Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

S jarem se rozšířila střevní chřipka, epidemie zatím nehrozí

  • 13
Odborníci hlásí zvýšený výskyt střevní chřipky. I když je počet pacientů jen těžce odhadnutelný, protože většina z nich s nemocí k lékaři nejde, epidemie prý zatím nehrozí. Epidemiologové však radí zvýšenou hygienu, nemoc se šíří vzduchem.

Zvýšený výskyt nemoci potvrdila pražská epidemioložka.

"O epidemii nemáme žádné informace. Je však zrovna doba, která těmto onemocněním svědčí. Jejich zvýšený výskyt je nejen v Praze," uvedla vedoucí protiepidemického odboru hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová s tím, že nemoc řádí jako každý rok v tomto období.

Střevní chřipka mívá prudký nástup a člověka doslova vyřadí z provozu. Provází ji průjem i zvracení.

Pacientovi se většinou po pár dnech uleví a příznaky odezní, proto mnozí ani nejdou k lékaři. Vyhledají ho obvykle jen v případě, kdy obtíže přetrvávají delší dobu. Odborníci proto o přesném výskytu choroby nemají přehled.

Bez tuků, ale hodně vody

Lékaři nemocným doporučují jíst při střevní chřipce dietně. Tučná jídla totiž trávení zatíží a potíže tak pokračují. Pacient by měl dbát také na přísun tekutin. Pokud zvrací, měl by je přijímat aspoň po lžičkách.

Vir se šíří i vzduchem. Podle lékařů je proto důležité dbát na zvýšenou hygienu. Potřeba je například dobře větrat a dezinfikovat toaletu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video