policie,“ řekl i šéf poslanců SPD Radim Fiala.

To, co povídá, jsou pohádky ovčí babičky, říká Stanjura z ODS

ODS marně usilovala o debatu o údajném ovlivňování tendru na téma už v úterý odpoledne. Předseda občanských demokratů Petr Fiala představil osm otázek, na které by podle něj měli premiér a Faltýnek odpovědět.

ODS bude chtít vědět, jakou roli hrál při výběru provozovatele mýtného systému na českých dálnicích Jaroslav Faltýnek. Zda měl od premiéra, popř. ministra dopravy nějaké pověření k jednání s představiteli ÚOHS, či Kapsche. Zda pan premiér považuje tyto schůzky za standardní systém práce svého prvního místopředsedy. Jak je možné, že Jaroslav Faltýnek podle svých vlastních slov disponoval nějakými materiály k výběru provozovatele mýta. Zda jsou panu premiérovi známy nějaké bližší podrobnosti této korupční kauzy, zda ji řeší s panem Faltýnkem a zda má jeho důvěru. Zda považuje za normální, že se jeho první místopředseda setkává s předsedou ÚOHS tajně po hotelech. Celý případ vzbuzuje řadu otazníků a je v zájmu premiéra Babiše, aby na ně česká veřejnost získala odpověď,“ řekl šéf ODS Petr Fiala.

„To, co pan Faltýnek zatím povídá, jsou pohádky ovčí babičky,“ řekl v úterý odpoledne šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

„Nepamatuji si, že by někdy v koalici padlo, že by měl pan Faltýnek jednat v otázce mýta s předsedou antimonopolního úřadu,“ řekl první místopředseda KDU-ČSL, bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Pokud pan Faltýnek říká, že ušetřil státu jeden a půl miliardy, tak to vzbuzuje otazníky,“ uvedla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...