Zvýšený výskyt nemoci potvrdila pražská epidemioložka.
"O epidemii nemáme žádné informace. Je však zrovna doba, která těmto onemocněním svědčí. Jejich zvýšený výskyt je nejen v Praze," uvedla vedoucí protiepidemického odboru hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová s tím, že nemoc řádí jako každý rok v tomto období.
Střevní chřipka mívá prudký nástup a člověka doslova vyřadí z provozu. Provází ji průjem i zvracení.
Pacientovi se většinou po pár dnech uleví a příznaky odezní, proto mnozí ani nejdou k lékaři. Vyhledají ho obvykle jen v případě, kdy obtíže přetrvávají delší dobu. Odborníci proto o přesném výskytu choroby nemají přehled.
Bez tuků, ale hodně vody
Lékaři nemocným doporučují jíst při střevní chřipce dietně. Tučná jídla totiž trávení zatíží a potíže tak pokračují. Pacient by měl dbát také na přísun tekutin. Pokud zvrací, měl by je přijímat aspoň po lžičkách.
Vir se šíří i vzduchem. Podle lékařů je proto důležité dbát na zvýšenou hygienu. Potřeba je například dobře větrat a dezinfikovat toaletu.