Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bartoš: Státní domény pod jednou adresou se i lépe chrání před útoky

Rozstřel   13:30aktualizováno  23. ledna 12:47
Ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš v pondělním Rozstřelu prozradil, jaké inovace tento rok chystá, kdy bude správa zcela digitalizována či zda se zvýšilo množství kybernetických útoků v souvislosti s prezidentskými volbami. „Masivní vlna útoků byla především ve chvíli, kdy si lidé zřizovali voličské průkazy,“ potvrdil ministr.

První dotaz od čtenáře se zaměřoval na to, že stát se digitalizuje především navenek, ale zevnitř to tak viditelné není. „Ty dvě oblasti nejdou úplně oddělit. Do těch procesů státu vstupuje občan, který řeší nějakou životní situaci, nebo naopak podnikatel, který řeší nějakou část legislativy ve svém byznysu. Ať už je to tedy například mobilní aplikace, kterou plánujeme v pololetí tohoto roku, nebo třeba bankovní identita či datová schránka. To jsou věci, které umožňují občanům či podnikatelům v komunikaci s tím státem,“ řekl Bartoš.

Stát by si měl podle jeho slov většinu věcí spočítat sám. „Každé ministerstvo nabírá data. Podstatné je, aby je stát uměl sdílet mezi těmi resorty. Spoustu dat ale nemáme,“ uvedl ministr. Každé ministerstvo má totiž například jiný systém a tudíž je mezi přenosem dat delší prodleva. „Stát se stane hubeným z pozice administrativy, protože stát bude umět sdílet data.“

Moderátor na to vzápětí zareagoval s dotazem, že vláda funguje už rok, a stále to zatím neplatí. „Je potřeba v tom zrychlit. Rozhodně to ale není v tom, že by se mávnutím kouzelného proutku změnily všechny systémy, které jsou od velkých dodavatelů a každá změna musí být vysoutěžena,“ uvedl Bartoš. Přiznal ovšem, že situace byla ovlivněna také energetickou krizí, inflací či válkou na Ukrajině.

Mobilní aplikace

V letošním roce by měla podle Bartoše „spatřit světlo světa aplikace v telefonu, která udrží přihlášení, bude mít v sobě datovou schránku a budete tam mít nejčastější služby a životní situace či odbavení žádostí,“ upřesnil Bartoš. Některé služby už jsou podle něj však na Portálu občana, mělo by jich tam být podle ministra okolo osmdesáti.

„Na konci roku, což je myslím nejzásadnější, bychom měli dodat elektronickou peněženku a mít v ní i elektronickou identifikaci. Předpokládal bych, že tam bude i v roce 2023 až 2024 elektronická verze řidičského průkazu,“ popisuje Bartoš letošní cíle. Dále je tam také celá řada dílčích aplikací. Například ve spolupráci s ministerstvem dopravy.

Další téma rozhovoru se týkalo daňových přiznání. Moderátor uvedl, že například pro někoho, kdo má více prací, je to problém. „Tady k tomu vede ještě dlouhá cesta. Zjednodušením daňové soustavy, tak stát dokáže většinu věcí zkalkulovat. Nejtěžší jsou z tohoto pohledu právě dva rezorty, a to ministerstvo financí a ministerstvo práce a sociálních věcí. Mají velkou agendu a výměna systému či modernizace je problematická z pohledu smluv a licencí,“ vysvětluje Bartoš.

Dotaz padl i na to, kdy bude správa zcela digitalizovaná a nebude nutné chodit na úřad. „Ze zákona má stát v roce 2025 povinnost občana obsloužit digitálně. Do jaké míry toto bude ale automatizováno... já dokážu slíbit jen věci, které jsou ohraničené,“ řekl ministr.

Kyberútoky

V souvislosti s probíhajícími prezidentskými volbami se zvýšilo i množství kybernetických útoků. „Masivní vlna útoků byla především ve chvíli, kdy si lidé zřizovali voličské průkazy. Před prezidentskou volbou to byly systémy, které souvisí s managementem voleb sčítání hlasů. Týmy však fungují okamžitě a ty problémy se řeší. Kdyby to bylo masivní, tak jít i v některých agendách do toho ostrovního způsobu fungování. Neumožnit tedy například přístupy do sítě ze zahraničí,“ vysvětluje Bartoš.

Vznik DIA

Prezident Miloš Zeman v prosinci podepsal vznik takzvané Digitální a informační agentury, která má propojit informační systémy veřejné správy a převzít správu základních registrů od ministerstva vnitra.

Zeman podepsal vznik Bartošova „superúřadu“. Vznikne na Nový rok

DIA podle Bartoše převezme nejen správu základních registrů, ale také CzechPointů nebo web Portál občana. Pod správou DIA už v roce 2023 vzniknou nové služby, které jsou určeny přímo občanům. Už za rok by měli mít k dispozici elektronickou peněženku (tzv. eDokladovku).

Podle důvodové zprávy je jedním z podnětů ke vzniku agentury současný stav, kdy jsou výdaje na informační technologie rozdrobené a neexistuje žádný ucelený přehled. Činnost DIA by měla usnadnit také komunikaci lidí s úřady. Jejím úkolem totiž bude také dohled nad sdílením údajů mezi systémy jednotlivých ministerstev tak, aby úřady následně nechtěly po občanovi nic navíc.

Bartoš se v prosinci 2021 stal ministrem pro místní rozvoj a digitalizaci. Poslanec a předseda České pirátské strany vedl ve sněmovních volbách 2021 kandidátku koalice Pirátů a STAN v Ústeckém kraji. Jako jednomu z mála poslanců jeho strany se mu podařilo poslanecký mandát obhájit.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...